Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Biografija grupe The Stone Roses

Biografija grupe The Stone RosesMiješajući zvuk gitarskog popa 60-tih s dance beat zvukom 80-tih Stone Roses su definirali britansku pop scenu kasnih 80-tih i ranih 90-tih godina. 1989. postali su senzacija u Engleskoj, a drugi slični bendovi kao što su Charlatans, Inspiral Carpets i Happy Mondays postali su vrlo popularni. Ipak, bend nije uspio kapitalizirati uspjeh svog prvog albuma, čekajući pet godina na objavljivanje drugog izdanja nakon kojeg su se polagano raspadali godinu i pol dana.

Stone Roses nastali su iz ostatka benda English Rose kojeg su osnovali školski prijatelji John Squire (gitara) i Ian Brown (vokal). 1985. Stone Roses su službeno osnovani kada su se Squireu i Brown pridružili bubnjar Reni (Alan John Wren), gitarist Andy Couzens i basist Pete Garner i kada je bend započeo svirati po skladištima u okolici Manchestera. U to je vrijeme bend svirao nešto između klasičnog britanskog popa 60-tih, heavy metala i gothic rocka. Couzens je napustio bend 1987., a uskoro je to učinio i Garner. Garnera je zamijenio Mani (Gary Mounfield) i bend je snimio svoj prvi singl ”So Young” kojeg je objavila etiketa Thin Line Records.

Krajem 1987. Stone Roses objavili su svoj drugi singl ”Sally Cinnamon”. U jesen 1988. potpisali su ugovor s etiketom Silvertone Records za koju su objavili singl ”Elephant Stone”. Početkom 1989. bend je svirao na rasprodanim gažama u Manchesteru i Londonu. U svibnju su objavili debi album nazvan prema imenu benda na kojem je osim zvuka gitare 60-tih bio prisutan i zvuk modernog acid house ritma. Istovremeno su se pojavili slični bendovi, a Stone Roses su u Britaniji krajem tog ljeta bili vodeći bend koji je u svojoj glazbi miješao rock & roll i acid house. Treći singl s debi albuma ”She Bangs the Drums” je krajem ljeta postao njihov prvi Top 40 singl. U studenom su imali prvi Top Ten hit s pjesmom ”Fool’s Gold” koja se popela do osmog mjesta. Do kraja godine bend je umjesto klubova počeo puniti velike dvorane u Velikoj Britaniji. U prvoj polovici 1990. reizdanja ranijih singlova našla su se na ljestvicama, a u srpnju te iste godine objavili su singl ”One Love” koji se na top ljestvicama pojavio na četvrtom mjestu. Prije objavljivanja tog singla Stone Roses su na festivalu na Spike Islandu u Widnesu okupili preko 30.000 ljudi nakon čega su se našli usred pravne bitke s etiketom Silvertone Records. Naime, bend je htio raskinuti ugovor, a Silvertone Records su im htjeli zabraniti objavljivanje novog materijala. Bitka je trajala dvije godine za vrijeme kojih je bend pripremao novi album. U međuvremenu su neke etikete u tajnosti pregovarale s bendom. U lipnju 1991. Stone Roses su konačno dobili slučaj protiv Silvertone Records etikete i potpisali su ugovor s etiketom Geffen Records.

U sljedeće tri godine Stone Roses su povremeno i dalje radili na drugom albumu i vrlo malo su se pojavljivali u medijima. Napokon je u proljeće 1994. Geffen Records zahtijevao da završe snimanje albuma što su oni i učinili u proljeće kada je izašao album ”Second Coming”. Pjesma ”Love Spreads” bila je njihov comeback singl s kojim su se pojavili na drugom mjestu top ljestvice. Album je dobio različite kritike, a na Top Ten ljestvici se zadržao svega nekoliko tjedana. Početkom 1995. planirali su krenuti na svjetsku promotivnu turneju, ali su se njihovi planovi izmijenili u posljednji tren odlaskom Renija iz benda. Zamijenio ga je bubnjar Robbie Maddix koji je ranije svirao u Rebel MC. Nakon toga su otišli na kratku turneju po Americi gdje je John Squire imao biciklističku nezgodu zbog čega su bili prisiljeni otkazati nastup na Glastonbury festivalu u Velikoj Britaniji gdje su trebali nastupiti prvi put nakon pet godina. Popularnost Stone Rosesa je počela opadati, dok su Charlatansi i bivši pjevač Happy Mondaysa Shaun Ryder imali trijumfalni povratak na scenu. Krajem 1995. postavi benda se pridružio klavijaturist neposredno prije britanske turneje. U proljeće 1996. John Squire je najavio odlazak iz benda,, a Stone Rosesi su objavili da će nastaviti svirati dalje s novim gitaristom, ali do listopada su se već razišli. Ian Brown je nastavio relativno usješnu, mada prosječno kvalitetnu solo karijeru, te svakih dvije-tri godine objavi pokoji solo uradak, dok su ostali članovi Kamenih ruža uglavnom prestali sa glazbom. Prema nekim rijetkim intervjuima oni manje-više složno izjavljuju da su ”napravili svoje”.

Preporuka za slušanje:
”The Stone Roses” [Silvertone 1989.]
”The Very Best Of” [Silvertone 2002.]

Media info, Music.vip.hr

Objavljeno 23.02.2006.

Vremeplov

Ne volim telefone.
Marc Bolan