Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Borba za izjednačavanje stope PDV-a

Borba za izjednačavanje stope PDV-aUdruga koncertnih promotera Promo nastavlja borbu za izjednačavanjem stope PDV-a na ulaznice za koncerte sa stopom od 5% PDV-a koja je propisana za kino ulaznice i koja će biti konkurentna ostalim zemljama Europske unije u kojima se stopa na ulaznice za događanja u kulturi (koncerti, kina i kazališta) kreće od 3-10%.

Udruga je i ranije upozoravala, a apelu se pridružila i Hrvatska glazbena unija, da će takva neujednačenost dovesti do dodatnog smanjenja broja koncerata u Hrvatskoj te selidbu velikih koncerata i glazbenih festivala u susjedne zemlje gdje je stopa PDV-a na događanja u kulturi znatno manja.

Najveći hrvatski glazbeni festival s neospornim svjetskim ugledom Inmusic festival već je najavio preseljenje u susjednu Sloveniju. Zbog neizdržive porezne politike otkazan je zadarski festival heavy metal glazbe Burning Sea, a mogući odlazak iz domaćeg okruženja zbog prevelikog PDVa na ulaznice sada najavljuju i organizatori Outlook i Dimensions festivala.

Radi se o festivalima od ogromnog gospodarskog značaja za Grad Pulu i Hrvatsku. Podsjetimo da je samo Outlook festival u zadnje tri godine privukao oko 40 000 posjetitelja koji su ostvarili preko 70 000 noćenja.

Procjenjuje se da su posjetitelji generirali pulskom gospodarstvu oko 80 milijuna kuna prihoda, što je direktan rezultat postojanja velikog glazbenog festivala.

Na dosadašnji veliki medijski interes i neospornu podršku javnosti smanjenju stope PDV-a na ulaznice za koncerte na razumnih 5%, Porezna uprava očitovala se jednim priopćenjem u kome se ne navodi niti jedan argument zašto su odbili prijedlog Ministarstva kulture za izjednačavanjem PDV-a za koncerte i kino ulaznice, jedino se pokušava stvoriti privid normalnosti i pravičnosti isticanjem mogućnosti iskorištavanja pretporeza od strane privatnih organizatora.

Tu mogućnost imaju i svi organizatori u Europi gdje je stopa PDV-a za koncertne ulaznice tri puta niža, tako da je nekonkurentnost organizatora u Hrvatskoj neosporna. S druge strane hrvatskim državnim organizatorima (koji ne mogu odbijati pretporez) država plaća sve plaće, država plaća hladni pogon, država im je kupila razglase i izgradila dvorane, te konačno država pokriva gubitke neracionalnog poslovanja, tako da je nepravedan i neustavan položaj privatnih organizatora spram državnih također neosporan.

Evidentan je doprinos koncerata i festivala turizmu, općem gospodarstvu te promociji Hrvatske u svijetu. Stoga još jednom Udruga koncertnih promotera Promo poziva Ministarstvo financija da podrži prijedlog Ministarstva kulture o smanjivanju stope PDV-a na ulaznice za koncerte na 5% kako bi organizatori ostali konkurentni u vlastitoj zemlji te kako bi se spriječio egzodus kvalitetnih i popularnih manifestacija koje, ukoliko se na vrijeme prepozna njihova vrijednost, kratkoročno i dugoročno Hrvatskoj mogu donijeti samo boljitak.

Objavljeno 28.03.2013.

Vremeplov

Možda vam je poznato da neki antropolozi smatraju glazbu prvim od svih umjetničkih načina izražavanja ljudske rase, koji je uobličen još u vremenima davno prije naprednih civilizacija Maya, Egipta, Sumera... još tamo u pećinama, dok su ljudska bića mumljala i žvakala meso životinja i pripadnika suparničkih plemena.
Luda Furlan Zaborac (The Bambi Molesters)