Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Darkwood Dub - Život počinje u tridesetoj

Darkwood Dub - Život počinje u tridesetojOsnovan još krajem osamdesetih, bend Darkwood Dub prošao je kroz mnoge metamorfoze, našavši se u definiciji najznačajnijeg benda neojugoslavenskog ”novog Beograda”. Objavljivanju prvog albuma prethodio je animirani spot za pjesmu ”Usamljeni hašišar”, knjiga tekstova za pjesme Darkwood Duba pod nazivom ”U vozu za Diznilend” te rad na glazbi za omnibus film ”Paket aranžman”.
Devedesetih godina nastaju albumi ”Paramparčad”, ”U nedogled” i kultni ”Elektropionir”, od kojih je svaki obilježio jedan period duhovnog otpora orwelovskom režimu i tmurnom životu miloševićevske Srbije. Album ”Elektropionir” najavio je promjenu glazbenog smjera benda i početak koketiranja s elektronskom glazbom.

Radili su glazbu za predstavu ”Trainspotting” po tekstu Irvinea Welsha, a u režiji Đorđa Marjanovića i produkciji BITEF teatra. Pjesme im se pojavljuju na dvije kompilacije ”Belgrade coffe shop” svojevrsnom presjeku elektronske glazbene scene Beograda.

Pored studijskih albuma Darkwoodi su autori glazbe za razne filmove, kazališne predstave, web stranice, reklame i jinglove, koji su poslije 2000. nastajali u studiju Elektropionir, koji je grupa sama osnovala, neki i u saradnji sa kanadskom firmom za web dizajn ”Webmotions”.

Zanimljiva anegdota kaže da je 2001. godine grupa održala koncert u mjestu Kosovska Mitrovica, što je bio prvi ikakav koncert u tom gradu poslije 12 godina (sic!) ”tišine”, a u narednim godinama gostovali su ne samo na domaćem terenu i zemljama u bližoj regiji, već i u Austriji, Poljskoj i Slovačkoj. Naravno, imali smo ih prilike gledati u odličnim izdanjima u Rijeci.

Album ”Život počinje u tridesetoj” iz 2002. bio je naprodavaniji album godine u SiCG, a za bend je označio novo istraživanje mogućnostima elektronske zvukovnice i sempliranja. Zadnji album ”O danima” odlikuje svedenost, stilska zaokruženost, i probuđena vedrina.Tijekom ove godine bend je učestvovao na brojnim festivalima, od kojih je posebno značajan bio nastup na MTV Adria launch party u Ljubljani, zajedno s grupom The Hives. Njihov neobičan pristup glazbi i glazbenom poslu potvrđuje i novi logo, koji je osmislio poznati dizajner Mirko Ilić.

Rijetko cinični, ali uvek subverzivni i inteligentni, Darkwoodi su bend koji pokazuje hrabrost da istražuje, iskorači u novo, nikad se ne zadovoljavajući sigurnim i lakim rješenjima. Svaka njihova ploča je je novo putovanje koje se iščekuje bez nestrpljenja, jer se pojavljuje uvijek u pravom trenutku, da ga osvijetli i ostavi na njemu svoj pečat. Meditativni i minimalistički Vučini tekstovi se mogu čitati kao poezija, i to poezija trenutka, da li osobnog ili kolektivnog. Pored toga, Darkwoodi se ističu i kvalitetnom prepoznatljivom produkcijom, rijetkom na ovdašnjoj glazbenoj sceni, kao i vrhunskom osmišljenošću svakog detalja koji čine zamišljenu cjelinu. Darkwood Dub je, bez imalo pretjerivanja, prepoznatljiv trade mark trajne vrijednosti.

Vladimir Jerić Jera: Svi mi imamo neka sopstvena interesovanja, obrazovanja i poslove, pa kombinacija toga i ovoga čime se bavimo čini da možemo da živimo nekako. Da li je to pristojno ili nepristojno teško je reći. Smenjuju se periodi. Proteklih par godina je u tom smislu bilo dosta loše, što je moglo da se i očekuje. Naši koncerti su jako skupi, jer su kolekcija poslednje tehnike do koje moše da se dođe u zemlji, a i u studio dosta ulažemo. To znači da su nam troškovi zaista veliki. Ako bi trebalo da preporučim nekom od 18 godina da li treba da počne da se bavi ovim poslom i da li će od toga moći da živi, ja prosto nemam odgovor.

Link: www.darkwooddub.com

Mate Bogut / Artist info

Objavljeno 12.11.2006.

Vremeplov

Ovo što se sada događa je video rock, moglo bi se reći ”You Tube rock”, i to se događa već duže vrijeme, a bavi se više tim nekim ukrasima nego - suštinom stvar.
Koja (Disciplin A Kitschme)