Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Gregorian spektakularni po drugi put!

Gregorian spektakularni po drugi put!’’Dobro veče Beograd i dobro došli u kino!’’ Gregorian su se po drugi put predstavili publici u Centru Sava (02. Travanj) i za razliku od prethodnog koncerta repertoar je bio sastavljen od filmskih tema.(Foto:I.Stanković)

U pratnji četvoročlanog rock benda pojačanog sa četiri djevojke koje su u svojstvu gudača, ”Gregorian” je priredio interesantan nastup, uz obilje pirotehnike, svjetlosnih efekata, dima, što je pridonijelo mističnoj atmosferi u Centru ”Sava”, a u prilog tome bila je i odlična scenografija.

Monasi u crnom s bakljama u ruci, nastup bubnjara s plamenom na vrhovima palica, odlični aranžmani benda u kombinaciji sa svečanim držanjem osam ”monaha” i gregorijanskim koralima, izazvali su ovacije u publici.

Što je bilo rhunac večeri ostaje na publici da to sama procijeni: ”Carmina burana” - C. Orffa, ’’Who Wants to Live Forever’’ - Queena, ’’Kashmir’’ - Led Zeppelin ili ’’She’’ - Aznavour ili ...
Publika je aplauzima nagradila bend čak i u toku pjesama ali ni bend nije ostao dužan publici - malo preko 120 minuta koncerta je dovoljno da se i to upiše kao veliki plus ovom kulturnom događaju.

Ameli Brightman svakako je centralna figura u priči o Gregorian. Svojim glasom i pojavom u različitoj odjeći ostavlja sve prisutne bez daha. Ako se tome doda da je, kako smo saznali na kraju koncerta, autor kratkih filmova koji idu preko velikog platna tijekom koncerta, dobivate umjetnicu kojoj zasluženo aplauzi idu kao nagrada.

Eva Mali - nova figura u Gregorian bendu je više provela vremena za klavirom ali pjevački i stilski nije ostavila ravnodušnim posjetitelje. Vrlo dobro pojačanje u priči koju pričaju Gregorian. Stalni bend je pokazao da ima kilometražu, tako da sve pohvale idu i njima.
I ako se ostave hvalospjevi ostaje pitanje Što je to toliko dobro bilo? Ako se uzme u obzir da je turneja predstavljanje albuma ”Epic Chants” i da ste na koncertu imali samo filmske teme nameće se jedno: kada možete nešto takvo slično doživjeti ali uživo. Na takvom koncertu kako počinje tema koju prepoznajete (npr. Seal – ’’Kiss from A Rose’’) počinjete preispitivati svoje poznavanje filmske glazbe koja je, priznajmo, dosta postrani u odnosu na mainstream koji se nudi.

Gregorian su koncertom u Centru Sava ponudili niz filmskih tema i ostavili koncert za pamćenje. S tehničke strane gledano zvuk je bio fantastičan. Obećali su povratak. Treba se naučiti strpljenju. A i vrijedilo je čekati i kada su to prvi put kazali 2011. godine.

Umjesto PS-a: ako se niste sjetili: Seal – ’’Kiss From A Rose’’ je iz filma Batman Forever.

Ivica Stanković

Objavljeno 07.04.2013.

Vremeplov

Generalno gledano iz crvenog odela, kravata i starki pozdravlja vas jedan četrdesetogodišnjak koji se još ne predaje, jedna klinka koja tačno zna šta neće i dva klinca koja polako postaju svesna kako ništa ne znaju.
Nikola Pavković (Oružjem protivu otmičara)