Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Igudesman & Joo nikoga ne ostavljaju ravodušnima

Igudesman & Joo nikoga ne ostavljaju ravodušnimaIgudesman & Joo su u okviru turneje ”A little Nightmare Music” nastupili pred beogradskom publikom u prostoru Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Malo preko 2 sata koncerta nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Od samog početka koncerta počelo je s humorom dostojnim velikih Monty Python-ovaca: svaka kompozicija je najavljena sa:’ and now Mozart’, promjena odjeće , bilo je i koketiranja i razgovora sa publikom (namigivanja, silaženja u prostor gdje sjedi publika).

Igudesman i Joo su čak poklonili publici domaćinu i par naučenih riječi (This is the land of ćevapčići ili You are our cow tj.. krava), ... iznjedrili su takav kulturan aplauz s ovacijama od strane prisutnih u publici da se takav pljesak može usporediti s aplauzima kakvi odzvanjaju u velikim dvoranama u svijetu, npr.. Metropoliten (a sve to čujete kada gledate snimke sa youtube-a).

To je utjecalo da se iznjedri bis pa je sljedeći aplauz zadržao izvođače na pozornici još dugo. Što se sve izvodilo: od Mozarta, preko Rachmaninova, Beethovena (sve najavljivano s:’ and now Mozart’), do tema Grk Zorba presječana sa ‘Sabra Dance’ - Khachaturiana i ‘Chariots Of Fire’ Vangelisa, onda zaista Mozarta ali u kombinaciji sa James Bond temom,’I Will Survive’ , poptpomognuta i pjevanjem koje, ako ste u publici, od smijeha tjera čak i suze na oči.

Njihov show je, prije svega originalan, ako se da svesti pod konotaciju koncerta klasične glazbe. Ali tu se treba zaustaviti: jednom je Carlos Santana rekao da baš ne voli klasične glazbenike. Obrazložio je to činjenicom da isti ako imaju pauzu u kompoziciji, pritom uzimaju zrak (kao marketinški trik) i nastavljaju temu ali tempo nije pogođen. Dodao je da više voli čuti i gitaristu koji svira ‘prljave’ tonove ali da je u tempu. Jer tema je ono što dobivate kada preslušavate materijal s nosača zvuka.

Ako se izuzme virtuoznost Igudesmana i Joo-a a bili ste na koncertu uvjeriti ćete se: obojica su živi metronom što je, ne samo za Santanu nego i za ponos glazbene nacije: svirati temu Zorba The Greek pa uskočiti u Sabra Dance na trenutak pa se vratiti u Zorbas Dance bez pomoći metronoma a ne promijenivši prethodni tempo dostojno je ljudi koji su svoj život posvetili glazbi na pravi način a sve to dijele s publikom.

Jedinstven koncert ili show, kako god, ostati će u pamćenju onih ljubitelja klasične glazbe ili ljubitelja humora, ili obostrano. Organizator koncerta, agencija My Way, poklonila je Beogradu dvojicu pravih umjetnika a po decibelima aplauza – pamtiti će Igudesman i Joo Beograd.

Ivica Stanković

Objavljeno 21.09.2012.

Vremeplov

Sve što mogu je biti ja, tko god to bio...
Bob Dylan