Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Indexi i Prijatelji – Njihove pjesme i dalje žive!

Indexi i Prijatelji – Njihove pjesme i dalje žive!Pred punim Centrom Sava po treći put održan je koncert ‘Indexi i Prijatelji’. U nešto malo više od dva sata članovi Indexa i gosti pomogli su da se stare, dobre, pjesme nađu pred publikom u nešto drugačijem, modernijem svijetlu. Mnogo godina nakon svog nastanka te pjesme i danas žive. Živi i sjećanje na Indexe.

Irina Kapetanović je otvorila koncert pjesmom ’Plima’, Željka Katavić (koja pored Alena Mustafića pjeva pozadinske vokale) otpjevala je ’Pozdravi Sonju’. Onda je Kaliopi s Batom Kovačem i bendom izvela ’Jutro će promijeniti sve’.

Mladi Nihad Voloder, u nešto izmjenjenom aranžmanu otpjevao je s publikom ’310 poljubaca’. Giuliano je krenuo s ’Ispili smo zlatni pehar’, Mladen Vojičić Tifa je nastavio s ’Krivac si ti’ (gdje je Peco Petej za bubnjevima imao solo nastup u kraćem vremenskom periodu na opče zadovoljstvo publike).

Simpatični voditelj Mladen V. Troko je bio tu da duhovitim opaskama na godine članova Indexa nasmije i ljude na bini i publiku. Predstavljajući sudionike pridonio je da atmosfera u Sava Centru ima prizvuk dugogodišnjeg poznanstva svih prisutnih (Peco Petej je najavljen kao sudionik na otvaranju Dioklecijanove Palače...). Tako je koncert u potpunosti bio prepušten osjećaju prijateljstva: kako s izvođačima tako i s pjesmama koje su se nizale nadalje.

Izvjesni Mirko Vicentić je na starinskom instrumentu verglu izveo pjesmu ’Pružam ruke’ koju je u nastavku izveo glumac Sergej Trifunović. Aleksandra Radović se u pjesmi ’U jednim plavim očima’ nije najbolje snašla, dok je Dado Topić s pjesmom ’Snijeg pade na behar na voće’ morao biti strpljiv jer su solo igrarije na svojim instrumentima preuzeli Muris Varajić (na gitari, koji je zamijenio sjajnog – u ranijim nastupima – Vernesa Ljuštakua) i Sinan Alimanović na klaviru i klavijaturama.

Izvjesni folk pjevač među svim sudionicima, Dženan Lončarević otpjevao je pjesmu ’Žute dunje’ bez mrve emocija koje ova pjesma zaslužuje. Iako ga nije zaslužio, kulturna publika je njegov nastup ispratila površnim aplauzom.

Zijo Valentino se u pjesmu ’Predaj se srce’ prošetao binom ali na momente nije mogao uhvatiti tonalitet, pa se tako potpomognut Željkom i Alenom Mustafićem kao pozadinskim vokalima ’ogrebao’ za aplauz.

Tifa je ponovo nastupio u pjesmi ’Sve ove godine’ i publika je zdušno pjevala s njim. Jelena Tomašević je u pjesmi ’Balada’ bila solidna ali ipak daleko od dobrog nastupa, a onda je Arsen, prvo dočekan gromkin aplauzom, u stilu starog šmekera dobio još jedan veliki aplauz u toku izvođenja numere ’Ti si mi bila naj, naj, naj’. Jedva je i otišao s bine jer se nisu štedjeli dlanovi kada je trebalo ustupiti mjesto Kaliopi.

Najbolja makedonska pjevačica je prije numere ’Budi kao more’ podsjetila publiku da je proteklo 4 godine od smrti Toše Proeskog na što je i bend na bini i Centar Sava auditorijum ustao i na taj način odao počast rano preminulom pjevaču s prostora Balkana.

Kaliopi je briljirala u pjesmi ’Budi kao more’ i najavila svog prijatelja Akija Rakimovskog koga publika u Beogradu neizmjerno voli. Aki je iskoristio priliku da u spomen Tošeta napravi paralelu s Davorinom iz Indexa uz riječi: ’... dali su pjesmi dušu’.

Pjesmu ’Sanjam’ pjevala je i publika s Akijem. Pjesmu Davorinu otpjevali su Željka, Dado, Aki i Tifa... Hari Varešanović je briljirao u pjesmi ’Bacila je sve niz rijeku’. Nije sakrio emocije i ostavio je riječi publici umjesto riječi zahvalnice: ’Ponosan sam što sam večeras ovdje’. Dado Topić je u pjesmi ’Jedan čovjek i jedna žena’ nagovijestio kraj koncerta a Giuliano je zatvorio pjesmom ’Da sam ja netko’ kako je i naziv ovog koncerta u čast Indexa.
Za sam kraj svi sudionici na bini pozdravili su sestru i sina Davorina Popovića koji su bili u publici.

Ostala je pjesma, emocije, duša. Netko je ostavio sebe fotografima. Kako god, koncert je uspio prenjeti snažnu poruku: živjeti će pjesme Indexa jer publike za njih ima. Ako ništa drugo u Centru Sava je 16.10. 2011. to potvrđeno...

Ivica Stanković

Objavljeno 18.10.2011.

Vremeplov

Ne znam što je to country-rock i slično, samo kažem da je to glazba. Dobra ili loša.
Gram Parsons