Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Karne objavili album ’Diktatura amatera’

Karne objavili album ’Diktatura amatera’Vokalno infantilni sastav Karne objavio je album ’Diktatura amatera’ za Croatia Records. Karne čine poznata lica kao što su pisac i autor humoristične serije ’Lud, zbunjen, normalan’ Feđa Isović (akustična gitara), glumac Goran Navojec (saksofon, back vokal), glumac Miraj Grbić (vokal), doktor Ervin Buševac Shirley (gitara), doktor Alen Pilav (klavijature), muzičar i režiser Nihad Vranić (bas), muzičar Igor Žolkević (bubanj) i muzičar i osnivač benda Bombaj Štampa Nedim Babović (gitara, logistika).

’Nakon sloma sistema socijalističkog samoupravljanja, a koji karakterizira razbijanje modernih institucija besklasnog društva i oblikovanja novih nacionalnih oligarhija, nastaje društveno uređenje poznato kao Diktatura amatera’, objasnili su momci iz benda odakle ime albumu.

Bend Karne osnovan je u siječnju 2010. godine iz potrebe članova benda da se neartikulirano oglase po svim nevažnim pitanjima. Već po samom osnivanju benda, donesen je i statut koji je precizno definirao ponašanje članova Karna. Jedno od tih pravila, ono koje kaže da “za prijem u Karne kandidat mora ispunjavati najmanje dve karakteristike: ne smije znati svirati i mora konzumirati alkohol tokom proba i svirki” je u mnogome doprinjelo definiranju prepoznatljivog zvuka koji karakterizira njihovu svirku.

Prvi singl za hrvatsko tržište bio je ’Nema gej parade’ koji je pušten dan prije Povorke ponosa u Splitu 2012. godine, pjesma koja opisuje način i problematiku održavanja Povorke ponosa u svim gradovima na teritoriji ex Yu. Ali mnogi radio urednici su odbili puštati pjesmu zbog eksplicitnih riječi i konteksta.

Drugi singl ’Pokušavam da shvatim jazz’ duhoviti je jazzy singl u kojem se čitav bend trudi shvatiti jazz, ali im to ne polazi za rukom. Oba singla imaju i spotove. Album podsjeća na rane radove fantastične sarajevske scene ’new primitivs’ koja je duhovitim i britkim tekstovima i rock svirkom analizirala društveno stanje. Nažalost ni nakon 30-tak godina stanje se nije promijenilo pa bendu nije bilo teško da u 13 pjesama na albumu ’Diktatura amatera’ duhovito otpjeva današnjicu u svim ex Yu državama.

Treći singl ’Bićeš na televiziji’, koja je ujedno i otvarajuća pjesma na albumu, posprdno govori o ’hvatanju’ svojih 5 minuta slave sa zanimljivim stihovima ’Bićeš na televiziji, bićeš na malom ekranu, gledaće te preko televizije, javi tetki, komšiji, jaranu’.

Objavljeno 13.05.2013.

Vremeplov

Realnost je ta koja kod nas prima fantastične razmjere.
Rambo Amadus