Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Kraftwerk - Pioniri glazbenih diverzija

Kraftwerk - Pioniri glazbenih diverzijaKraftwerk su osnovani 1970. godine u njemačkom gradu Dusseldorf. Članovi ’zvučne elektrane’ su Ralf Hutter, Florian Schneider-Esleben, Wolfgang Flur i Karl Bartos. Priča o grupi je priča o elektronskoj glazbi. Neke grupe su možda imale veći komercijalni uspjeh od njih, ali nijedna nije imala veći utjecaj. Zaista, malo je vjerojatno da bi mnogi uopće krenuli da nije bilo potpisa Kraftwerka na samom početku njihove karijere, pravca koji su kreirali njemački duo Ralf Hutter i Florian Schneider.

Sredinom ’70-ih, njemački Kraftwerk postavio je zvučni natpis kojeg je pratio velik broj glazbenika i umjetnika u dekadama koje su uslijedile. Od engleskog Novog romantizma do hip-hopa i tehna, grupa koja se sama opisala kao ’robot pop’, hipnotički minimalne, ritmične glazbe odsvirane isključivo na elektronskim instrumentima - koja je odzvanjala u vir tualnim svjetovima svakog novog pokreta i utjecala na pop scenu kraja dvadesetog stoljeća, a kao pionirima elektronske glazbene forme, utjecaj im se nikako ne može osporiti niti zanemariti. Kraftwerk su izrasli iz iste njemačke eksperimentalne glazbene zajednice s kraja ’60-ih koja je izbacila i Can i Tangerine Dream. Originalni članovi i osnivači Kraftwerka, Florian Schneider i Ralf Hütter prvi puta su se sreli kao studenti klasične glazbe na konzervatoriju u Dusseldorfu, prvi puta se sastali u postavi pod imenom Organisation koja je objavila 1970. godine album ’Tone Float’. Schneider i Hütter uskoro su raspustili svoj glazbeni Organisation, prekrstivši se u Kraftwerk (na njemačkom elektrana ili izvor energije), započeli su raditi u svom osobnom studiju (kasnije nazvanom Kling Klang) te su predstavili glazbu kao plutajući svijet minimalističke elektronike.

Njihov debi iz 1971., nazvan jednostavno ’Kraftwerk 1’, ponudio je samo naglasak njihove jedinstvene i autentične glazbene forme u samom začetku, koja je već tada koristila inovacije poput Schneidergovog pokušaja da kreira ritam mašinu kućne izrade. Serija raznih postava grupe se mijenjala, u jednom trenutku čak je i Hütter napustio grupu; no bilo kako bilo, s objavljivanjem albuma ’Kraftwerk 2’ iz 1972. godine, on i Schneider ponovo su radili kao tandem. Snimljen bez živog bubnjara, album se oslonio samo na ritam mašinu, stvarajući toliko prepoznatljiv robotski zvuk i osjećaj bez presedana, koncept čiste tehnološke glazbe. U to vrijeme bio je potpuno izvanzemaljski kao ideja gotovo svim glazbenicima, podjednako kao i slušateljima.

Serija izuzetno dobro primljenih nastupa uživo uslijedila je prije nego su Kraftwerk započeli rad na svom trećem, ali prijelomnom LP-u iz 1973. godine. Ralf i Florian; smanjujući svoje brojne ambicije na samo nekoliko jednostavnih, ali toliko izuzetnih i inovativnih ideja, stvaraju glazbu koja je rasla sve više i više, ali vrlo ozbiljno - usprkos njihovom čistom i naučno-fantastičnom izgledu koji je bio u izravnoj suprotnosti s pop modom i trendovima tog vremena.

Prvi album Kraftwerka koji je objavljen u Americi, ’Autobahn’ iz 1974. godine postao je internacionalni hit, a single verzija ove naslovne pjesme postala je glavni hit i u njihovoj domovini jednako kao i u cijelom svijetu. U Americi do tada nepoznata grupa odjednom je zauzela najviše pozicije u kategoriji pop albuma na top-ljestvicama. Izveden, uglavnom na Moog sintesajzerima, ’Autobahn’ je napokon kristalno jasno odsvirao toliko poseban zvuk Kraftwerka, dok su prve dionice uvertira nasuprot konvencionalnih pop struktura i melodija, postavile temelje elektronske glazbe zajedno s mainstreamom. Kraftwerk ponovo izranjaju 1975. s ’Radio-Activity’, konceptualnim albumom koji se bavio temom radio komunikacija; indikativan zbog nove globalne slave ove grupe, objavljen je na oba jezika, Njemačkom i Engleskom.

Putovanje vlakom uslijedilo je nakon albuma iz 1977. godine, ’Trans-Europe Express’, koji je označio ogroman pomak između glazbenih mehanizama, a tanka linija postala je još tanjom objavljivanjem narednog izdanja 1978. pod nazivom ’The Man Machine’, uratka u kojem se gotovo ne može osjetiti dodir ljudskog bića. Do tog trenutka, sami članovi Kraftwerka svima su bili nepoznati jer su se u javnosti predstavljali kao automati ili roboti, i nitko iz medija nije ih vidio ni slikao, opis je bio pjesma ’We Are the Robots’. Dosegnuvši vrh svoje popularnosti i utjecaja, grupa je nestala iz vidokruga, a prvo od nepojavljivanja koja su uslijedila, bilo je na sajmu Computer World 1981. godine, smotri nove globalne dominacije tehnologije, društvu koje je njihova glazba davno predvidjela i opisala.

Nakon osvajanja Engleskih top-ljestvica s singlom ’Computer Love’ Kraftwerk ponovo nestaju, uživajući u petogodišnjem odmoru koji je kulminirao objavljivanjem albuma ’Electric Café’ iz 1986. godine. Do danas, pop glazbom dominiraju sintesajzeri i ritam mašine, a status ove grupe ostao je nepromijenjen, no izuzev best-of kolekcije iz 1991. nazvane ’The Mix’, Kraftwerk je ostao u tišini do početka milenija kada su ’odradili’ glazbenu kulisu za njemački EXPO 2000.

Vijest da objavljuju novi singl ponovo je sve fanove, ali i glazbene stručnjake učinila nervoznima u očekivanju novih milenijskih robota i zvukova koje će proizvesti. Uslijedio je napokon album - ’Tour de France Soundtracks’, objavljen je 2003. godine, a nastao je u čast legendarne biciklističke utrke. ’Svi iz grupe vozimo bajk, a poneki od nas su i sudjelovali na nekim etapama Tour de Francea. No kada pjevamo o tome, onda više mislimo na taj pokret, slobodu, autonomnost koju nam pruža sama vožnja. Mislim da naša glazba uvelike ima veze s koncentracijom, brzinom i čežnjom da se razbiju granice. Osim toga, biciklizam nam daje duboki dah i pomaže da izdržimo razarajuću snagu glazbenog svijeta’, kažu oni. Na vrhuncu opsesije biciklizmom, Hütter bi čak silazio s autobusa kojim su putovali na turneju i vozio zadnjih 150 kilometara do grada u kojem su trebali nastupati. Udaraljkaši Karl Bartos i Wolfgang Flür napustili su bend frustrirani ’sporim napredovanjem kreativnog rada i pobjede biciklizma nad glazbom’.

Kao pioniri zvučnih diverzija i rodonačelnici glazbenih elektronskih instalacija, Kraftwerk su po Europi radno putovali te 2004. u sklopu promocije albuma ’Tour De France’. Nudeći vrhunski show koji je opet pomicao granice upotrebljivosti tehnologije u scenskoj praksi, nekoliko nastupa zabilježili su 2005. godine za CD/DVD ’Minimum-Maximum’. Nastup zabilježen na ’Minimum-Maximum’ njihovo je prvo službeno audio-vizualno izdanje, a iako su prve korake napravili prije tridesetak godina, pokazuje da su još uvijek ispred očekivanja poklonika i kritičara. Izvrstan koncertni zapis Kraftwerka simbolički ocrtava jedinstveni katalog pop pjesama i golem utjecaj koji su ostavili u svijetu popularne glazbe. 2006. izlazi ’The Catalogue’, remasterirani box set pjesama s albuma iz perioda od 1974. do 2003. godine.

Diskografija:
1970: Tone Float (objavljen pod imenom Organisation)
1970: Kraftwerk 1
1972: Kraftwerk 2
1973: Ralf und Florian
1974: Autobahn
1975: Radio-Activity
1977: Trans-Europe Express
1978: The Man-Machine
1981: Computer World
1986: Electric Café
1991: The Mix (remix album)
2003: Tour de France Soundtracks
2005: Minimum - Maximum ( 2CD live album)
2006: The Catalogue (box-set)

Link: www.kraftwerk.com

Anton Cvijić / N/A

Objavljeno 30.07.2006.

Vremeplov

Nikad u stvari nismo napravili album na način da smo nešto svijesno kalkulirali kako trebamo napraviti, ne znam, nešto za publiku…
Srđan Gojković Gile (ELORG), intervju za RiRock.com