Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Leut Magnetik - Hiperproduktivni sastav

Leut Magnetik - Hiperproduktivni sastavLeut Magnetik, danas četveročlani hiperproduktivni sastav, daleko je odmakao od jazzy lounge atmosfere kojom su osvojili simpatije kritike i publike. Leut Magnetik su trenutno jedan od najnaprednijih glazbenih sastava na našoj sceni. Svoj su zvuk, temeljen na vrhunskim instrumentalistima, od ležernog dalmatinskog jazzy izričaja pretvorili u novi electro-influenced stil, a pritom se nisu ustručavali koristiti sva nova raspoloživa produkcijska sredstva i tako, svojim drugim albumom ‘‘Leut Magnetik‘‘, ostvarili hrabar iskorak.

Splitski bend svoj prvi veći uspjeh ostvario je pobjedom na festivalu mladih bendova ‘‘Inkubator’‘ koji je održan pred nešto više od 3 godine. Bend je kao nagradu osvojio snimanje albuma prvijenca koji je i objavljen godinu kasnije, što će se pokazati jednim od najznačajnijih trenutaka domaće diskografije. Naime, njihov debi ‘‘B612’‘ dočekan je pohvalama, a što je važnije album je skrenuo pozornost šire glazbene javnosti na kolektiv talentiranih glazbenika iz Splita koji vrlo trezveno i moderno gledaju na pop glazbu. No, pokazat će se kako je ‘‘B612’‘ zapravo tek uvertira u jednu veliku glazbenu karijeru, jer je drugi album splitskih Leuta prava senzacija instrumentalnog popa. Naslovljen kao i bend, album ‘‘Leut Magnetik’‘ očigledno je inspiriran francuskom elektroničkom glazbom, posebice radom Jean Michel Jarrea, a osjeća se i utjecaj i devedesetih pa se paralela (donekle) moze povući s Daft Punk i Air. Osim toga, Splićanima očigledno nije ni strana niti najnovija produkcija iz New Yorka.

U nas su zadnjih desetak godina na snazi primarno reciklaža i mega-DJ zvijezde, dok Hrvatska daje svoje debitantske techno, house i hip-hop producente. Sve do pojave ovih Leut Magnetik. Kao formacija grupe nasuprot producentima samotnjacima izvrsno se referiraju na svoju glazbenu djedovinu u jednom modernijem, plesnijem, jednostavno rezonantnijem klupskom ruhu. Oni su techno, oni su electro, oni su punk, oni su alter, oni su naši The Rapture. Usvirani i isproducirani istovremeno, genijalno su prokljuvali plesni podij, i Bože moj, oni pjevaju taman koliko treba.

Nakon Zvuka Broda, Blashka, Aesqea, Qwertyja, HC Boxera... određenje kvalitetne hrvatske elektronske scene može otpočeti tek sada. Inspirirajuća je činjenica imati pred sobom domaći album spreman za horizontalnu utrku sa zanimljivijim svjetskim ”techno” inicijativama. Neki će reći da je retro delirij 80-ih sa svim svojim zastranjivanjima odigrao svoje, pa zašto se onda osvrtati na ove zakašnjele Leute? Možda zato što su bisernog sjaja i što je ovo prvi hrvatski electro-wave-clash doprinos techno pokretu na globalnoj razini. Da se razumijemo, revoluciju nisu naznačili ni jedni ni drugi, stoga retromanija naša stvarnost jest. I ostaje nam jedino re:re:re:reforma po tko zna koji put samo što joj prioritet ne smije biti prilagodba medijskoj konstitutivnosti, što Leuti potvrđuju drastičnim stilskim iskorakom naspram svog prvijenca, već glazba koja se lucidno gradi oko kreativne iskrenosti.

Internet stranica: www.leutmagnetik.net

Mate Bogut

Objavljeno 26.05.2006.

Vremeplov

Imati bend danas u Hrvatskoj je isto što i imat hemeroide – nezgodno, zahtjevno, krvavo i nikog nije briga.
Ida Prester (Lollobrigida)