Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Mark Knopfler & Band - Maestralni u Kombank Areni

Mark Knopfler & Band - Maestralni u Kombank AreniMark Knopfler je ponovno nastupio u beogradskoj Areni . Njegov sedmeročlani bend je definitivno pružio sliku ljudi koji uživaju u zajedničkom sviranju. Potvrda njihove sviralačke kvalitete je baratanje žanrovima kroz pjesme Marka Knopflera.

Mark nije ostao dužan i mjenjanjem gitara, od Fender Stratocastera, preko Telecastera, Schectera, Gibsona, Dobro guitar,…. Sve to je doprinjelo ugođaju kakav je jedino moguće ocijeniti sa – maestralno. Koncert koji je ponovno dokazao zašto je Mark Knopfler jedan od vodećih muzičara (tj. zašto je prije svega muzičar a potom gitarist).

Prva polovica koncerta protekla je u predstavljanju Knopflerovog duplog albuma ‘’Privateering ‘’(2012). Reakcija publike je bila krajnje pozitivna što je doprinjelo da se aplauzima pohvale i solo dionice na gitari u toku kompozicija. Pored naslovne ‘’Privateering’’, sa novog albuma čulo se’’ I Miss you Blue’’, ‘’What It Is’’, ‘’Hill Farmer Blues’’ i ‘’5.15 AM’’.

Na sredini koncerta: ‘’Romeo And Juliet’’, najavljena klavijaturama Guya Fletchera (koji je bio u Dire Straitsima u doba albuma ‘’Brothers In Arms’’ (1985)) . Do izražaja je došla solo dionica na Dobro gitari koja je potvrdila “kilometražu i znanje” Marka koje je publika itekako pozdravila. Zanimljivo je bilo da su i povici iz publike doprinjeli nagrađivanju umjetnika na bini – ma koliko bili nerazumljivi u toku izvođenja pjesama pretvorili su koncert u jednu rock atmosferu iako su koncertom dominirale sporije numere.

Nastavak koncerta bio je sa ‘’Song For Danny Liston’’,’’ Done With Bonaparte’’, ‘’Marbletown’’, ‘’Speedway To Nazereth’’ . Numerom ‘’Telegraph Road’’ (inače iz repertoara grupe Dire Straits sa albuma ‘’Love Over Gold’’) (1982) Mark je označio kraj regularnog dijela koncerta. Naravno, sve je popraćeno ovacijama.

Iako je po nekoj procijeni bilo oko 3500 posjetilaca orilo se Arenom za bis. Nevjerovatna pozitivna energija sa bine uzvraćena je iz publike koja je poželjela da se koncert produži. I…

Bend se vratio na bis i ‘’So Far Away’’ (Dire Straits numera) je krenula. Nastavak je bila numera ‘’Our Shangri-la’’, kojom se završio koncert. Publika je tražila još...
U skoro 120 minuta muzike publika u Areni mogla je uživati u muzici Marka Knopflera – oni koji su, pretpostavimo da ih je bilo, očekivali Dire Straits numere mogli su zažaliti – ali ukupan dojam je – još jednom –odličan concert.

Posjetilaca je bilo znatno manje nego prije pet godina kada je Mark gostovao u Areni. Jedino što ide u prilog ovoj manjoj cifri je da se orilo i da se nisu štedjeli dlanovi kao da je Arena popunjena do zadnjeg mjesta. Ako je, a potrebno je reći: sve pohvale idu i Kombank Areni na organizaciji i zvuku koji je bio maestralno dobro postavljen tokom čitavog koncerta a gdje ste jasno mogli čuti osam instrumenata.


Ivica Stanković


Objavljeno 06.05.2013.

Vremeplov

Bez hrvatskog glazbenog mainstreama manje bismo se smijali. Ovako, u nedostatku humora osim sporadičnih provala Knjaza ili Pervana, imamo festivale i playback nastupe koji na lice umorne nacije mogu izmamiti osmjeh.
Mirela Proselac Remi (Elemental)