Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Mizar - Elegantni balkanski darkeri

Mizar - Elegantni balkanski darkeriMizar, što na arapskom jeziku znači ”zvijezda vodilja koja pomaže putnicima da se ne izgube dok prelaze pustinju”, osnovana je 1983. godine u Skopju. Mizar je zasigurno jedna od najzanimljivijih glazbenih skupina sa područja bivše Jugoslavije zbog svog originalnog stila koji spaja tradicionalnu makedonsku glazbu, staroslavensku i bizantsku kulturu s modernim rock izrazom.

Prvu postavu grupe činili su Gorazd Čapovski (gitara), Risto Vrtev (vokal), Ilija Stojanovski (bas) i Panta Džambazovski (bubnjevi). 1985. godine na mjesto pjevača dolazi karizmatični Goran Tanevski, a Riste Vrteva osniva novu grupu pod imenom Arhangel. Svoju novu eru nazivaju ”Mizar - drugo otkrovenje”. Mizar sve upečatljivije stvaraju muziku zasnovanu na staroslovenskim napjevima, makedonskom folkloru, vitantijskoj tradiciji i tamnom zvuku. Iste godine snimaju nekoliko demo-pjesama i kreću na jugoslavensku turneju zajedno sa bendovima Laibach i Disciplina Kičme.

Debi-album ”Mizar” koji je 1988. objavljen za mariborsku izdavačku kuću ”Helidon”, Mizar su snimili u sastavu: Goran Tanevski, Gorazd Čapovski, Boris Georiev (bubnjevi), Sašo Krstevski (bas) i Katerina Veljanovska (klavijature). Producent albuma bio je Goran Lisica Fox. Na prvoj strani albuma nalaze se brže i kraće pjesme dark-rock zvuka gdje se izdvajaju hitovi ”Devojka od bronza” i ”Doždot” dok se na drugoj strani nalaze sporije, atmosferične pjesme s naglašenim etno elementima gdje se ističe obrada najpoznatije makedonske pjesme svih vremena ”Zajdi, zajdi jasno sonce” pod nazivom ”Zlatno sonce” za koju Mizar snimaju svoj prvi video spot i ”Gadot E Nem”. Mizar ubrzo postaju jedna od najvećih koncertnih atrakcija u bivšoj Jugoslaviji puneći klubove od Skopja do Ljubljane.

Godine 1991. slijedi drugi album, ”CBJAT Dreams” (Armakord Records) na kojem se nalaze neobična obrada ”Sweet Dreams” grupe Eurythmics, obrada tradicionalne pjesme ”1762 leto”, pjesma ”Glas” za koju je kasnije snimljen video spot i pjesma ”Dom” Riste Vrteva (prvog pjevača Mizara). Nakon snimanja albuma, bend napušta pjevač Goran Tanevski a na njegovo mjesto dolazi pjevačica Nora. Krajem 1991. grupa prestaje sa radom. Tanevski otvara lokal i posvećuje se organizaciji koncerata, Kaevski obnavlja bend Cyborg, a Čapovski odlazi u Australiju gdje 1993. osniva novu grupu pod nazivom Kismet kao svojevrsni nastavak Mizara.

Nakon nekoliko objavljenih albuma za australske i američke diskografske kuće, Čapovski se 1999. vraća u Makedoniju i nastavlja raditi sa Kismetom u čemu mu pomažu Ilija Stojanovski na basu (bivši član Mizara) i Stefan Popović na bubnjevima. Kismet tada održava nekoliko vrlo uspješnih klupskih turneja po bivšoj Jugoslaviji.

2001. izlazi album ”Tribute To Mizar” (2001. Avalon) na kojem se nalaze pjesme Mizara u obradama više makedonskih bendova Den Popa, Sinjak, Music Makers, Ataraxia, No Name Nation, Majakovski, Brainless Genious i drugih.

2002. godine se rađa ideja o ponovnom okupjanju benda radi ”kdostojnog” oproštajnog nastupa te se pojavljuju pod nazivom ”Mizar - treće otkrovenje”, pri čemu se na okupu nalaze svi glazbenici koji su u različitim fazama radili u bendu. Ponovno okupljanje ipak rezultira objavljivanjem novog singla-video spota ”Počesna strelba” početkom 2003. sa Goranom Trajkovskim na vokalu. Novi singl u vrlo kratkom periodu ruši rekorde popularnosti, pjesma ”Počesna Strelba” biva proglašena za najbolju makedonsku pjesmu nastalu nakon raspada SFRJ. Iste godine je Lithium Records objavio reizdanja prva dva albuma Mizara, dopunjujući ih prethodno neobjavljenim i koncertnim snimcima. Nakon vrlo uspješnog koncerta u Skopju Mizar obilazi i ostale gradove bivše Jugoslavije gdje ih je publika dočekala s oduševljenjem, a Mizaru je to dalo dodatni poticaj za nastavak rada.

Treći album ”Kobna ubavina - Terrible Beauty Is Born” sniman je od siječnja do lipnja 2003. u studiju Tralala pod producentskom palicom Gorazda Čapovskog i Gorana Trajkoskog, a masteriran u ljubljanskom studiju Metro od strane Janeza Križaja te konačno objavljen 2004. za Dallas Records. Sa albuma su pored ”Počesne Strelbe” skinuta još dva singla - video spota ”Vo Mojot Son” i ”Juda”.

U Hrvatskoj je Mizar 2005. održao promocionalnu turneju pod nazivom ”Terrible Beauty Is Born Tour” gdje su ih pratili zagrebačka gothic skupina Phantasmagoria i mariborska gothic metal grupa Shanti Nilaya. Turneja je je započela nastupom na pulskom festivalu ”Viva La Pola! 2005.”, nakon čega je uslijedila jadranska turneja, a na jesen su obišli i ostale hrvatske i slovenske gradove.

”A View To a Flower Garden” je naziv novog albuma koji u prosnicu 2007. izdaje Dallas records. Ovog puta njihov zvuk je i dalje taman, ali elegantan, gothic, ali ipak ugodno melankoličan. Bend nikada nije izgubio svoje balkanske korijene tako da se i dalje čuju tradicionalni utjecaji pojačani digitalnim aranžmanskim rješenjima. Album prati i novi singl i spot za novu verziju pjesme ”Počesna strelba” koji ćemo uskoro moći vidjeti na televizijama diljem Hrvatske. Njihova hrvatska promocija održat će se 21.12. kada će, ponovo zasvirati pred zagrebačkom publikom u Tvornici kulture.

Mizar - ”Počesna strelba” (mp3 download)

Link: www.mizar.com.mk

Mizar - ”Počesna strelba”Marko Belić / Artist info

Objavljeno 01.12.2007.

Vremeplov

Mislim da je situacija sada, koliko se god mi svi volimo žaliti, puno bolja nego onda kada smo mi kretali s bendom. Promijenio bih jedino stav mladih ljudi prema politici, mislim da mladi nisu ni svjesni koliku moć imaju i koliko mogu toga promijeniti ako se pokrenu.
Mile Kekin (Hladno Pivo)