Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Neutral Milk Hotel u Tvornici

Neutral Milk Hotel u TvorniciAmerički Neutral Milk Hotel, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih indie rock bandova svih vremena, dolaze u zagrebačku Tvornicu kulture u ponedjeljak 02.06. 2014. godine.

Njihov prvi koncert u Hrvatskoj i jedini u ovoj regiji, događa se punih 14 godina nakon što su posljednji put svirali zajedno, te 14 godina nakon izdanja ”In The Aeroplane Over The Sea”, jednog od albuma temeljaca cijelog žanra.

U postavi koja je snimila kultni album iz 1998. godine, Jeff Magnum, Scott Spillane, Julian Koster i Jeremy Barnes su se uputili na veliku svjetsku turneju, a vijest o ponovnom okupljanju grupe smatra se ključnim događajem na američkoj nezavisnoj sceni ove godine.

Uz samostalne koncerte po europskim i američkim gradovima koji su rasprodani unutar nekoliko sati, band je svirao na ovogodišnjem Coachella festivalu, a 29. svibnja nastupaju na Primaveri u Barceloni. Drugog lipnja turneja staje u Hrvatskoj, te će Neutral Milk Hotel nastupiti u velikom pogonu zagrebačke Tvornice kulture.

Jeff Mangum osnovao je Neutral Milk Hotel 1989. godine, a prvo izdanje iz 1994. godine je EP “Everything is”, da bi dvije godine kasnije izdali prvi album “On Avery Island”. Hipnotičke i repetitivne melodije te čudni tekstovi i otuđenost, koje se primjerice očituju u pjesmi “Song Against Sex”, ono je što je privuklo ljude i približilo Magnumov dar svijetu. Lo-fi pristup, eksperimentalnost i odlično baratanje ostalih članova benda s instrumentima obilježavaju prvo službeno izdanje.

Ono što je uslijedilo je kultno izdanje iz 1998. godine, album ”In The Aeroplane Over The Sea”, kojem tepaju da je jedno od najboljih indie rock izdanja u zadnja dva desetljeća. Na Jeffa Magnuma utjecao je dnevnik Anne Frank, a on je stvorio iskreni i osobni album kojeg je teško svrstati u neku kategoriju, ali ga je najlakše opisati kao prekrasni kaleidoskop na kojem Magnum pjeva o sreći, traumama i sramu, ali i seksu, smrti i nevinosti.

U sjećanje mnogih su se urezali ti motivi kroz pjesme ”The King of Carrot Flowers Part 1”, “Oh Comely” i ”Two-Headed Boy”. Mješavina folka, vrištećeg power popa, intenzivne gitare, bubnjeva i puhačkih instrumenata, skup slika i asocijacija, album ”In The Aeroplane Over The Sea” i dalje ostaje svjež, jedinstven i bezvremenski uradak koji je inspirirao mnoge glazbenike u kasnijim godinama. Među njima su izvođači poput Beiruta, Arcade Firea, The Decemberistsa, te Bon Ivera.

Izniman utjecaj album je ostvario i među nezavisnim medijima, pa mu je tako Pitchfork dao 10, najvišu moguću ocjenu, proglasivši ga jednako utjecajnim kao primjerice “Ok Computer” (Radiohead), “Loveless” (My Bloody Valentine) ili “Slanted And Enchanted” (Pavement).

Neutral Milk Hotel za vrijeme orginalnog djelovanja nisu imali gotovo nikakvog komercijalnog uspjeha. Tek nakon raspada benda i laganog otkrivanja od strane, prije svega, ostalih glazbenika, rastao je kult grupe. Album ”In The Aeroplan Over The Sea” u međuvremenu je prodan u gotovo 400 tisuća primjeraka, od čega čak trećina na vinilu.

Ova turneja samo je prilika cijeloj jednoj generaciji fanova nezavisne američke indie glazbe da uživo vide grupu koju zapravo gotovo nitko nije imao priliku vidjeti na koncertu. Zagrebački nastup prilika je doživjeti sastav koji je upisan u indie rock enciklopediju, čime se još jednom dokazujemo kao koncertno iznimno atraktivnija destinacija važnim glazbenim imenima.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 140 kn, dok će na dan koncerta iznositi 160 kn.

Prodajna mjesta:
• Dirty old shop, Tratinska 18
• Rockmark, Berislavićeva 13
• Dancing Bear Shop, Gundulićeva 7
• Dallas Music Shop, Tkalčićeva 7
• Eventimova prodajna mjesta i www.eventim.hr

Neutral Milk Hotel u Zagreb dovodi LAA.

Objavljeno 29.05.2014.

Vremeplov

Nisam baš želio slavu. Htio sam biti odličan u tome što radim.
Ray Charles