Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Northern Exposure - Život na sjeveru

Northern Exposure - Život na sjeveru’Život na sjeveru’ ili u originalu ’Northern Exposure’ je kultna serija iz ’90-ih koja pruža mogućnost da upoznate Cicely, mjesto gdje živi posljednje utočište ’najljepših i najčudnijih ljudi na ovom svijetu’. Web stranica Zivotnasjeveru.com omogućava vam da zaronite sa Chrisom i Marilyn u sasvim drugačije stanje uma.

’Život na sjeveru’ je američka dramska televizijska serija, emitirana po prvi puta u Hrvatskoj 1992.-1995. Poslije je reprizirana nekoliko puta u raznim terminima. Naslov izvornika se može različito prevesti: ’Pogled na sjever’, ’Sjeverna strana’ i sl. Glavni producenti su Joshua Brand i John Falsey, dok je tekstualni sadržaj oblikovao niz scenarista, među kojima su se isticali Andrew Schneider i Diane Frolov, David Chase (kasniji producent veoma uspjele serije Sopranosi) i Bob Egan. Cijela je serija imala 110 epizoda, podijeljenih u više sezona.

Osnovni zaplet je vrlo jednostavan: neurotični njujorški liječnik Joel Fleischman, vezan ugovorom o financiranju studija koji je potpisao sa saveznom državom Alaska, mora poslije završetka školovanja ’odraditi’ 4 godine medicinske prakse, i to ne u nekom gradskom aljaščanskom središtu, nego u Cicelyju, maloj naseobini (oko 800 i nešto stanovnika) u planinskoj zabiti. Bogatstvo i složenost serije u kojoj se uspjelo spojilo više sastavnica učinilo ju je omiljenom, gotovo kultnom TV igranom serijom. Neke od značajki serije su humor, katkad satirički i zajedljiv, katkad samilostan; obilje referencija na američku i svjetsku kulturu, od trivijalne do ’visoke’ (od Prousta i Shakespearea do MacArthura i rock kulture); pristup koji je inkorporirao elemente iz suvremene književnosti magičnog realizma kao i fantazijsku zaigranost (u jednoj se epizodi kao lik pojavljuje Franz Kafka - u Cicelyju); te, ponajviše, spiritualno-mudrosni odnos prema životu prožet svjetonazorom Junga i Campbella (pa i New Age figura poput Carlosa Castanede). Sve to i još mnogo toga je od ’Života na sjeveru’ učinilo jedinstveni hibrid. Glavni su tvorci serije pohađali kalifornijski institut Esalen, a i školovani su u klasičnoj književnosti, napose ruskoj. Time je serija dobila jedinstveni okus mudrosno-meditativnoga, fantazijski- nadrealnog, satiričnoga i toplo ljudskoga prikaza općeljudske sudbine, danog kroz doživljaje u imaginarnom mjestašcu negdje u zabiti Aljaske.

Sjećate li se? Možda vam pomogne ako skinete mp3 glazbenu temu iz kultne serije, po mnogima najbolje koja se ikada prikazivala u Hrvatskoj.

”Duga vožnja” (Jaws of life) by Chris

Poruka dana. Slušajte sad jer je ovo važno.
Perite zube, pijte vitamine i nosite udobne cipele.
Mi Homo sapiensi nosimo težak psihički teret. Savjest.
Svi ćemo sići s vrtuljka, ali bar truplo može biti lijepo.
I što je ono pravo? Prijeći na pili dvije crte? Ili
otplaćivati hipoteku trideset godina? Duga vožnja.
Trebat ću čiste gaće, četkicu imam, a i karticu iz
knjižnice. Putovanje od tisuću kilometara počinje
prvim korakom, zar ne?

Link: www.zivotnasjeveru.com

Wikipedia / Artist info

Objavljeno 17.09.2006.

Vremeplov

Ne postoji nikakav recept za uspjeh u glazbi. Sjećam se dosta bendova koji su mislili da će ako budu vrhunski svirali nešto i napraviti na sceni. Zatvarali su se u garaže i bjesomučno radili svaki dan probe. Mi to nismo radili. Dođemo na probu, pa ako nam se ne da svirati odemo na pivu. Mislim da je najvažnija zdrava atmosfera u bendu...
Mladen Subošić Suba (Hladno pivo)