Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Obojeni program - Čovjek ili mašina

Obojeni program - Čovjek ili mašinaObojeni program je osnovan početkom osamdesetih godina u Novom Sadu, formirajući tadašnju novosadsku new wave scenu zajedno sa grupama Boye, La Strada i Luna. Od samog početka, Obojeni program je inzistirao na pronalaženju svog autentičnog, nezavisnog zvuka, te je prva ploča ”Najvažnije je biti zdrav” izašla tek 1990., nakon 10-tak godina postojanja grupe.

Usprkos teškim uvjetima za opstanak jedne alternativne muzičke grupe u narednim godinama, Obojeni program je uspio objaviti još šest albuma, trudeći se da ide u korak s najboljim bendovima na svjetskoj sub-pop sceni. Tijekom više od dvadeset godina postojanja imali su na stotine samostalnih koncerata i nastupa na muzičkim festivalima, a surađivali su sa raznim umjetnicima iz područja kazališta, filma, stripa i književnosti.

Oni su prvi bend s ex-YU prostora koji se pojavio na MTV-ju u emisiji ”120 minutes” 1993. godine i jedini koji je imao čast da bude prezentiran od strane Johna Peela u njegovim radio emisijama i na njegovoj playlisti 2002. godine.

Sedmi studijski album, ”Da li je to čovek ili je mašina”, je snimljen u Nizozemskoj i objavljen 2005. za izdavačku kuću Urbans. Na novom albumu nalazi se sedam novih pjesama, kao i osam remikseva napravljenih od strane različitih DJ-eva i jedna bonus pjesma ”Obećaj mi, molim te”, koja je pratila promociju Kebrine posljednje knjige istog naziva.

Proteklih godina kroz bend je prošlo na desetine različitih muzičara koji su održali mnoštvo koncerata. Jedini član iz originalne postave benda je Kebra - glavni vokal i autor ponekad emotivno obojenih, ponekad politički angažiranih tekstova. Njegov glas i tipičan način pjevanja s bilježnicom u ruci postali su u velikoj mjeri zaštitni znak ovog Obojenog programa.

Link: www.obojeniprogram.com

Ana Varljen / Artist info

Objavljeno 05.10.2006.

Vremeplov

Oduvijek sam znao da sam zvijezda, a sada izgleda da se ostatak svijeta slaže samnom.
Freddie Mercury (Queen)