Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Online tribina: Peđa Vranešević (Laboratorija Online tribina: Peđa Vranešević (Laboratorija zvuka) i Aleksandar Zograf) i Aleksandar Zograf

Online tribina: Peđa Vranešević (Laboratorija Online tribina: Peđa Vranešević (Laboratorija zvuka) i Aleksandar Zograf) i Aleksandar ZografNakon dvije sjajne tribine krajem prošle godine gdje je Aleksandar Zograf razgovarao s Robertom Crumbom, kultnim američkim underground stripašem, i Slobodanom Tišmom, novosadskim književnikom i članom bendova Luna i La Strada, ovaj put on će razgovarati s još jednom jako zanimljivom osobom - Peđom Vraneševićem.

Peđa je poznat prije svega kao jedan od osnivača grupe Laboratorija zvuka (ponekad upotrebljavajući skraćeni naziv Laboratorija), koja je krajem sedamdesetih i tijekom osamdesetih godina nastupala širom jugoslavenskog prostora, inovativno kombinirajući novovalni pop zvuk s elementima cirkusa.

Međutim, Peđa Vranešević je bavljenje rock muzikom započeo već šezdesetih u beogradskoj grupi Best Nothing, da bi – nakon povratka u rodni Novi Sad – s bratom Mladenom osnovao grupu Med, koja je postojala u periodu 1969-1973. Godine 1972. grupa je zabilježena na tv filmu ”Šta je to med?”, koji je prema scenariju Peđe Vraneševića režirao Karpo Aćimović Godina.

U vrlo uzbudljivom periodu, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih, Vranešević je aktivan i na sceni konceptualne umjetnosti, a 1972. surađuje s redateljem Želimirom Žilnikom na nikad završenom i zabranjenom filmu ”Sloboda ili strip” (scene s muzikom Peđe Vraneševića nisu sačuvane).

Dvojac Vranešević-Žilnik zajednički je surađivao i na rock operi pod nazivom ”Fabrike radnicima/Crna metalurgija”, koja je bila previše provokativna da bi bila izvedena 1971. godine, i koja je imala samo jednu pretpremijeru u tvornici Goša u Smederevskoj Palanci, trinaest godina kasnije. Peđa Vranešević je 2010. godine adaptirao material iz ”Fabrike radnicima” u slet operu ”Nema zemlja” koja je izvedena u Beogradu i Novom Sadu.

Šarena i eklektična karijera ovog autora, koji i danas snima muziku (uglavnom iz vlastitog zadovoljstva), bogata je i zahvaljujući višegodišnjem radu na kazališnoj i muzici za tv emisije, kao i brojne filmove, od kojih se neki danas ubrajaju u klasike (”Splav Meduze”, ”Oktoberfest”, ”Još ovaj put”, ”Pun mesec nad Beogradom”, ”Original falsifikata”, ”Kraj rata”...).

Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf je strip autor iz Pančeva. Zograf je od ranih devedesetih aktivan na međunarodnoj sceni, objavljujući svoja razmišljanja i istraživanja u formi kratkih stripova. Čitatelji srpsko-hrvatsko-bosanskog jezika (ili kako god taj jezik nazvali) u mogućnosti su, počevši od 2003. godine, čitati njegove stripove svakog tjedna u beogradskom magazinu Vreme, dok su se kolekcije njegovih radova pojavile u Italiji, Francuskoj, Japanu, Portugalu, Austriji, Mađarskoj i drugdje.

Objavljeno 16.01.2021.

Vremeplov

Amerika me je naučila da se vratim na bazične vrijednosti rada. Osjećao sam da mogu pobijediti situaciju u koju sam stavljen, a na primarnom nivou osjećao sam da mogu razumjeti sve te ljude koji su bili radnici, čistači i dostavljači i da ih mogu gledati kao sebi ravne. Kada sam počeo dobivati redateljske poslove u serijama i na filmu, Amerika je osvijestila u meni ono što je tamo usko povezano, a to su vrijeme i novac.
Goran Gajić, redatelj