Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Seal - Od lokalnih barova do svjetskih pozornica

Seal - Od lokalnih barova do svjetskih pozornicaSeal napušta englesku house scenu ranih 90-ih i to kako bi postao najpopularniji britanski soul pjevač desetljeća. Iako njegov najraniji materijal ipak pokazuje tragove acid housa, već sredinom 90-ih stvorio je fuziju soula, folka, popa i rocka koja mu osigurava uspjeh s obje strane Atlantika.

Sin nigerijsko-brazilskih roditelja, Seal odrasta u Engleskoj. Nakon što je diplomirao arhitekturu radio je svakakve poslove diljem Londona. Nakon nekog vremena počinje pjevati u lokalnim klubovima i barovima. Potom se pridružuje engleskom funk bendu nazvanom Push tijekom japanske turneje sredinom 80-tih. Za svog boravka u Aziji pridružuje se Thailand based blues bendu. Nedugo zatim Seal odlučuje putovati Indijom.

Nakon povratka u Englesku Seal upoznaje house i techno producenta Adamskog kojem tek slijede veliki uspjesi diljem Engleske. Seal piše riječi za pjesmu Adamskog nazvanu ˝Killer˝ koja postaje hit broj jedan 1990. Nakon tog veliko uspjeha Seal potpisuje samostalni ugovor. Potom snima svoj prvi album zajedno s Trevorom Hornom, a koji je prethodno radio s ABC, Frankie Goes to Hollywood i The Buggles. Prvi singl nazvan ˝Crazy˝ penje se sve do 15. mjesta u Engleskoj, dok u Americi dolazi do sedmog mjesta. Odličan uspjeh postiže i prodajom prvog albuma u tri milijuna primjeraka diljem svijeta.

Nakon velikog uspjega prvog, Seal uzima tri godine stanke kako bi dovršio svoj drugi album. U to vrijeme pojavljuje se i na albumu nazvanom ˝Stone Free˝ posvećenog Jimiju Hendrixu, a izvodi posebnu Jeff Beckovu obradu pjesme ˝Manic Depression˝. U ljeto 1994. Seal dovršava svoj drugi album koji, također, nosi naslov ˝Seal ˝. I ovim uratkom Seal dostiže zavidan uspjeh na top ljestvicama diljem svijeta i zaustavlja se na 20. mjestu s prodanih milijun primjeraka sve do proljeća 1995.

Singlom ˝Kiss From a Rose˝, koji postaje glavna glazbena tema filma ˝Batman Forever˝, Seal se penje sve do prvog mjesta pop singlova u Americi, a tu ostaju punih 12 tjedana. Tako drugi Sealov album postiže multi-platinasti status i to dvije godine nakon prvog objavljivanja.

Potom slijede albumi: ˝Human Being˝, 1998.; ˝Seal IV˝ iz 2003., a zadnji Sealov DVD+CD uradak izdan je u proljeće 2006. zove se ˝One Night To Remember˝ i snimljen je uživo u dvorani ”Kesselhaus” u Njemačkoj uz pratnju velikog simfonijskog orkestra. Provjerite ovog pop-killera uživo.

Anton Cvijić / Artist info

Objavljeno 27.09.2006.

Vremeplov

Diskografija je jedno, mediji drugo, a koncerti treće. Svaka od tih stavki traži sasvim drugačiji pristup, ali i potpunu predanost.
Damir Urban - intervju za RiRock.com