Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Svjetlosni efekti u glazbi - I bi svjetlo!

Svjetlosni efekti u glazbi - I bi svjetlo!Jeste li se kojim slučajem našli u situaciji da ste u disku, na partiju ili rock koncertu i da mjuza pršti sve u šesnaest, a naglo crkne rasvjeta? Niste? E, pa garantiram vam da bi zabavi tu bio kraj. Sve i da light ne rikne skroz nego da samo prestane flešati i zamrzne se, provod bi vam zasigurno bio dobrano sjeban, a neki od vas možda ne bi ni skužili kako i zašto je do toga došlo.


Koliko god to nevjerovatno zvučalo, prvi su svjetlosni efekti izmišljeni nekoliko dekada prije nastanka diska. Čak ni priča o disko kugli, mami svih svjetlosnih efekata uopće nije vezana uz zabavu. Naime, još je prije 2. svjetskog rata ekipa fizičara i inovatora istražujući lom svjetlosti skužila da ako loptu prekrivenu stotinama malih zrcala obasjamo svjetlošću, iz svakog će ogledalca isijavati po jedna zraka. Fascinirani svojim malim, ali slatkim otkrićem nisu ni slutili da će se pod tom istom loptom 30-ak godina kasnije zbivati razne opačine. Pročitajte cijeli članak

Objavljeno 14.10.2005.

Musick: Dune - znanstveno fantastična proročanstva

Musick: Dune - znanstveno fantastična proročanstvaMarin Tomić piše povodom održavanja SF konvencije RIKON 2005 od 07-10. listopada u zgradi Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Jedan od najboljih heavy metal albuma «Piece of mind» grupe Iron Maiden je idalan album za svakog metalca kojega uz metal privlači povijest, okultizam i znastvena fantastika.
Tako album otvara povijesna «Where eagles dare» sa tematikom vojnih pilota u 1. svjetskom ratu, nakon nje slijedi «Revelations» čini mi se bavi se učenjem sekte «Golden Dawn». Zatim od povijesnih imamo još «Flight of the icarus» grčka mitologija, «The trooper» napoleonski ratovi, i prapovijesna «Quest for fire» i Connanovska «Sun and steel».
Međutim za pisanje ovog članka me potakla posljednja pjesma na albumu «To tamea land» koja je inspirirana SF sagom The Dune ili u hrvatskom prijevodu Dina.
Pročitajte cijeli članak

Objavljeno 10.10.2005.

CD-DVD recenzije 10.2005.

CD-DVD recenzije 10.2005.Neil Young - ”Prairie Wind”

[Reprise / Wea 2005.]

Neil Young je snimio album ”Prairie Wind” u mitskom Nashvilleu kojim zatvara trilogiju započetu s ”Harvestom” i nikako nije ”podgrijavanje stare juhe”. U društvu provjerenih suradnika poput Bena Keithana steel-gitari i orguljaša Spoonera Oldhama, povratnicom Emmylou Harris, duhačima i gospel zborom Fisk University Jubilee Singers, Young prolazi po temama obitelji, ljubavi, prošlosti i neizvjesne budućnosti, s samo njemu svojstvenim osjećajem za fino orkestrirani akustični pristup temama.
Pročitajte cijeli članak

Objavljeno 08.10.2005.

Vremeplov

Ako je glazba hrana ljubavi, svirajte. Dajte mi da priđem...
William Shakespeare