Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

”Tiha noć, sveta noć”, u četvrtak proslavila 190. rođendan

”Tiha noć, sveta noć”, u četvrtak proslavila 190. rođendanBožićna pjesma ”Tiha noć, sveta noć”, koju na polnoćku pjevaju stotine milijuna vjernika u svijetu, proslavila je u četvrtak 190. godišnjicu rođenja u malome austrijskome selu, koje je u to doba bilo poharano Napoleonskim ratovima.

Oko 10 000 posjetitelja iz cijelog svijeta stiglo je u snijegom prekriveno selo Oberndorf blizu Salzburga, Mozartova rodnoga grada, kako bi odalo počast pjesmi, prvi put izvedenoj za Božić 1818. godine.

Istražitelji su utvrdili da je ”Stille Nacht, Heil’ge Nacht”, prevedena na više od 330 jezika i do danas je najslavnija Božićna pjesma na svijetu.

Priča o njezinu nastanku dobro je poznata. Kapelan Joseph Mohr želio je utješiti svoju pastvu, siromašne seljake izmorene bijedom i ratom u tadašnjoj središnjoj Europi.

Stoga je zamolio prijatelja, učitelja Franza Xavera Grubera, da uglazbi šest strofa koje je sam napisao dvije godine ranije. Zajedno su izveli pjesmu na polnoćki, uz skromnu glazbenu pratnje te jedne gitare, otkriva povjesničarka Renata Ebeling-Winkler.

Iako su vjernici bili oduševljeni, pjesma je zadugo ostala blago sela Oberndorfa, sve dok je nije, sasvim slučajno, pri obilasku sela, otkrio graditelj orgulja iz Tirola.

Tirol je dugo bio slavljen po snažnome otporu Napoleonu, što su pozdravljale savezničke zemlje koje su cijenile pjevače iz Tirola, pa je tako i ”Tiha noć” bila obilježavana kao ”tirolska narodna pjesma” i kao takva bila izvedena na dvoru u Londonu 1827., u Moskvi 1831., te u New Yorku 1839.

Joseph Mohr umro je savim nepoznat 1848. godine ne doznavši nikad za planetarni uspjeh svojih stihova, za razliku od skladatelja Franza Xavera Grubera koji je to spoznao na bolan način, 1854., kada je pjesma pogrešno bila pripisana salzburškome majstoru Michaelu Haydnu (1737.1806), bratu Josepha Haydena.

”Sveta noć” osvojila je sve društvene slojeve i kulture pa je za Božić 1914. godine čak, doduše nakratko, postala himna bratimljenja u rovovima Prvog svjetskog rata.

”Tajna njezina uspjeha jest u tome što je ta veličanstvena pjesma začudno jednostavna i ona, baš kao što je to činio i Mozart, progovara svima razumljivim jezikom te se izdiže iznad svih religija”, ocjenjuje Nikolaus Erber, današnji župnik Oberndorfa.

Potvrda njegovih riječi su i popularnost sela Obernodrofa za azijske turiste koji se svake godine okupljaju na Božić u kapelici podignutoj na mjestu nekadašnje crkve gdje je nastala ”Tiha noć”.

”Oberndorf je tako postao ... mali Betlehem ove pjesme”, navodi župnik Erber. Replike kapele iz Oberndorfa podignute su i drugdje u svijetu, primjerice u Michiganu na sjeveru Sjedinjenih Država. (P.P.)

Objavljeno 26.12.2008.

Vremeplov

Mi sviramo puno alternativniju muziku gledajući i na scenu vani, a kamoli ovdje gdje su mediji spremni zadnji mainstream proglasiti alternativom...
Hrvoje Karabajić (Hesus Attor), intervju za RiRock.com