Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

U KD vatroslava Lisinskog stižu Salzburški komorni solisti

U KD vatroslava Lisinskog stižu Salzburški komorni solisti15. 4.2009. godine s početkom u 20 sati u KD Vatroslava Lisinskog u zagrebu koncert će održati Salzburški komorni orkestar koji će ovom prilikom izvoditi isključivo Mozartova djela, i time počastiti publiku najboljim djelima jednim od najgenijalnijih skladatelja u povijesti glazbe.

Predvođeni dinamičnim danskim violinistom Lavard Skou-Larsenom, Salzburški komorni solisti svojom glazbom unose mladenačku dinamičnost i vulkansku energiju koja izaziva uzvike iz inače mirne i statične publike. Od početka koncerta do bisa, sviraju s nevjerojatnim intenzitetom.

Osnivač i dirigent ansambla, Lavard Skou-Larsen rođen je u Porto Alegru u Brazilu. Violinu je počeo svirati sa četiri godine. Osvajao je nagrade kao solist i kao komorni glazbenik, uključujući i “Concertino Praga” i “Sergio Lorenzi” u Trstu. Bio je član Camerata Academica od 1983-1986. Podučava violinu na akademiji Mozarteum u Salzburgu od 1991 godine, iste godine kad je osnovao Salzburške komorne soliste.

Cilj ovog neobičnog ansambla je sviranje orkestralne komorne glazbe sa potpunom slobodom solista. Skou-Larsen je pročešljao cijelu Europu i ostatak svijeta dok nije okupio grupu prvoklasnih glazbenika. Njihova inspiracija je bio nezaboravni Sandor Vegh, čija je karizma znatno utjecala na mnoge članove ovog sastava.

U prvoj godini postojanja sastav je svirao po cijeloj Americi i Kanadi. Zahvaljujući uspjehu turneje, uslijedili su pozivi za brojne koncerte sa zvijezdama poput Borisa Belkina, Mische Maisky, Michaela Dalberta, Rodolfa Bonuccia, Jean-Bernard Pommiera, Giore Feidman i Alexandra Lonquicha. Od 1992 do 1995 godine Boris Belkin je bio umjetnički direktor ansambla. Tokom njegovog djelovanja, orkestar je objavio dva cd-a Mozartovih djela.

1993 godine započela je prva velika turneja po Južnoj Americi. Još jedan uspjeh orkestra je bilo sudjelovanje u “La Folle Jurnee Mozart” u Nantesu u Francuskoj u veljači 1995 godine. Iste godine orkestar je završio svoju drugu turneju po Južnoj Americi, vrativši se sa titulom najboljeg stranog orkestra koji je te godine nastupio u Južnoj Americi u Teatro Colonu u Buenos Airesu.

Salzburški komorni solisti su redovni gosti na raznim festivalima uključujući i “Academia Chigana” u Sieni, “Turku Musikfestival” u Finskoj, “Mozart Festival” u Wurzburgu, “Schubertiade” u Roskildeu, “MIDEM” u Cannesu i “Salzburger kulturtage”. 2001 godine orkestar je bio pozvan u Libanon kako bi obavili finalni koncert “Baalbeck” festivala.

2006 godine, povodom 250. obljetnice rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta orkestar je održao 17 koncerata u Salzburgu, njegovom rodnom gradu, u prestižnom “Grosser Saal des Mozarteums” i preko 100 koncerata diljem svijeta na prestižnim festivalima i koncertnim dvoranama.

Cijene ulaznica su 230/250/270 kn.
Ulaznice su u prodaji blagajni dvorane i u Integralu/Pothodnik.

Objavljeno 22.03.2009.

Vremeplov

Blues priča priču. Svaki redak u bluesu ima značenje.
John Lee Hooker