Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Video: Johnny Cash - Jači od života

Video: Johnny Cash - Jači od života”We’re doing fine I do suppose
In our streak of lightning cars and fancy clothes
But just so we’re reminded of the ones who are held back
Up front there ought to be a man in black.”

Postoje ljudi kojima od početka sve krene krivo, sve im je teže nego drugima... Jedan od njih bio je i J.R. Kada se rodio njegovi se roditelji nisu mogli usuglasiti oko imena koje bi mu dali te je sve do vojske bio poznat kao J.R. Cash.

Rođen 26.02.1932. godine u obitelji sa sedmero djece ovaj američki country glazbenik od ranog je djetinjstva pokazivao interes za glazbu. Ona mu je još u djetinjstvu bila izvor ugode i zadovoljstva, utočište od mnogih problema koje je uzrokovalo siromaštvo, težak rad a potom i smrt voljenog brata.

Iako je opus njegova rada ogroman među najpoznatije pjesme ubrajaju se ”I Walk the Line”, ”Folsom Prison Blues”, ”Ring of Fire”, ”Get Rhythm” , ”Man in Black”, duet s June Carter nazvan ”Jackson” i obrada „Hurt“.

Johnny se ozbiljnije počeo baviti glazbom kada je upoznao Perkinsa i Granta kojii su svirali pod imenom Tennessee Two. Ubrzo nakon toga odlučio se na veliki korak i hrabro došao u Sun Records studio gdje je Samu Philipsu objasnio da želi dobiti ugovor za snimanje.

Philips koji u početku nije bio zadovoljan onime što čuje potaknuo je Casha da sam započne pisati pjesme koje izvodi što je ovaj i učinio i tako su nastale ”Hey Porter” i ”Cry, Cry, Cry’’.
Njegov album ’’Folsom Prison Blues’’, probio se među prvih pet country albuma, ”I Walk the Line” je postala broj jedan, a izvedba pjesme ”Ring of Fire” koju su napisali June Carter i Merle Kilgore dostigla je broj 1 na country ljestvicama i probila se na top 20 pop ljestvica.

Zajedno sa širenjem njegove popularnosti širila se i fama o njemu kao o zatvorskom odmetniku. Korjeni tog vjerovanja nalaze se u istinitoj činjenici da je Cash bio relativno čest gost zatvora no svaki put je u zatvoru samo prenoćio. Kao i sve što bi drugi smatrali lošim i negativnim, Cash je i u svom zatvorskom iskustvu pronalazio snagu za daljnji rast, inspiraciju za pjesme.

Johnny and June Carter Cash - JacksonKada je već izgradio prepoznatljivi stil i pustio korjene duboko u tlo svjetske glazbe nije zaboravio na svoje teške početke već je pomagao mlađim kolegama u razvoju njihovih karijera preko svoje televizijske emisije ’’The Johnny Cash Show’’. U emisiji su redovno nastupali The Statler Brothers obitelj Carter i rockabilly legenda Carl Perkins te su se pojavili i Neil Young, Louis Armstrong, Ray Charles, Eric Clapton, Bob Dylan, Kris Kristofferson...
U sedamdesetima Cash više pažnje počinje pridavati i svom imidžu, te sada osim prepoznatljivog glasa i stila postaje prepoznatljiv i po odijevanju. Crna odjeća i kaput do koljena postaju njegov zaštitni znak.

Sredinom osamdesetih se udružio s Waylonom Jenningsom, Williejem Nelsonom i Krisom Kristoffersonom i osnovao grupu The Highwaymen dok se 1986. godine vratio u Sun Studios u Memphis kako bi s Royom Orbisonom, Jerryjem Lee Lewisom i Carlom Perkinsom snimio album ’’Class of ’55’’.

U nekim se trenucima Cashove karijere činilo kao da je dao sve. Dali zbog privatnih problema, dali zbog vlastitih demona ili nedovoljnog angažmana onih koji su ga trebali reklamirati njegovo je stvaralaštvo imalo uzlazno silaznu putanju.

U devedesetima se javnost ponovno više počela zanimati za Casha te je nakon dueta sa skupinom U2 ”The Wanderer”postao popularan i među mlađom publikom.

Johnny Cash - Walk The LineKoliko je važno imati dobru podršku uz sebe Cash je osjetio bar dva puta u životu. Prvi puta kad je upoznao June Carter koja mu je nakon mnogo peripetija postala suprogom i s kojom je bio u braku do kraja života i drugi puta kada mu se obratio producent Rick Rubin s kojim je snimio album ’’American Recordings’’ 1994. godine uz pratnju gitare.

Iako je područje obrada zasebno poglavlje o kojem bi se moglo nadaleko i naširoko raspravljati ovdje bi se i najžešći kritičari obrađivanja tuđih pjesama složili, Rubin i Cash odradili su nevjerojatan posao.

Na albumu su se našle obrade suvremenih glazbenika kojima je Cash udahnuo dio svog životnog iskustva, svoje duše pa ni ne čudi što je album postigao veliki komercijalni uspjeh, osvojivši Grammy za najbolji suvremeni folk album. Među pjesmama se našla i ”Hurt”, pjesma Trenta Raznora iz Nine Inch Nailsa.

Nakon što mu je 1997. godine dijagnozirana mu je Parkinsonova bolest. Godinu dana kasnije hospitaliziran je s teškom upalom pluća, no na sve teške udarce u životu Cash odgovara glazbom te ovaj puta nastaju ’’American III: Solitary Man’’ (2000.) i ’’American IV: The Man Comes Around’’ (2002.).

June Carter umrla je 15.05.2003. godine a Johnny malo manje od četiri mjeseca nakon svoje supruge, 12.09.2003., u bolnici u Nashvilleu u državi Tennessee. Pokopan je pokraj June u Hendersonville Memory Gardensu pokraj svog doma u Hendersonvilleu u državi Tennessee. Imao je 71 godinu.

Johnny Cash - Hurt
Anton Cvijić

Objavljeno 26.02.2011.

Vremeplov

Sve je u rukama. Da bi ste dobili zvuk koji želite, morate točno znati gdje dodirnuti žice i točno koliki pritisak upotrebiti. Morate naučiti to osjetiti. U tom slučaju bas govori.
Jaco Pastorius