Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Tina Antolić - fotografkinja čiji radovi zrače posebnom energijom i golicaju maštu

Tina Antolić - fotografkinja čiji radovi zrače posebnom energijom i golicaju maštuRock glazba oduvijek se veže uz kreativnost, nesputanost, bunt, žestinu, energiju, glasnoću, odbacivanje predrasuda, slobodu i … mogla bih tako nabrajati u nedogled.

Usporedno s rock glazbom stvarala se i rock fotografija. Sjetite se samo legendarnih fotografija nekih sada već odavno preminulih zvijezda. Fotografija im je produžila život i vjerojatno je upravo ona bila presudna za lansiranje mnogih u orbitu uspjeha i učinila ih zvijezdama. A rock fotografija se najčešće veže uz koncerte i prenošenje emocija, pokreta, ekstaze, energije i atmosfere.

Biti fotograf koji se bavi rock fotografijom iako zvuči kao posao iz snova, posebno u eri digitalizacije gdje mnogi misle da se time mogu baviti, to uopće nije lako. Nije jednostavno uhvatiti trenutak, prenijeti osjećaj, naći se točno na pravom mjestu u pravo vrijeme i učiniti nekoga besmrtnim. Iako se moja sugovornica nije strogo specijalizirala u rock fotografiji osobno mislim da njen izričaj ima tu energiju i čaroliju, bez obzira na motiv.

RiRock.com: Na početku reci nam nešto o sebi.

Tina: Moje ime je Tina Antolić. Rođena sam 10.04.1975. u Koprivnici.


RiRock.com: Kako i kada si se počela baviti fotografijom?

Tina: U biti, ni ne znam točan trenutak kada sam se zapravo počela baviti fotografijom. Sve je krenulo vrlo spontano i slučajno. Fotografirajući svijet oko sebe i promatrajući ga kroz objektiv vrlo sam brzo shvatila kako me fotografiranje jako opušta i da u tome iskreno uživam. Intuitivno sam se prepustila osjećaju i u potpunosti neplanirano odlučila upisati fotografski tečaj. Ubrzo sam potom kupila DSRL fotoaparat i tada je sve krenulo. Ozbiljnije se bavim fotografijom posljednjih četiri godine gdje doslovce ne ispuštam svog ljubimca iz ruku.


RiRock.com: Možeš li se prisjetiti trenutka kad si se zaljubila u fotografiju i koju vrstu fotografije preferiraš ?

Tina: Sjećam se da je to bilo kada sam kupila prvi crno-bijeli film za svoj analogni fotoaparat. Ne mogu riječima opisati osjećaj koji sam imala kada razvila fotografije i vidjela rezultat svog rada. Mislim da je taj trenutak bio kada sam se zaljubila u crno-bijelu fotografiju. Osobno najviše preferiram portretnu i koncertnu fotografiju. Smatram da se njima mogu najbolje izraziti.


RiRock.com: Što je ti je kod njih najviše privlačno?

Tina: Kod portretne mi je izazov prenijeti nečiju osobnost na fotografiju. Zarobiti trenutak. Vjerojatno sam se iz tog razloga više posvetila umjetničkoj fotografiji i ženskim modelima. Kod koncertne me privlači energija kojom izvođači zrače kada se nalaze na pozornosti. Nevjerojatno je koliko se neki u potpunosti transformiraju te se zna dogoditi da od krhkih, krotkih i tihih pojedinaca na pozornici vidite raspojasane, glasne, energične zvijezde koji svoje emocije prenose na čitavu dvoranu. Upravo mi je to čarobno – kako jedna osoba ili bend toliko može djelovati na skupinu potpuno različitih individua.


RiRock.com: Što misliš da čini dobru fotku i što jednog fotografa čini dobrim fotografom?

Tina: Na pitanje što je dobra fotografija teško je dati točan i precizan odgovor. Ukusi su različiti i svaki bi ti fotograf dao svoje viđenje. Neka moja osobna definicija dobre fotografije obuhvaća ne samo ono što se vidi na njoj, već i ono što se iz nje da iščitati, ono što iz nje osjeti. To je moje viđenje dobre fotografije, pa samim tim i dobrog fotografa.


RiRock.com: Kako bi opisala svoj stil?

Tina: Zaista ne znam kako bih najbolje mogla opisati svoj stil. Najviše me privlače tabu teme i propitivanje ljudskog identiteta. Pri tom ne volim šokirati samo zbog šokiranja. Meni je ono suptilno važnije. Finese. Detalji. Emocije. Neobičnosti. Ljepota u svemu što vidim.


RiRock.com: Što je s izložbama? Suradnja? Jesu li te objavljivali gdje?

Tina: Objavljivali su me po raznim web portalima. A za sada sam sudjelovala samo u grupnim izložbama. Voljela bih da smo otvorenije i dinamičnije društvo gdje bi se više angažirali fotografi, ne samo kao obrtnici, već kao umjetnici.


RiRock.com: Imaš li kakvu zanimljivu anegdotu sa snimanja?

Tina: Pa čak ni nemam.


RiRock.com: S kim ti je do sada bilo najbolje raditi?

Tina: U najboljem mi je sjećanju ostala Anamarija Frlan. Mnogi je znaju upravo po njenim fotkama kao Playboyevog modela.


RiRock.com: Koga bi voljela imati ispred objektiva?

Tina: Andrej Pejić i Rico the Zombie moji su favoriti. Nadam se da će mi se želja ostvariti.


RiRock.com: Crno bijela ili fotografija u boji i zašto?

Tina: Definitivno crno bijela. Dramatičnija je. Vrlo snažna. Volim sjene i kontrast u crno bijeloj fotografiji.


RiRock.com: Imaš li neke slavne (ili manje slavne) uzore u fotografiji?

Tina: Moji uzori su Diane Arbus i Gottfried Helnwein.


RiRock.com: Odakle ti crpiš inspiraciju?

Tina: Svoju inspiraciju pronalazim najviše u problematičnim i tabu temama koje golicaju maštu i potiču pitanja.


RiRock.com: Koju opremu koristiš?

Tina: Canonovu.


RiRock.com: Koji su ti najdraži motivi u fotografiji?

Tina: Definitivno ženski AKT. Žensko tijelo je prepuno priča.


Želite li ispričati svoju vlastitu priču i stati pred objektiv ove vrlo nadarene fotografkinje, vjerujte nećete požaliti. Otet ćete trenutak vječnosti kojih se kasnije možete prisjećati s više ili manje nostalgije.

Tinu možete pronaći na društvenoj mreži facebook pod Tina Antolic Photography. Do tada, uživajte u koncertnoj rock fotografiji naše galerije.

Elizabeta Milanović Glavica

Objavljeno 01.12.2014.

Vremeplov

Istina je ono što su mi govorili kad sam počinjao - da mediokritet vrlo, vrlo aktivno vuče dole i pokušava da te slomi, da te zadrži da dijelite učmalost - jer svaki put kad netko u nečemu uspije, on ujedno dokaže koliko su neki drugi ljudi bijedni i nesposobni u onome što rade.
Marko Šelić Marčelo