Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Banana smrti ’Životinje’

Banana smrti ’Životinje’Dvočlani bendovi u svijetu nisu novost. Neki su stilom postigli zavidnu karijeru. Sjetite se samo White stripes. Danas predstavljamo zanimljiv dvojac iz Koprivnice zajedničkog imena Banana smrti iza kojeg se nalaze Žac – bass, vokal i Paja – bubnjevi – dvojica prijatelja koji su koprivničku adresu privremeno zamijenili onom zagrebačkom. Razlog je, pogađate, studij.

Bend je nastao prije otprilike dvije godine, iako kao ideja postoji malo duže od tog perioda. Bio je logički slijed njihovih druženja, sličnih pogleda na svijet i glazbu općenito. Taj se sklad, dobra vibra i odlična zafrkancija osjeti iz svakog takta njihovih uradaka. U dvije godine koliko postoje imali su pet koncerata, od toga tri puta u Koprivnici (Pixel i Rocklive festival) i dva puta u Zagrebu (Spunk i Kset).

Duhovito ime benda nastalo je iz interne šale na temu osjećanja. Kako sami kažu: „Svi znamo za onaj osjećaj kad si u bedu, kad se osjećaš potišteno. Rekli bi da smo u banani. Prema tome bi banana smrti bio onaj osjećaj koji imaš nakon što umreš i u bedu (odnosno u banani) si jer više nisi živ/a“.

Vrlo znakovito, prvog su studenog 2014. godine u Kulturno Kreativnom Centru Pixel s puno stila i još više pozitivne energije pred mnogobrojnom publikom i prijateljima predstavili svoj album prvijenac „Životinje“.

Album sadrži šest pjesama jednostavnih tekstova na hrvatskom jeziku i dobar su presjek svega što su u svoje dvije godine postojanja napravili. Sniman je u koprivničkom studiu ”Verglec”, a za odličan zvuk je zaslužan Konrad Mulvaj – Kono, poznatiji kao nekadašnji basist grupe Overflow i u svom novom glazbenom projektu poznat kao Ohnokono, koji im je miksao album. Banane smrti inspiraciju su pronašle u, kako i sam naslov albuma govori – životinjama.

A ideje im dolaze spontano. Neke pjesme su inspirirane istinitim događajima poput pjesme „Jazavac“. Odlikuje ih čvrst zvuk, zarazna glazba koja poziva na ples i energija. Puno pozitivne energije koja se itekako osjeti. Iako su im tekstovi jako jednostavni, gotovo banalni, oni se izvrsno kamufliraju zvukom.

Zvukom koji podsjeća na punk rock na tragu Overflowa. Osjeća se i Disciplina kičme na koju ritmički vuku iako su im pjesme puno pitkije, rekla bih da imaju više fluida i melodije u sebi.

U pjesmi Majmunska glava osjećam malo elemenata koji podsjećaju na Let 3. Svemirac je jedina pjesma koja ne nosi naslov vezan uz životinje poput ostalih pet i zaista je izvrstan intro u doživljaj albuma.

Ovca je simpatična, kao i orao i ptica. Sve u svemu jedan vrlo simpatičan album i ugodno otkriće. Bend je dokaz kako Koprivnička rock scena ima budućnost.

Album je dostupan na bandcampu, ali se i u fizičkom obliku može nabaviti direktno od banda po cijeni od 20,00 kuna. CD je dostupan na svim njihovim koncertima. Vjerujem da će album steći simpatije publike zbog svoje nepretencioznosti, duhovitosti i energije.


Elizabeta Milanović Glavica

Objavljeno 05.11.2014.

Vremeplov

Vjernik sam. Ne idem u crkvu. Ne pripadam niti jednoj određenoj religiji, ali vjerujem u Boga. Ne bih mogao pisati ono o čemu pišem i biti kreativan bez određenog oblika vjerovanja.
Nick Cave