Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Psi - ’Kao psi’ (Dallas Records, 2014) – Album dobre rock energije

RiRock albumi: Psi - ’Kao psi’ (Dallas Records, 2014) – Album dobre rock energije’’Ovaj album je imao sve šanse da nikada ne bude objavljen’’... počinje priča o albumu ’Kao psi’ koji je na svoje objavljivanje čekao više od dvadeset godina. Rijetko se dobiva prilika da nam u ruke dođe poruka iz prošlosti, a ovaj smo album doživjeli upravo tako...

Iskustvo preslušavanja albuma ’Kao psi’ moglo bi se usporediti sa situacijom pronalaženja davno zaboravljene kutije pune mirisa, okusa, i ovim slučajem, zvukova koji nas momentalno, samim otkrivanjem vraćaju u prošlost kada su krajem devedesetih prošlog stoljeća Mladen Ilić (gitara, vokal), Neven Beljan (bas) i Dario Škrobonja (bubanj) osnovali gupu Psi.

Sva trojica već su imali korijene u riječkim bendovima pa su tako Ilić i Beljan bili članovi benda Konjak, nakon čega je Ilić svirao i u zadnjoj postavi kultnih Parafa. Kada su se Parafi raspali Ilić i Beljan razmišljaju o ponovnom okupljanju benda Konjak zajedno s još nekolicinom riječkih muzičara. Kada do realizacije ideje nije došlo, Ilić i Beljan formiraju bend Psi. Kao pojačanje na bubnjevima dolazi im Dario Škrobonja.

Album ’’Kao psi’’ stiže nam u vremenskoj kapsuli i donosi zvuk devedesetih. Na njemu se nalazi deset pjesama, među kojima su i četiri live snimke sačuvane s nastupa na dva riječka kultna rock mjesta – u Dvorani mladosti i klubu Palach.

Glazbu i tekstove svih pjesama napisao je Mladen Ilić, a kao back vokal se na prvih pet pjesama pojavljuje Nikita.

Slušajući live snimke pjesama ’Planeta sna’, ’Odlazak ratnika’ i ’Moji čudni snovi’ snimljenih u Dvorani mladosti na Ri rock festivalu 1990. godine pruža nam se jasan uvid u tadašnju glazbenu situaciju. Tekstovi pjesama su iskreni i pomalo mračni, teški. Slušajući ih jasno nam je da kod njih nema podilaženja. Svirka je energična i konkretna i kroz nju dobivamo jasnu predodžbu o trojcu sa stavom. Sve melodije odsvirane su s lakoćom i uigranošću pravih profesionalaca.

Često se govori o riječkom zvuku, no osim riječkog zvuka, ovaj je album uspio zarobiti i zvuk devedesetih, pa tako slušajući live snimku ’Odlazak ratnika 2’ snimljenu u Palachu 1992. svi oni koji su tada bili premladi da bi nazočili koncertu ili nisu bili ni rođeni, imaju mogućnost upiti dio atmosfere prave, dobre rock veselice, pomalo mračnog tona.

Pjesme nisu nastajale u današnje vrijeme s namjerom da zvuče kao u dobra stara vremena i u nama probude nostalgiju, one su uistinu nastala tada i dobro pohranjene na audio kaseti čekale da ih netko otkrije i objavi.

No ipak na albumu se nalazi i rekonstrukcija pjesme ’Hajka’ koju je Ilić nakon što se pojavila ideja o objavljivanju albuma, snimio 2013. godine. Kao back vokal pridružila mu se Petra Leifert i na dionicama na trubi Jasmin Okanović.

Snimanje i miks odradio je Bojan Bajić, a mastering je napravio Mario Juničić u studiju Megaphone. U duhu devedesetih na albumu su korištene i fotografije iz tih dana čiji je autor Damir Krizmanić Kriza.

Preporučamo obavezno ga preslušati kad vam u organizmu opadne koncentracija prave, dobre, riječke rock energije.

Popis pjesama:
1. Ona i ja
2. Tužne vrbe
3. Kao psi
4. Stara staza
5. Daj, ne gnjavi
6. Planeta sna
7. Odlazak ratnika
8. Moji čudni snovi
9. Odlazak ratnika 2
10. Hajka


AS Paulić


Objavljeno 13.04.2015.

Vremeplov

Zalažem se za slobodu izražavanja, za to da osoba radi ono u što vjeruje i da ide za svojim snovima.
Madonna