Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

The Joy Formidable – ’Wolf’s Law’ (Atlantic Records, 2013)

The Joy Formidable – ’Wolf’s Law’ (Atlantic Records, 2013)The Joy Formidable su jedan od bendova za koji novinari ne mogu uvijek naći odgovarajuću kategoriju. U tekstovima o ovom velškom triu možete pronaći i da su alternativni rock, indie rock, dream pop, shoegazing... The Joy Formidable zapravo samo nastavljaju tradiciju britanskog pop zvuka koji je uvijek bio karakterističan i poseban, počevši od Joy Division, preko Happy Mondays, Pulp, Blur, Catatonia, The Primitives...

Oformljeni 2007. godine u Moldu, Wales, bend čine Ritzy Bryan kao pjevačica i gitaristica, Rhydian Dafydd na basu i pozadinskim vokalima i na bubnjevima je Matt Thomas. U 2011. godini objavljuju svoj prvi album ’The Big Roar’, dvije godine kasnije s novim izdanjem ’Wolf’s Law’ The Joy Formidable će definitivno postati važan faktor modernog indie pop pravca.

Dvije pjesme koje otvaraju album su objavljene kao singlovi nekoliko mjeseci prije diska ’Wolf’s Law’. Veliki radijski hit ”This Ladder Is Ours” uvodi vas u muzičku priču The Joy Formidable. Zvuk gitare karakterističan za alternativni rock i predivan glas Ritzy Bryan kao dvije suprotnosti se spajaju u ovoj pjesmi.

”Cholla” nastavlja još energičnije s mračnom atmosferom i glasnim perkusijama. Mirnija treća pjesma ”Tendons” nastavlja s mračnim tonovima uz dominantni vokal i ritam sekciju ali bez gitare. Najkraća na ’Wolf’s Law’ je ”Little Blimp” ali je i najžešća jer iako ih je troje u bendu u ovoj pjesmi deluje kao da ih je mnogo više.

The Joy Formidable su odlično iskoristili rad u studiju što se može čuti u energičnoj ”Bats” s više nasnimljenih vokala i gitara. I bez električnih instrumenata u ”Silent Treatment”, uz samo glas i akustičnu gitaru, energija ovog albuma ne opada. Treba imati hrabrosti, u vrijeme itunesa i šablonskih pop hitova, objaviti ovakav album, pogotovo kada najbolja pjesma na albumu traje skoro sedam minuta.

”Maw Maw Song” spaja čitavo umijeće ovog mladog sastava: sporiji uvod preko strofe gdje bas gitara odvlači do žestokog refrena koji kao da je rađen za neke nove Led Zeppelin i solaža kakve je nekada svirao Matt Bellamy u Muse. Ova pjesma je vrhunac ovog albuma i djeluje kao da nema kraja ali i ne želite da se završi. Odličan vokal mlade pjevačice ali i iznenađujuća vještina sviranja gitare na kojoj mogu da joj pozavide mnoge muške kolege.

Tekstovi pjesama su inspirirani socijalnim problemima, mitologijom Indijanaca i prirodom što se najbolje čuje u fantastičnoj ”Forest Serenade”. Opuštajuća ”The Leopard and the Lung” predstavlja power pop stranu ovog izdanja.

Jedna od odlika The Joy Formidable je da iz laganog pop senzibiliteta pređu u alternativni rock i da takav spoj odlično zvuči - pjesma ”The Hurdle” je odličan primijer. Prelijepa balada ”The Turnaround” zatvara drugi album benda The Joy Formidable, ali ako pričekate malo nakon završetka pjesme dobivate bonus u numeri „Wolf’s Law’ po kojoj album nosi naziv.

Preko 50 minuta odlične i originalne muzike. Svakako jedan od najperspektivnijih bendova danas, bez kompromisa, u muzici koju stvaraju. The Joy Formidable su bend na koji treba obratiti pažnju čak iako ne pratite indie scenu.


The Joy Formidable – ’Wolf’s Law’


Mikica Stanković

Objavljeno 13.02.2013.

Vremeplov

Mašta je ključ za razumijevanje moje lirike. Ostalo je obojano s malo znanstvene fantastike.
Jimi Hendrix