Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Ciklus turskog filma

Ciklus turskog filmaČetvrti Ciklus turskoga filma, od 12. do 17. svibnja, ove godine donosi čak 10 filmskih naslova.

Bogati ovogodišnji ciklus otvara drama Leptirov san koja je snimljena prema istinitoj priči o dva mlada pjesnika koji žive u turskoj provinciji Zonguldak 40-ih godina dvadesetog stoljeća.

Obiteljska drama Ljetna vježbenica smještena je u malo mjesto nedaleko od obale Sredozemnog mora gdje živi 10-godišnji Ali sa svojom obitelji. Iako je sve naizgled mirno, ispod površine ključaju tenzije... Vremena i vjetrovi prate jednostavne i marljive ljudi koji se pokušavaju nositi sa životnim nedaćama te žive u skladu s ritmom zemlje, zraka, vode, dana, noći, godišnjih doba. Rana na srcu prati učitelja razredne nastave i idealista Nazima koji odlazi u mirovinu te se vraća kući u Istanbul nakon 15 godina provedenih u jednom siromašnom selu u istočnoj Turskoj.

U filmskom klasiku Tri prijatelja pratimo 30-godišnje Muratija i Mıstıka te 60-godišnjeg fotografa Artina koji žive u trošnoj vili u Albanskom selu (Arnavutköy) u Istanbulu, jedva krpajući kraj s krajem. Jedne večeri u parku upoznaju slijepu Gül (Ružu), sažale se nad njom, odvedu je u svoj oronuli dom i predstave joj se kao bogati ljudi.

U niskobudžetnom, autobiografskom prvijencu Brodovi od kora lubenica, Ahmet Uluçay progovara o djetinjstvu i filmu koji zaokupira pažnju dva mladića koji žive u malom anadolskom selu Tepecik.

Originalni naziv filma može se prevesti kao «Pričaj mi Istanbule» i kao što sam naslov sugerira, film Istanbulske priče sastoji se od pet moderniziranih klasičnih priča. Drama Očekujući raj smještena je u 17. je stoljeće kada Hrvat po imenu Eflatun koji je kao danak u krvi stigao u prijestolnicu Osmanskog carstva kao uspješni majstor minijature. Naš duboki očaj je priča o dva bliska prijatelja i cimera u kasnim tridesetima, čiji se miran život potpuno poremeti kada dopuste da se u njihov stan useli sestra zajedničkog prijatelja. Radnja filma Adam i vrag započinje na prvi je dan mjeseca Ramazana, kada na željezničku postaju jednoga maloga mjesta u Anadoliji stižu Hasan, njegova mlada žena i kćerka. Hasan je čuo kako ova mala zajednica traži imama koji bi ih vodio u molitvi te djecu podučavao vjeri i Kur’anu.

Četvrti Ciklus turskoga filma održava se zahvaljujući Društvu hrvatsko turskog prijateljstva Rijeka i Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

Ulaz je slobodan.

Objavljeno 11.05.2014.

Vremeplov

U jednom Beckettovom crnom vicu Englez kaže krojaču: ”Pa je li vi znate da je Bog za šest dana stvorio svijet, a vama su trebala tri mjeseca da sašijete hlače.” Krojač se s gađenjem osvrnu oko sebe i odgovori: ”Gospodine, pogledajte ovaj svijet i onda pogledajte ove hlače.”
Pero Kvrgić, glumac