Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Nagradna: Koncert i Protiv struje

Nagradna: Koncert i Protiv strujeHumorna drama Koncert i neobični peruanski film Protiv struje ovoga tjedna igraju u Art-kino Croatia u Rijeci. Dijelimo vam dva puta po dvije ulaznice za ove filmove. Svoje podatke šaljite na ri-rock@net.hr.

Koncert (Le Concert) Radua Mihaileanua koji je na programu Art-kina Croatia od 20. do 26. siječnja, humorna je drama o Andreju - nekad slavnom dirigentu - a sada čistaču Boljšoj Orkestra - degradiranom jer se nije želio riješiti židovskih svirača u orkestru.

Kada u Boljšoj stigne poziv iz Pariza na koncert, Andrej dobiva ludu ideju: okupit će stare glazbene kolege, koji žive po Moskvi kao taksisti, prodavači na buvljaku ili radnici na porno filmovima – i otići na koncert u Pariz glumeći da su još članovi Boljšoja.

Istovremeno, Andrej želi nastupiti zajedno sa slavnom violinisticom Anne-Marie Jacquet - a za to ima i svoje osobne razloge. Hoće li uspjeti zasvirati pred iskusnom publikom?

Koncert, koji u isto vrijeme izaziva smijeh i suze, a iako mu je dio kritike zamjerio klišejizirani humor u kojem Rusi piju, Romi kradu, a Židovi trguju (filmski.net), Koncert je nominiran za Cesara za najboljeg redatelja, film i scenarij te za Golden Globe (najbolji strani film).

Redatelj filma Radu Mihaileanu rođen je u Bukureštu, u židovskoj obitelji, a 1980. napušta zemlju pod diktaturom Ceaucescua. Dolazi u Pariz gdje radi kao pomoćnik redatelja Marca Ferrerija. 1993. snima film Izdaja a 1998. svoj drugi dugometražni igrani film Vlak života koji mu donosi međunarodnu slavu.


Protiv struje Javiera Fuentesa-Leóna, koji je u sklopu Queer momenata na rasporedu samo u nedjelju, 23. siječnja u 20 sati, delikatan je prikaz kako jedna osoba može istovremeno voljeti dvije, izvrstan uradak redatelja koji ovim filmom ipak ne daje veći uvid u poliamoriju - koliko u ljudsku prirodu.

Miguel - zgodni, mladi i voljeni ribar - s ženom Marielom očekuje svoje prvo dijete. No obiteljska idila skriva i Miguelovu tajnu: ljubavnu vezu sa Santiagom, slikarom kojeg selo prezire zbog agnosticizma i seksualne otvorenosti.

Stvari će kulminirati kada se Santiago utopi – i vraća nakon utapanja ne bi li zatražio od Miguela da pronađe njegovo tijelo i pokopa ga u skladu s tradicijom. Time dovodi Miguela u moralnu dvojbu; riskirati izlaganje njihove veze homofobnoj seoskoj zajednici, povrijediti i izgubiti obitelj ili osuditi Santiaga na vječnu patnju.

Ako ovakav sadržaj djeluje zbunjujuće, sumnje će raspršiti impresivna lista nagrada – Protiv struje Javiera Fuentesa-Leóna dobitnik je čak 40-ak nagrada na svjetskim filmskim festivalima među kojima su i Sundance Film Festival, Miami Film Festival i San Sebastian Film Festival. Službeni je peruanski kandidat za Oscara.


Objavljeno 19.01.2011.

Vremeplov

Mislim da nije dobro kad osoba ima stav da je potrebno biti bogat kako bi imala samopoštovanja.
Tom Petty