Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Nagradni Hooper!

Nagradni Hooper!Glazbeni internet magazin RiRock.com i Art- kino Croatia nagrađuju vas s dva puta po dvije ulaznice za filmove za filmove ’Goli u sedlu’ Dennisa Hoppera (četvrtak, 30.12. u 18 sati ) i ’Plavi baršun’ Davida Lyncha (četvrtak, 30.12. u 20 sati). Svoje podatke pošaljite na ri-rock@net.hr .

Četvrtak, 30. prosinca, u Art-kinu Croatia je rezerviran je za dva kultna filma Dennisa Hoppera - a nakon filmova ispraćujemo staru godinu na novogodišnjem druženju u atriju kina.
Program In memoriam Dennis Hopper započinje u 18 sati uvodom u opus glumca i redatelja Dennisa Hoppera, koji će održati filmski kritičar Aldo Paquola.

Uslijedit će kultni ”on the road” film Goli u sedlu (Easy rider) Dennisa Hoppera - oda šezdesetim godinama prošlog stoljeća i potraga za stvarnom Amerikom. U ovom klasiku (i prvom Hopperovom filmu) glavne uloge tumače mladi, ludi i slobodni Dennis Hopper, Peter Fonda i Jack Nicholson na svojim Harley Davidsonima.

Veliki glazbeni brojevi, od himnične Born to Be Wild Steppenwolfa do rekvijemske Ballad of Easy Rider Rogera McGuinna, napravili su ovaj film klasikom svog vremena.

U vrijeme kada je film snimljen mnogi su govorili o njemu kao o ”malom filmu koji je ubio veliki film”. ”(...) Mnoštvo imitacija Golih u sedlu je propalo, jer je film svojim uspjehom postavio visoke kriterije, koji se u istim uvjetima više nikada nisu uspjeli ponoviti. Pa ako Goli u sedlu nisu izmijenili lice američkog filma, bar stoje kao testament takvog pokušaja. Hollywood je reflektirao raspoloženje društva ali nikada nije promijenio njegovu socijalnu sliku, makar ju je do kraja eksploatirao.” (hfs.hr)

Film je na Cannesu 1969. osvojio nagradu za najbolji debitantski film (Dennis Hopper), a nominiran je i za Zlatnu palmu i Oscara 1970.

U 20 sati prikazat će se Plavi baršun (Blue velvet), u režiji Davida Lyncha (Čovjek slon, Divlji u srcu, Twin Peaks), još jedan kultni film koji razotkriva naličje američke malograđanske idile. U glavnim ulogama su Isabella Rossellini, Dennis Hopper, Kyle MacLachlan i Laura Dern, a Plavi baršun se do danas smatra najboljim Lynchovim filmom.

„Slikovito seksualno nasilje i Dennis Hopper u šokantnom portretu sadističkog psihopata i otmičara obitelji pjevačice, koju na taj način prisiljava da trpi njegovo nasilje, izazvao je golemu kontroverzu oko mračna, uznemirujuća, sanjarskog misterija Davida Lyncha. Opis okrutnosti, bolesti i horora, koji leži odmah ispod površine fine, čiste, srednjoklasne Amerike bijelih vrtnih ograda, nije vrlo suptilan, ali je nepopustljiv, smion i sa stilom.” (Angela Erino, 1001 Film koji svakako trebate pogledati)

Dennis Hopper (1936.-2010.)

Glumac, redatelj, fotograf, slikar, kipar. Iako možda najpoznatiji po ulogama psihotičnih negativaca, ostvario je bogatu karijeru kako u manjim, neovisnim, tako i velikim produkcijama više od stotinu filmova i u brojnim tv serijama.

1969. režirao je film Goli u sedlu (Easy Rider) za koji je nagrađen kao redatelj debitant u Cannesu, a film stječe kultni status. Slijede uloge u Američkom prijatelju (Der amerikanische Freund, 1977.) Wima Wendersa i Apokalipsi danas (Apocalypse Now, 1979.) Francisa Forda Coppole. Ponovno uskače u redateljsku stolicu u filmu Out of the Blue (1980.), a u njemu nastupa i kao glumac. U osamdesetima, nakon više od desetljeća prekomjerna konzumiranja alkohola i droge, odlučuje ostati trijezan te počinje najplodnije razdoblje njegova rada tijekom kojega postaje priznati karakterni glumac. Zapažene su njegove uloge u River’s Edge (1986.), Plavi baršun (Blue Velvet, 1986.), Hoosiers (1986.), Flashback (1990.), The Indian Runner (1991.), Red Rock West (1993.), Prava romansa (True Romance, 1993.), Brzina (Speed, 1994.), Basquiat (1996.), Land of the Dead (2005.), Opsesija (Elegy, 2008.) i Palermo Shooting (2008.) Od ostalih njegovih režija ističu se kriminalistička drama Boje nasilja (Colors, 1988.) i noir triler Hot Spot (1990.).

Objavljeno 28.12.2010.

Vremeplov

Ne mislim da uspjeh iznenada dođe i da je čovjek onda sretan. Nije tako. Ako ljudi to misle, jako će se razočarati.
Michael Hutchence (INXS)