Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Nagradni siječanj!

Nagradni siječanj!Od 07. do 12. siječnja na programu Art-kina je treći nastavak izuzetno popularne i od kritičara vrlo cijenjene Millennium trilogije snimljene prema romanima švedskog pisca Stiega Larssona, Kule u zraku Daniela Alfredsona. Dijelimo vam dva puta po dvije ulaznice! Svoje podatke pošaljite na ri-rock@net.hr.

U Kulama u zraku, glavna junakinja Lisbeth Salander planira svoju osvetu – protiv čovjeka koji ju je pokušao ubiti, ali i protiv samih vladinih institucija koji su joj zamalo uništili život. Nakon što se nađe u bolnici na intenzivnoj njezi, suočena s optužbama za tri ubojstva i jedan pokušaj ubojstva, novinar Mikael Blomkvist priskače joj u pomoć i započne istraživanje cijelog slučaja kako bi dokazao njezinu nevinost, ali i otkrio prave identitete korumpiranih političara koji su odgovorni za sve što se događa...

”Snažne glumačke izvedbe glavnih junaka, nenametljiva režija, i Larssonova spretno ispletena mreža izdaje i samilosti, sve to čini da nas film ostavlja da čeznemo za još.” rottentomatoes.com

Kritika je iznimno pohvalila izvedbu glavne glumice Noomi Rapace kao jednu od najdojmljivih interpretacija ženskih likova u povijesti.

Prerano preminuli pisac Stieg Larrson, koji se nemilosrdno obračunavao sa švedskim društvom u svojim člancima, časopisima i knjigama, stvorio je dva živopisna lika koje su na veliko platno vjerno prenijeli Noomi Rapace i Michael Nyqvist. Lisbeth Salander je hakerica, koja radi izvan sistema, bori se da se riješi državnog skrbništva te vodi rat protiv muškaraca koji mrze žene - koji ih smatraju stvorenima jedino za silovanje i ubijanje.

Nalazi ih isključivo među švedskim “stupovima društva” - kapitalistima, aristokracijom, moćnim odvjetnicima i političarima – što Larssonovu trilogiju čini veoma provokativnom.
S Lisbeth se već u prvom dijelu poveže Mikael Blomkvist (Larssonov alter-ego), urednik magazina Millenium, koji dobije kaznu zatvora nakon što je bez dostatnih dokaza osumnjičio uglednog industrijalca.

Prvi film iz trilogije, Muškarci koji mrze žene postao je jedan od najgledanijih europskih filmova ovog desetljeća. Odmah iza njega snimljena su još dva filma, Djevojka koja se igrala vatrom i Kule u zraku, koji zaokružuju globalni književni fenomen.

U istom terminu na programu je i nagrađivana španjolska drama I ja također (Yo, tambien) u režiji Antonija Naharra i Álvara Pastora, nekonvencionalna i topla priča o prijateljstvu Daniela, prvog Europljanina s Down sindromom koji je diplomirao na sveučilištu, i Laure, kolegice s posla. Taj će njihov odnos izazvati različite reakcije kod njihove obitelji i prijatelja.
Film je uvršten i u konkurenciju ovogodišnjeg Zagreb film festivala.

I ja također podsjeća nas da živimo u svijetu punom predrasuda, no ulazak u svijet Daniela i Laure također daje i nadu u promjenu. Lola Dueñas i Pablo Pineda (koji i sam ima Downov sindrom i diplomu iz socijalne psihologije) osvojili su Goye za najbolju žensku odnosno mušku ulogu.


Objavljeno 05.01.2011.

Vremeplov

Joao Gilberto na gitari može ”čitati novine” i zvučat će odlično.
Miles Davis