Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

29. RiRock festival - Tri dana glazbenog užitka

29. RiRock festival - Tri dana glazbenog užitkaOdlična atmosfera, dobar odaziv publike, velik interes bendova iz Rijeke i šire okolice i dvadesetak sati nabrijane svirke potvrdili su da je Ri Rock festival, tradicionalna manifestacija koja je ove godine doživjela svoje 29. izdanje, doista središnji glazbeni događaj alternativne scene u gradu na Rječini. Maratonsko glazbeno događanje koje je tijekom tri festivalska dana okupilo gotovo četrdeset demo bendova i ove se godine potvrdilo kao odlična prilika za uvid u recentno stanje na sceni i putokaz u kojem se smjeru ona kreće.

A mlade snage riječke i glazbene scene šire okolice itekako su marljive i aktivne, i sudeći prema viđenom i odslušanom straha za budućnost ri rock scene nema. Iako su vrata festivala otvorena za sve bendove koji se prijave, jedini uvjet nastupa na ovoj rock manifestaciji je autorska glazba pa je nastup četrdesetak grupa tim više značajniji.
Tijekom tri festivalske večeri na pozornici Stereo dvorane izmjenjivali su se što mlade tek oformljene grupe, što već afirmirani lokalni bendovi koji su tijekom dvadesetminutne svirke imali priliku pokazati na čemu su radili proteklih godinu dana. Nakon što se tijekom prve večeri predstavilo deset grupa sa šireg riječkog područja – »Expanic«, »Centralni Komitet Duško«, »PHC«, »Karta Žmarilja«, »IzaQlisa«, »File«, »Aorta«, »Key Stone«, »Contra Dekorum« i »Diamond Dust« – druge festivalske večeri na red je došlo još četrnaest bendova. Drugu večer druženja s još neafirmiranim bendovima otvorio je pazinski punk rock bend »Bez Identiteta«, slijedili su »Voxoul«, »Demind« i »Denno Carvaglio & Slom«, potom su na red došli Riječani iz »Monoxa« i »Muha bez glave«, pa »Srednji prst« i »Tost«. Potom su na red došli gosti druge večeri – »Very Expensive Porno Movie«. Slijedili su nastupi »Ishiatza«, »M’burnsa«, »Gimpa«, »Headchecka«, »Psihodelica«, a drugu večer zaključio je »Dark Realm«.

Nakon prve večeri i nešto slabijeg odaziva publike, druga večer ovogodišnjeg Ri Rock festivala održala se u pravoj atmosferi. Odlično popunjena Stereo dvorana preksinoć je pokazala je da interes riječke publike, koju će mnogi glazbenici počastiti epitetom jedne od najzahtjevnijih u državi, za ovakav tip manifestacije velik. Dok su bendovi svirali, publika je uživala u odsviranom, bodreći ravnopravno i nove i već poznate snage, a svi najvažniji momenti zabilježeni su kamerom, pa će se i ovogodišnji festival naći na DVD izdanju.

Iako je riječ o revijalnoj manifestaciji zamišljenoj kao glazbenom druženju bendova i vjerne publike, koja nema ni pobjednika ni gubitnike, bilo bi poželjno kad bi se među posjetiteljima našli i predstavnici diskografskih kuća. Možda bi ti isti među mladim glazbenim nadama prepoznali potencijal nekih novih »Laufera«, »Leta 3«, »Fathera« ili »Mandrilla« pa im omogućili snimanje albuma. Bio bi to pravi poticaj za još veći trud.

Festival je i ove godine bio revijalnog karaktera, zamišljen kao mjesto i vrijeme rezervirano za zabavu i prazničnu atmosferu. Iako nema natjecanja, nagrade za bendove nisu izostale pa je jedan od sponzora ovogodišnjeg Ri Rocka, prodavaonica glazbenih instrumenata »Surfer Rosa«, odlučio svaki prijavljeni bend nagraditi simboličnim poklon paketom u obliku potrošnog materijala za svakog člana benda kao što su žice, trzalice, palice i slično.

Bendovi koji kvalitetom svirke privuku najviše pažnje publike i organizatora dobit će priliku nastupati na »Ri Rock Stereo« koncertnom serijalu i to već 21. prosinca, a otvorena su im i vrata ljetnog festivala »Priredba« te drugih projekta u organizaciji Udruge Ri Rock.

Ri Rock festival, najdugovječnija rock manifestacija u Hrvata, u 29. godina postojanja održavala se na nekoliko različitih lokacija, a ove je godine prvi put zasvirala u Stereo dvorani. Odlični tehnički uvjeti tog sve popularnijeg koncertnog prostora pridonijeli su još boljoj svirci, iako su neki bendovi imali manjih tehničkih problema.

Danijela Bauk

Objavljeno 11.12.2007.

Vremeplov

Nakon tišine, ono što najbolje izražava neizrecivo je - glazba.
Aldous Huxley