Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Dokumentarni đir Art-kinu

Dokumentarni đir Art-kinuUdruga UKUS i praški Institut dokumentarnog filma i ove godine zajednički organiziraju jednu sesiju radionice autorskog dokumentarnog filma EX ORIENTE FILM + REFINERI u Rijeci.

Osim radnog dijela radionice namijenjenog filmskim profesionalcima, za riječku će publiku u Art kinu u sklopu EX ORIENTE FILM + REFINERI ekskluzivno biti prikazani dokumentarci koji uglavnom dosad nisu igrali u Hrvatskoj.

U programu za javnost bit će prikazan pobjednik lanjskog Berlinalea, film Epizoda u životu berača željeza Danisa Tanovića koji će predstaviti producentica filma Amra Bakšić Čamo. U Rijeci premijerno gledamo i nekoliko filmova i videa poznate sarajevske vizualne umjetnice Šejle Kamerić, svoje će dokumentarce predstaviti i litvanski kandidat za Oscara redatelj Audryusa Stonysa, a malu ali sjajnu selekciju za Rijeku je odabrao direktor međunarodnog festivala dokumentarnog filma FID Marseilles Jean-Pierre Rehm.

Novi film Danisa Tanovića (Ničija zemlja, Cirkus Columbia) nagrađen je na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu nagradom žirija, nagradom za najboljeg glumca te nagradom ekumenskom žirija. Romska obitelj živi daleko od urbanih centara Bosne i Hercegovine. Otac Nazif skuplja metal starih automobila radi prodaje. Majka Senada čisti kuću, kuha i brine se za njihove dvije kćeri. Jednog dana osjeti oštru bol u trbuhu. U bolnici joj kažu da nešto nije u redu s djetetom koje nosi te da mora hitno na operaciju. Međutim, Senada nema zdravstveno osiguranje, a kako operacija košta više nego što ova obitelj može priuštiti, upravitelj bolnice ju odbija liječiti...

Jean Pierre Rehm francuski je filmski teoretičar, filmski kritičar i direktor FID Marseillesa, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Urednik je francuskog filmskog magazina Cahiers du Cinéma, autor filmskih osvrta, kataloga izložbi i monografija, te kustos mnogobrojnih izložbi suvremene umjetnosti.

Audrius Stonys proslavljeni je litvanski redatelj dokumentarnih filmova. Dobitnik je Europske filmske nagrade za najbolji dokumentarac, član je Europske filmske akademije i Europske dokumentarne mreže. Nezavisni je redatelj i producent te autor mnogih nagrađenih filmova.

Šejla Kamerić je bosanskohercegovačka umjetnica koja se bavi videom, filmom, instalacijom i opremom knjiga. Od 2003. je član Europskog parlamenta za kulturu. Njen kratki film Šta ja znam nagrađen je na Međunarodnom filmskom festivalu Croosing Europe u Linzu 2007. godine te je sudjelovala u programu Venecijanskog filmskog festivala 2007. godine.

Objavljeno 21.07.2014.

Vremeplov

Rijeka je oduvijek, čini mi se, iskazivala težnju da bude grad koji nudi ”nešto više”.
Dražen Zima, urednik i voditelj (Svid radio, Rijeka)