Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Eseji i novele u Art-kinu Croatia

Eseji i novele u Art-kinu CroatiaBogati tjedan u Art-kinu Croatia započinje predstavljanjem novog eseja Jacquesa Rancièrea pod nazivom ’Bèla Tarr’, vrijeme od poslije uz prateću projekciju posljednjeg Tarrovog filma ’Torinski konj’.

Tjedan nastavlja riječkom poviješću i Radimilom Matejćić uz hrvatsku premijeru filma ’Čitanje grada’ Danice Mračević Jurišić. Krajem ožujka riječka publika kreće u ’Posljednji cirkus’, crnohumornu dramu nagrađivanog redatelja Álexa de la Iglesiasa.

Predstavljanje novog eseja Jacquesa Rancièrea, ’Bèla Tarr’, vrijeme od poslije, održat će se u utorak, 27. ožujka u 18 sati u atriju Art-kinu Croatia nakon kojeg će se u 19 sati održati i projekcija posljednjeg Tarrovog filma ’Torinski konj’. U razgovoru sudjeluju voditelj Vizualnog kolegija Petar Milat i filmski kritičar Dragan Rubeša. Esej ’Bèla Tarr, vrijeme od poslije’, objavljen je na francuskom originalu u prosincu 2011. povodom velike retrospektive mađarskog redatelja u pariškom Centre Pompidou. Rancière, koji je 2010. godine gostovao i u Rijeci, u svom eseju Tarrove filmove interpretira kroz prizmu temporalnosti, govoreći tako indirektno i o posljednjih 30 godina istočnoevropske povijesti.

Uz Rancièreov tekst u kinu će biti predstavljena i kratka novela ’Posljednji vuk’ Laszla Krasznahorkaija, stalnog Tarrovog suradnika, zatim par tekstova kojeg čine Kore francuskog filozofa Georgesa Didi-Hubermana, svojevrsni foto-roman, te ’Mengeleovu lubanju’, začetke forenzičke estetike izraelskog arhitekta Eyala Weizmana i američkog filozofa Toma Keenana.

Služeći se knjigom ’Kako čitati grad Radmile Matejčić’ redateljica Danica Mračević Jurišić bavi se paralelama postanka Rijeke i života poznate riječke arheologinje i povjesničarke umjetnosti. Dokumentarni film s elementima animacije, inspiriran likom i djelom Radmile Matejčić, obiluje materijalima, fotografijama i starim filmovima iz obiteljske baštine. U filmu je prikazan i, do sada nikad objavljen, filmski zapis iskapanja antičkih termi kod Kosog tornja 1968. godine koje je snimila Radmila Matejčić. Služeći se knjigom ’Kako čitati grad’, ali i drugim tekstovima, multimedijalna umjetnica Danica Mračević Jurišić, prati grad na specifični način - kroz profesionalni angažman i emotivno vezivanje. Hrvatska premijera filma Čitanje grada održat će se 29. ožujka u 20 sati u Art-kinu Croatia.

Novi film u režiji španjolskog redatelja Álexandra de la Iglesiasa, ’Posljedni cirkus’, uz brojne nominacije i nagrade, dvostruki je dobitnik nagrade Goya, ali i i nagrade za najbolju režiju i scenarij na festivalu u Veneciji. Ova tužna balada, prema originalnom naslovu, crnohumorna je drama datirana u vrijeme Španjolskog građanskog rada. Uz mnoštvo neobičnih likova, poput krotitelja slonova i trenera pasa, posljednji se cirkus bavi sukobom dvojice tužnih klauna, Javiera i Sergija, potaknutih očajem, bijesom i požudom u borbi za ljubav najljepše i najokrutnije žene u cirkusu. Posljednji cirkus u Art-kinu Croatia igra do 1. travnja.

Objavljeno 25.03.2012.

Vremeplov

U represivnom društvu ne možeš biti grozna osoba. Ja nisam grozan, samo sam iskren.
Johnny Rotten (Sex Pistols)