Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Od klasika do suverenog rumunjskog filma - travanj u Art-kinu

Od klasika do suverenog rumunjskog filma - travanj u Art-kinuTravanj u Art-kinu započinje filmskim klasicima (Bunuel, Bresson, Godard, Visconti), a završava suvremenim rumunjskim filmom. Početkom travnja obilježavamo i 10 godina postojanja riječke udruge Filmaktiv, na repertoaru će se naći i kontroverzni filmski naslovi poput francuskih filmova «Mlada i lijepa» i «Mamin dečkić».

Američka drama «Imigrantica» u glavnim ulogama donosi Glenna Fleshlera i Joaquina Phoenixa, dok će dokumentarni program donijeti neobičan nagrađivani film «Slika koja nedostaje». U terminima vikend matineja moći će se pogledati animirani filmovi «Avanture gospodina Peabodyja i Shermana» i «LEFO film». U Art-kinu će se održati i premijera novog dokumentarnog filma Bernardina Modrića «Bordo – vječna stripovska mladost».

U samo tri dana u Art-kinu će prikazati šest izvanrednih filmskih klasika. Prvi dan ciklusa donosi dva filma Luisa Buñuela. «Ljepotica dana» prati mladu i lijepu Séverine koja se upravo udala za doktora, a iako voli svog supruga - dosađuje se u braku. Ubrzo Séverine počinje razvijati živopisne seksualne fantazije koje počinje i ostvarivati. «Taj mračni predmet želje», posljednji Buñuelov film, donosi priču o odnosu Mathieua i Conchite. On je bogati sredovječni Francuz, a ona njegova bivša 19-godišnja sobarica - par ubrzo započinje zanimljivu igru ’mačke i miša’. Drugi dan programa donosi Bressonove «Dame iz Bulonjske šume», moderniziranu obrada Diderotova djela «Jacques fatalist» te «Suđenje Ivani Orleanskoj», neobičnu ekranizaciju života Ivane Orleanske čiji je scenarij baziran na stvarnim bilješkama s njezina suđenja. Posljednji dan ciklusa donosi Viscontijev film «Rocco i njegova braća» o siromašnoj seoskoj obitelji s juga Italije, koja, u potrazi za boljim životom, odlazi u Milano. Zadnji film ovog neobičnog, a zapravo klasičnog programa Godardov je film «Ime Carmen» o mladoj i opasnoj djevojci koja je članica kriminalaca koji planiraju pljačku banke. I sam Jean-Luc Godard se pojavljuje u ulozi Carmeninog ujaka, bolesnog redatelja čija karijera stagnira.

Deseti rođendan Filmaktiva obilježava se dvodnevnim filmskim programom koji nudi presjek rada udruge - od radova nastalih u sklopu radionica («Komunalno društvo Viškovo», «12/24 12/48» i ostali) preko nagrađivanih filmova («Prva jutarnja», «Polazište za čekanje») do najnovijih projekata međunarodnog karaktera koji svoje prvo prikazivanje imaju upravo ovim povodom. «Naseljenici» Barbare Babačić nastali su od materijala snimanog u Palestini, dok «BFF» Sanje Marjanović (snimljen u koprodukciji s Edinburgh College of Arts i Screen Academy Scotland) sažima cijelo postojanje Filmaktiva, prateći četiri djevojke, nekadašnje polaznice Filmaktivovih radionica, kroz deset godina odrastanja.

Vikendima, u terminima 11 i 17 sati na repertoaru Art-kina će se naći i dva animirana filma. «LEGO film» prati Emmeta, običnu i potpuno prosječnu LEGO figuricu koji uvijek poštuje pravila. Zabunom, Emmeta prepoznaju kao izvanrednu osobu i kao ključ za spas cijelog svijeta. Emmet je ubrzo unovačen i postaje dio družine koja kreće u misiju zaustavljanja zlog tiranina – misiju za koju je Emmet beznadno i nevjerojatno smiješno nepripremljen. Glavni lik animiranog filma «Avanture gospodina Peabodyja i Shermana prate gospodina Peabodyja koji je poslovnjak, izumitelj, znanstvenik, dobitnik Nobelove nagrade, gurman, dvostruki osvajač olimpijske medalje, jednom riječju genijalac... On je, slučajno, i pas. Koristeći svoje originalne izume gospodin Peabody i njegov prijatelj Sherman putuju kroz vrijeme kako bi iskusili najveće događaje u svjetskoj povijesti.

Radnja drame «Imigrantica» smještena je u 1921. godinu. U potrazi za novim životom i Američkim snom, Ewa Cybulski i njezina sestra iz rodne Poljske plove u New York. Kad dođu do otoka Ellis, liječnici ustanove da je Magda bolesna i razdvajaju ih. Ewa dolazi na nemilosrdne ulice Manhattana, a sestra joj odlazi u karantenu. Sama bez igdje ikoga, Ewa ubrzo postaje laki plijen šarmantnom ali podlom Bruni, koji ju uzima pod svoje i prisiljava ju na prostituciju. Pojava Brunina rođaka Orlanda –poletnog iluzionista - vraća joj vjeru u sebe i nadu u bolju budućnost, no nije računala na Bruninu ljubomoru. U romantičnoj drami Jamesa Graya glavne uloge tumače Jeremy Renner, Joaquin Phoenix i Marion Cotillard.

U neobičnoj francuskoj komediji «Mamin dečkić» pratimo gospođu Galliene, temperamentnu pripadnica gornje srednje klase, majku troje djece od kojih dvojicu smatra svojim sinovima, a trećeg zove Guillaume. Guillaume je zbunjeni tinejdžer koji još nije siguran u svoju seksualnost. Iako svi oko njega misle da je homoseksualac, a on sebe vidi kao djevojčicu koja voli dječake. Film donosi niz smiješnih scena i situacija u kojem se kroz odnos ljubavi i mržnje između majke i sina može primijetiti čak i mali Almodóvarov utjecaj.

Kultni kambodžanski redatelj Rithy Pahn filmom «Slika koja nedostaje» zaista je složio sliku koja nam je nedostajala u svemu što smo znali o režimu Crvenih Kmera i to na posve originalan način. Kombinacijom arhive, detaljnog emotivnog dokumentarnog pripovijedanja i sa stotinom malih drvenih lutkica, prikazao je cijelu jednu mini-epohu vlastitog života s kraja 70-ih godina. No, on se othrvao osuđivanju i na posebno suptilan i vizualno fascinantan način, pokazao zašto ga smatraju jednim od najoriginalnijih nezavisnih redatelja današnjice.

Provokativan filmski uradak «Mlada i lijepa» francuskog redatelja Françoisa Ozona prati život lijepe 17-godišnjakinje koja je na pragu punoljetnosti i ulaska u svijet odraslih te seksualnog sazrijevanja, a sa svojom spolnošću se upoznaje kroz četiri godišnja doba i četiri pjesme. Naslovnu ulogu igra Marine Vacth, uspješni 23-godišnji francuski model, koja je bila jedna od favoritkinja za glumačku Zlatnu palmu. U ostalim ulogama pojavljuju se Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot, Charlotte Rampling i Johan Leysen. Film se ne preporučuje mlađima od 18 godina.

Vrativši se da dovrši postupak razvoda braka, Iranac Ahmad stiže u Pariz nakon četiri godine i sastaje se s bivšom suprugom i njezinim kćerima iz prvog braka. Saznaje da je njegova bivša u vezi s Arapinom Samirom, koji također ima sina, a i ženu koja je u komi. Odnos između starije kćeri i majke se pogoršava jer kći misli da je majka kriva za stanje Samirove žene. «Prošlost» je šesti igrani film Asghara Farhadija, njegova je drama «Nader i Simin se rastaju» nagrađena Oscarom.

Svečana premijera filma «Bordo - vječna stripovska mladost» održat će se u četvrtak, 17. travnja uz gostovanje poznatog animatora Borivoja Dovnikovića Borda. Jedan od najdugovječnijih aktivnih svjetskih stripaša Dovniković na sebi svojstven šarmantni i duhoviti način pripovijeda o svom radu, o zabranama s kojima se susretao, uspjesima I popularnošću koju je doživljavao, a pojedinosti svojim sjećanjima pojašnjavaju njegovi suradnici i urednici... Zanimljive i često vrlo uzbudljive priče protkane su brojnim fotografijama, arhivskim snimkama i dokumentima te detaljima Bordinih stripova. Dan nakon premijere, Bordo će predstaviti izbor svojih kratkih animiranih filmova.

Platforma REFINERI služi za potporu i razvoj autorskih hibridnih AV projekata koji prelaze granice tradicionalne prakse, a u fokusu im je spajanje kinematografije i likovne umjetnosti s nekonvencionalnim pristupima i amaterizmom. U sklopu ovogodišnjeg programa u Art-kinu će se predstaviti Lordan Zafranović s kultnim filmom «Okupacija u 26 slika» te s izborom kratkih filmova. Uz Zafranovića, Masterclass će održati i češki redatelj Peter Kerekeš čiji ćemo film, «Baršunasti teroristi» nagrađen na ovogodišnjem Berlinaleu, premijerno pogledati u Art-kinu.

MoMenti donose dramu «Sretno / tužni» koja prati dva mlada para u New Yorku. Jedan je par homoseksualni dok je drugi heteroseksualni. Njihovi se životi isprepliću kako postavljaju nova pravila, istražuju svoj seksualni identitet i redefiniraju monogamiju.

U Posljednim danima travnja, od 26. do 30., u Art-kinu će se moći pogledati komedije rumunjsog porijekla u sklopu Ciklusa rumunjskog filma. «Filantropija» prati 40-godišnjeg profesora koji još uvijek živi sa svojim roditeljma, a odluči pokušati brzo zaraditi novac kako bi se svidio sestri jednog učenika. ”Sve drugo je tišina” povijesni je film čiji je scenarij inspiriran istinitom pričom o snimanju povijesnog epa ’Independenta Romaniei’. Komedija ”Ja sam komunistička stara baba” donosi priču o 60-godišnjoj Emiliji koja sudjeluje u snimanju dokumentarnog filma o svečanostima u povodu obilježavanja obljetnice revolucije 1989. godine. «Vjenčanje u Basarabiji» prati netom vjenčani mladi par čija financijska situacija nije najbolja te se nadaju novcu i darovima s vjenčanja. Posljednji film s reperotara, «Medalja časti», donosi nagrađivanu dramu koja prati Iona u njegovom pokušaju u iskupljenju.

Više na www.art-kino.org.

Objavljeno 03.04.2014.

Vremeplov

Za manju svotu novaca koje ćete dati za BigMac i Coca-Colu možete kupiti svjež kruh, kvalitetan komad čistog mesa ili lijep komad sira. U tome ćete uživati puno više.
Steve Albini