Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

11. Guitar Art Festival, Beograd, Srbija, 09-14. 02. 2010.

11. Guitar Art Festival, Beograd, Srbija, 09-14. 02. 2010.„Guitar Art“ festival je nastao 2000. godine i danas predstavlja profesionalnu i stručnu manifestaciju koja svake godine okuplja klasične i ostale gitariste svih profila, od učenika osnovnih i srednjih škola, preko studenata, do njihovih profesora i eminentnih gostiju, vodećih svjetskih gitarista.

Razmjena znanja, prakse i iskustva, kao i upoznavanje s domaćim i svjetskim tijekovima u suvremenoj gitarističkoj pedagogiji i koncertnoj praksi, kao neophodna nadogradnja edukativnoj osnovi, primarni je cilj ovog projekta.

Veliki edukativni, kulturni, medijski i psihosocijalni značaj festivala čine osnovu da uz uloženu energiju i entuzijazam, želje postanu stvarnost kod mladih giatrista.

„Guitar Art“ festival je u prethodnih deset godina postao jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji i regiji, a prepoznat je u svjetskim okvirima kao jedan od nekoliko najvećih festivala gitare u Evropi.

Suradnja s prestižnim evropskim časopisima koji prate gitarsku i klasičnu muziku uopče, kao i partnerstvo s kompanijom „Savarez“, jednim od najvećih svjetskih proizvođača gitarskih žica, potvrda su internacionalnosti projekta.

Novitet na polju međunarodne promocije je partnerski odnos s kompanijom „Mezzo“, globalnom TV iz oblasti klasične i jazz muzike, koja je emitirala priloge, intervjue i promotivne spotove za prethodni „Guitar Art“ festival.

Uvijek prepoznat kao događaj od velikog značaja za društvo i javnost u cjelini, „Guitar Art“ festival uživa nesebičnu podršku medija u Srbiji ali i u okolnim zemljama (Hrvatska, Bugarska,...) s kojima već deset godina ostvaruje istinski odnos partnerstva i međusobnog razumevanja.

Zahvaljujući sjajnim izvođačima, raznovrsnim postavkama i programima i dobroj organizaciji, „Guitar Art“ festival je već pri samom startu zacrtao visok nivo programa i potvrdio potrebu svog postojanja.
Na proteklih devet festivalskih izdanja su gostovali čuveni svjetski gitaristi: Dušan Bogdanović, Costas Cotsiolis, Anielo Desiderio, Miroslav Tadić, Vlatko Stefanovski, Hopkinson Smit, Pavel Steidl, Gerardo Nunez, Trio de Cologne, Zoran Dukić, Pablo Marquez, Michael Hill (Blues Mob), Leo Brower, Nexus Quartet, Jose Luis Martinez, Assad Brothers, Amadeus Duo, Tilman Hoppstock, Vicente Amigo group, Jovan Jovičić, Pepe Romero, Manuel Barrueco, Tommy Emmanuel, John Williams, Ennio Morricone, Sting & Edin Karamazov.

„Udruženje Guitar Art Beograd“, pored festivala, dosad je organiziralo i nastupe popularnih sastava „Pink Martini“, „The Rosenberg Trio“, kao i koncerte Tommyija Emmanuela i Paca de Lucije.

Posebnu aktivnost festivala predstavlja izdavaštvo koje svake godine neposredno pred naredni festival donosi originalno CD izdanje, autoriziranu kompilaciju najboljih snimaka prethodne festivalske godine.
U planu je dalji razvoj i popularizacija ovih izdanja i van granica Srbije.

Također, svake godine, posebna pažnja se pridaje izdanju festivalske knjige koja detaljno prezentira program, učesnike i druga dostignuća festivala.

Neophodno je naglasiti i ozbiljan pristup kvaliteti izrade svih festivalskih izdanja, programskih bukleta i različitih sredstava oglašavanja, što za cilj ima dostizanje najviših standarda u svjetskoj praksi na polju kulture i sličnih događaja ozbiljne muzike.

Komplet karata 100 eura.


Ovogodišnja koncertna ponuda:

Utorak, 9. 02. 2010. - Kolarčeva zadužbina (svečano otvaranje)
20:00 – GÖRAN SÖLLSCHER
21:30 – CAVATINA DUO (Denis Azabagić, gitara, Eugenia Moliner, flauta),
CAMERATA SERBICA, BOJAN SUĐIĆ (dirigent)

Srijeda, 10. 02. 2010.- Beogradska arena
20:00 – JANNE JANNE
22:00 – AIR (Cijena karata:22, 27, 32 eura)

Četvrtak, 11. 02. 2010. - Dom sindikata
20:00 – ZLATKO MANOJLOVIĆ I PRIJATELJI

Petak, 12. 02. 2010. - Sava centar
20:00 – PACO DE LUCIA group (Cijena karata: 20, 30, 40 eura)

Subota, 13. 02. 2010.
0:00 – MILOŠ JANJIĆ, FABIO ZANON
21:30 – MARTHA MASTERS, GERARD ABITON

Nedelja, 14. 02.2010. - Kolarčeva zadužbina (svečano zatvaranje)
20:00 – SABRINA VLAŠKALIĆ, PAOLO PEGORARO
21:30 – MUZIKA VOJISLAVA IVANOVIĆA:
VOJISLAV IVANOVIĆ, LEVANTE DUO, ALEKSANDAR NIKOLIĆ (bandoneon),
D. AZABAGIĆ, ZORAN DUKIĆ, CAMERATA SERBICA, BOJAN SUĐIĆ (dirigent)


Ivica Stanković

Objavljeno 29.01.2010.

Vremeplov

Ritam ili imaš ili nemaš a kad ga imaš onda je to potpuno.
Elvis Presley