Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

16. rođendan Močvare 27.5. - 3.6.2015.

16. rođendan Močvare 27.5. - 3.6.2015.Močvara, klub zagrebačkog Udruženja za razvoj kulture ”URK”, u periodu 27.05. do 03.06. slavi 16 godina postojanja.

16 godina klupske aktivnosti Močvara obilježava višednevnim programom čija je kruna koncert The Thurston Moore Banda (ex-Sonic Youth) u utorak, 02.06.2015.

Jedna od najdužih klupskih inicijativa u Hrvatskoj pokrenuta je 16.4.1999. u Runjaninovoj 2 (kod Botaničkog vrta) otvorenjem ”prve” Močvare, da bi nakon pola godine rada uslijedilo i seljenje u današnje prostore na Trnjanskom nasipu.

Klub koji se iz percepcije šire javnosti pojavio niotkud bio je plod volonterskog rada djevojaka i mladića iz neprofitne udruge građana Udruženje za razvoj kulture ”URK”, koji su nekoliko godina prije toga marljivo organizirali koncerte, svirali u bendovima, bavili se nezavisnim izdavaštvom te koji su u jednom trenutku shvatili da jedino zajedničkim naporima u Zagrebu mogu otvoriti klub kakav je gradu bio prijeko potreban. Uz Močvarinu obljetnicu, URK u ovoj godini slavi i 20 godina svog postojanja.

Močvara je otvorena u vrijeme koje vaninstitucionalnoj kulturi nije bilo naklonjeno. Poslijeratni period u Zagrebu i Hrvatskoj subkulture mladih gurao je na društvene margine, no ipak, entuzijazam i velika želja svih uključenih u rad Močvare nadvladali su nepovoljne okolnosti. Uz Mamu, Attack i brojne druge istomišljenike, Močvara je dala svoj prilog u razvoju drugačijeg i zasigurno humanijeg Zagreba, pružajući mu drugačije sadržaje koji grad čine gradom.

Močvarini pionirski koraci reizgradnje klubske kulture poslužili su kao primjer drugim aktivistima širom Hrvatske i regije koji i danas pokreću i realiziraju inicijative i prostore za prezentaciju drugačijih kulturnih sadržaja. Zagreb i Hrvatska na taj su se način približili europskim gradovima u kojima se napušteni industrijski prostori transformiraju u kulturne centre.

U Močvari se tijekom godine održi na desetine koncerata, slušaona, filmskih projekcija, izložbi, tribina… 16 godina takvog programa rezultiralo je velikim brojem onih koji su prošli kroz klub. Neki od njih su bili i Arsen Dedić, Darko Rundek, Let 3, TBF, Vlada Divljan, Disciplin A Kitschme, Mostar Sevdah Reunion, Dubioza kolektiv, Einstürzende Neubauten, The Mars Volta, Black Rebel Motorcycle Club, Tortoise, Tuxedomoon, Wovenhand, Jonathan Richman, Sick Of It All, Converge, Soulfly, Kreator i mnogi mnogi drugi, veliki i mali, više ili manje popularni. URK i Močvara su tokom godina bili uključeni i u realizacju festivala poput Human Rights Film Festival, Otokultivator, Seasplash Reggae Festival, Močvara u Karanteni…

U Močvari se sklopilo puno novih poznanstava, prijateljstava, veza, klub je i danas mjesto otvoreno za sve pozitivne ljude, različitih životnih stavova i svjetonazora, bez ikakvih netrepeljivosti. Zajedno sa Ksetom, Vintage Industrial Barom, Tvornicom, Medikom i ostalim scenskim ”suborcima”, Močvara i dalje stoji na braniku promoviranja pozitivnih vrijednosti u zagrebačkom kulturnom životu.

Kao i svake godine, Močvara rođendan proslavlja radno. Višednevni program proslave 16. rođendana Močvare svojevrstan je pregled programa koji se tijekom godine održava u klubu.


Program:
Prvog dana proslave, 27.05. u Močvari se održava program ”Književnost u Močvari” dok je dan kasnije na programu kultno ”Pesničenje”.

U petak, 29.05. održava se klasični party Dirty Dancing - 80’s smash hit party.

Subota, 30.05., u suradnji s portalom Potlista na Savskom nasipu (pored kluba) donosi koncert/piknik na kojem nastupaju Analena, ESC life, (The) Lesser Men i drugi, dok se u klubu do kasno u noć održava reggae/dub/dubstep party.

Nedjelja, 31.05. nudi tradicionalni sajam ploča i stripova te večer s Bore Lee-em.

Koncert kantautora u okviru programa Začarana Močvara kojeg vodi Nina Romić rezerviran je za ponedjeljak 01.06..

U utorak 02.06. u Močvari se održava već spomenuti nastup The Thurston Moore Banda (u kojem uz Thurstona sviraju i Steve Shelley iz Sonic Youth-a, Deb Googe iz My Bloody Valentine te James Sedwards) i Lovely Quinces kao support.

Proslava završava u srijedu, 03.06. nastupom legendarnog ska benda The Toasters iz New Yorka.

Objavljeno 24.05.2015.

Vremeplov

Kada samog sebe okriviš možeš nešto naučiti. Ako kriviš nekog drugoga, ništa ne učiš, zato što nije tvoja greška, njegova je.
Joe Strummer