Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

40 godina nakon smrti Jimi Hendrixa

40 godina nakon smrti Jimi HendrixaDo promjena u povijesti glazbe ponekad dolazi zahvaljujući zvucima koji se nikada ranije nisu mogli čuti i nenadano se pojave. Ali to zavisi isključivo od muzičara. Svi vjerovatno znaju za Jimija Hendrixa ali malo tko je čuo za čovjeka po imenu Roger Mayers, čarobnjaka FX kutija, zahvaljujući kojoj pjesma “Purple Haze” zvuči kako zvuči.

Mayers je izumio i prvu pedalu za distorziju koju je gitarista Jimmy Page koristio u grupama The Yardbirds i Led Zeppelin svirajući hard rock koji je kasnije prerastao u hard heavy metal.

Ali tu nije kraj. Početkom sedamdesetih Mayers je napravio sintesajzer za Stevie Wondera, stvorivši zvuk, kasnije nezaobilazan u funky soul glazbi da bi desetljeće okončao radeći na albumu koji neki smatraju možda najutjecajnijim u popularnoj glazbi svih vremena. Ali krenimo redom.

Ljubitelji Jimija Hendrixa ovog tjedna obilježavaju 40 godina od tragične smrti gitariste. Roger Mayers je u razgovoru za BBC, u svom tihom domu u predgrađu Londona, tim povodom rekao: “Jimija sam sreo nakon proslave svog 21. rođendana u klubu “Vreća vida” u Sohou. Tu je on svirao a u publici je bila samo krema britanske rock scene, od The Beatlesa, The Yardbirdsa do grupe The Who. Nakon svirke mi je prišao i rekao: Zdravo, imam ideju za jedan potpuno novi zvuk.”

“Kada opisujemo zvuk” – nastavlja Mayers – “obično se služimo vizualnim izrazima. Ljudi kažu: taman zvuk, ili svijetao zvuk,… Moja ideja je bila da stvorim zvuk koji bi imao dvostruku frekvenciju. U to vrijeme sam radio u laboratoriji za analizu akustike i vibracija kraljevske mornarice. Upotrijebili smo i modificirali tehniku koja je, da tako kažem, stvaralo ogledala zvuka, čime se dobiva efekt još jedne više oktave i utječe na čitavu harmoniju.”

Eksperimentiranjem sa zvukom Mayers se bavio ne samo kao inženjer već zato što je i sam svirao gitaru. Tako je došlo do poznanstva s gitaristom Jimmyjem Pageom s kojim je zajednički istraživao kako bi električna gitara mogla zvučati.

“Dogodilo se zapravo” – prisjeća se Mayers – da smo čuli zvuk s jedne ploče koja je stigla iz Amerike. Jimmy Page me je pitao: Šta mislis o tome? Odgovorio sam mu: mislim da možemo napraviti nešto slično i to smo i učinili. Ali smo otišli još jedan korak dalje.”

“Obično se, najprije pojavi zvuk koji dalje inspirira pjesmu a ne obrnuto, napravite pjesmu a onda razmišljate kakvim bi gitarskim rifom mogla započeti. Jimmy Page i ja smo bili pioniri takvog zvuka, takvog načina razmišljanja, na početku njegove karijere.”

Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Stevie Wonder – za nekog bi bilo i više nego dovoljno ali Roger Mayers je pomogao u nastanku albuma koji se također smatra glazbenom prekretnicom – “Exodus” Boba Marleya.

Roger Mayers priča “Radio sam s gitaristom koji se zove Junior Marvin. Rekao mi je: Bob te želi upoznati. Zašto ne odletiš dolje na Jamajku. I tako sam se sreo s Bobom Marleyem. Pitao sam ga što mogu učiniti za njega na što mi je rekao: Pomozi mi da zvučim svijetski. Dobar odgovor – uzvratio sam mu. Kada se sve završilo kako treba i kada smo završili posao svi su mi prišli, uključujuci rastafarijanske starješine i rekli su mi: Hvala puno! Čujemo razliku. Publika će čuti razliku.”

Definitvno zanimljivo poglavlje iz povijesti popularne glazbe koje se priča kada su događaji vezani za druge. U ovom slučaju povod je bio 40 godina od smrti Jimija Hendrixa.

Sljedeće godine sjetite se ovog čovjeka kada se bude spominjao Bob Marley jer će biti 30 godina od njegove smrti.

Umjesto P.S.-a: Da li se itko zapitao zašto se album grupe The Yardbirds zove “Roger The Engineer” (1966) i kome je posvećen?

Umjesto P.S.-a 2: Preslušati nakon čitanja texta: Axis: Bold As Love – Jimi Hendrix, prvi album Led Zeppelina i spomenuti Exodus – Bob Marleya.


Ivica Stanković

Objavljeno 20.09.2010.

Vremeplov

Ne možeš se odreći nečega u što stvarno vjeruješ zbog financijskih razloga. Ako umreš pokraj ceste - neka bude, ali da znaš da si se trudio. Deset minuta na glazbenoj sceni jednako je stotini godina izvan nje.
Robert Plant (Led Zeppelin)