Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

AC/DC - Sex, cuga i hard rock

AC/DC - Sex, cuga i hard rockGrmljavina distorziranih rifova grupe AC/DC postala je jedan od najutjecajnijih rock zvukova tamo negdje od kraja sedamdesetih godina. Bend je osnovao 1973. u Australiji gitarist Malcom Young nakon raspada svog prijašnjeg benda ”The Velvet Underground” (ali ne ”onih” Lou Reedovih Velveta). S Agnusom, svojim mlađim bratom, kao gitaristom, bend je nastupao uglavnom po lokalnim klubovima. Budući da je Agnus tada imao samo 15 godina, sestra im je predložila da on nastupa u svojoj školskoj uniformi, a upravo je to kasnije postalo njihov zaštitni znak. U toj fazi bend je izdao single ”Can I Sit Next to You” bivšim članom Easybeatsa Harryem Vandom i najstarijim bratom Georgeom Youngom kao producentom.

Sljedeće se godine bend preselio u Melbourne gdje su im se pridružili bubnjar Phil Rudd i Mark Evans. Nakon što je tadašnji pjevač Dave Evans odbio javno nastupati, novi je pjevač postao dotadašnji vozač benda Bon Scott, koji je prije toga bio bubnjar australskih pop skupina ”Fraternity” i ”The Valentines”. Scott je imao problema sa zakonom, naime optužen je za nekoliko manjih kaznenih djela i odbijen od strane australske vojske zbog ”društvene neprilagođenosti”, pa je tako na neki način učvrstio image AC/DC-a kao skupine neukroćenih i brutalnih dečki.

Tijekom karijere često su ”poticali” nasilje i okrutnost začinjene ”vragolastim” smislom za humor. Grupa je izdala dva albuma: ”High Voltage” i ”TNT”, 1974. i 1975. u Australiji. Materijal s oba albuma izišao je 1976. pod zajedničkim nazivom ”High Voltage” i tu počinje njihov plasman na tržište USA-a i UK-a te promotivne turneje u obje zemlje. Već krajem iste godine plasiran je i novi album pod nazivom ”Dirty Deeds Done Dirt Cheap”. Ubrzo je iz grupe otišao i dotadašnji basist na čije je mjesto došao Cliff Williams.

U jesen 1977. pušten je u prodaju i album ”Let There Be Rock”, njihov prvi pravi proboj na američko tržište. Izlaskom sljedećeg albuma ”Powerage” 1978., broj njihovih obožavatelja još se više povećao zahvaljujući brojnim dinamičnim live nastupima, no veliki prodor na svjetsku glazbenu scenu ostvarili su tek sljedeće godine kada se ”Highway To Hell” uspeo do 17. mjesta na američke i 8. mjesta britanske ljestvice, čime je ujedno postao i prvi album AC/DC-a prodan u milijunskoj nakladi.

Kao što to obično biva, nakon velikog uspjeha dolazi tragedija - 1980 godine Bona Scotta je umro od trovanja alkoholom. Scottovo je mjesto zauzeo Brian Johnson, a već sljedećeg mjeseca grupa je snimila ”Back in Black” koji je postao njihov najprofitabilniji album prodan u više od deset milijuna primjeraka samo u SAD-u.

Narednih nekoliko godina, bili su jedna od najvažnijih rock grupa na svijetu, posebice s hitom ”For Those About to Rock We Salute You” koji je zauzeo vodeća mjesta svih ljestvica u SAD-u. 1982. Rudd napušta bend, no ubrzo ga zamjenjuje Simon Wright.

Nakon ”Flick of the Switch”, iz 1983., bend je zapeo u nekoliko godina glazbene stagnacije, sve do 1990. kada su objavili album ”The Razor’s Edge” ˝koji je pratio ultra-hit ”Thunderstruck”. Iako više nisu bili u punoj snazi kao 70-ih i ranih 80-ih, još su 90-ih zadržali status izvođača koji privlače ogroman broj posjetitelja na internacionalnim koncertima.

Na jesen 1995. izdan je i njihov 16. album ”Ballbraker” s Rickom Rubinom kao producentom. Upravo je taj album dobio neke od najboljih kritika upućenih AC/DC-ovcima tijekom čitave karijere.

Nezaustavljivi AC/DC izdali su do sada zadnji album 2000. godine pod nazivom ”Stiff Upper Lip”.

Na inauguraciji za Rock ’n’ Roll Hall Of Fame, koja je održana u veljači 2003. godine u hotelu Waldorf Astoria u New Yorku, AC/DC je u kuću slavnih ”uveo” Steven Tyler iz Aerosmitha.

AC/DC je do sada prodao oko 150 milijuna albuma diljem svijeta. Album ”Back in Black” prodan je u više od 42 milijuna primjeraka što ga čini 2. najprodavanijim albumom svih vremena poslije Michaela Jacksona i njegovog albuma ”Thriller”.

Ono što zasigurno najviše zanima veliki broj fanova, podatak je da je u tijeku pripremanje nove, dugoočekivane studijske ploče, prve za Epic Sony, koja bi trebala izaći 2007. godine.

Albumi:
1975: High Voltage
1976: T.N.T.
1976: Dirty Deeds Done Dirt Cheap
1977: Let There Be Rock
1978: Powerage
1979: Highway to Hell
1980: Back in Black
1981: For Those About to Rock We Salute You
1983: Flick of the Switch
1984: ’74 Jailbreak
1985: Fly on the Wall
1986: Who Made Who
1988: Blow Up Your Video
1990: The Razor’s Edge
1995: Ballbreaker
1997: Bonfire
2000: Stiff Upper Lip

Link: www.acdcrocks.com

Marko Belić / N/A

Objavljeno 12.01.2007.

Vremeplov

Današnji čovjek, većina ljudi, više nije okrenuta kozmosu, prirodi, nego je uronjena u tehnologiju, a ona donosi ugodu i potiče nemir, nesigurnost. Živimo u gradovima gdje imamo sve, ali se gotovo više ni zvijezde ne vide, ni livada, ni priroda, i očigledno da je taj čovjek... ostao uskraćen.
Marijan Jurčević, riječki teolog, teološki antropolog i profesor