Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Amon Amarth u Boogaloou

Amon Amarth u BoogaloouJoš su preostala samo dva dana do ”Full of Hate” nastupa u zagrebačkom klubu Boogaloo. U sklopu turneje, 22.3.2009. Amon Amarth nastupiti će i Obituary, Legion of the Damned i Keep of Kalessin.

Formirani pod imenom Scum 1988., bend je prvobitno bio grindcore skupina formirana od Themgorotha (Dark Funeral), Olavi Mikkonena (gitara) i Ted Lundströma (bas gitara). Kad se Johan Hegg pridružio bendu, njihova glazba je promijenjena u melodični death metal. Nakon prve demo snimke bend mijenja ime u Amon Amarth 1992., zatim izdaju demo snimke „Thor Arise“ i „The Arrivel of the Fimbul Winter“ čijih se 1000 primjeraka prodalo u manje od 12 sati.

Potpisuju ugovor sa Pulverised Records, preko kojeg su 1996. godine izdali svoj prvi MCD „Sorrow Throughout the Nine Worlds“, koji se prodao u 6000 primjeraka. Nakon toga potpisuju ugovor sa poznatim Metal Blade Records, i sa izdavanjem albuma „Once Sent from the Golden Hall“ 1998., njihova popularnost je procvjetala diljem svijeta. Od tada su odradili više Kanadskih i SAD turneja, festivalskih nastupa, snimili pet spotova, te intervjua i objava u preko 100 metal magazina. Početkom siječnja 2008. svoju prvu turneju u Australiji i Novom Zelandu održali su zajedno s Dimmu Borgir, nakon završene američke i kanadske turneje sa Sonic Syndicate i Himsa.

Amon Amarth produžuju ugovor s Metal Blade Records za još tri albuma. Nakon čega bend objavljuje „Twilight of the Thunder God“ na kojem gostuju Lars Göran Petrov iz Entombed-a, Roope Latvala iz Children of Bodom i bend Apocalyptica.

Bend većinu svojih pjesama bazira na staronordijskoj mitologiji vikinškog doba, i pred-krščanskom vremenu. Ova mitologija je element koji je izvorno nastao kao ideološki off-shoot black metala u žanru poznatijem kao viking metal u ranim 1990-ima, popularizirano od strane bendova poput Bathory i Enslaved.

Upitan za komentar o žanru benda, pjevač Johan Hegg kaže:
”Mi sviramo death metal. Pišemo o vikinzima, dakle, neki nas gledaju kao viking metal bend, ali ja nemam pojma što je to. Ne mogu zamisliti vezu između vikinga i metal glazbe osim možda po mačevima i slično. I glazbeno, mislim da su svirali samo ove čudne usne instrumente i neke bongose ili štogod.“

Obituary je jedan od pionirskih bendova death metal žanra. Osnovana pod imenom Xecutioner 1985., neposredno prije objavljivanja prvog albuma, ”Slowly we Rot”, mijenjaju svoje ime u Obituary. Album „Cause of Death“ je opisan kao prvobitni album u žanru, a pjevač John kasnije je priznat kao jedan od prvih vokalista koji je koristio abnormalno nisko growlanje. Bend je naveden po Nielsen Soundscanu kao peti najbolje prodavani death metal bend svih vremena.

Obituary trenutno imaju ugovor sa Candlelight Records za svoj sedmi album, Xecutioner’s Return (2007), te EP, Left to Die (2008). Dana 15. srpnja 2008, frontman John objavljuje da je bend započeo rad na novom materijalu za novi album koji izlazi ove godine.

Legion of the Damned je trash/death metal band iz Nizozemske. Formirani 2004., nakon raspada benda Occult i odlaska pjevačice Rachel Heyzer. Bend se usredotočio na horor motive, mračni okultizam i mračne i apokaliptične događaje. Svoje albume „Malevolent Creature“ i „Sons of the Jackal“ snimili su u poznatom Stage One studiju sa producentom Andy Classenom. Special Edition njihovog najnovijeg izdanja „Cult of the Dead“ dolazi sa predmetom jedinstvenim u metal merchandisingu (i vjerojatno u svim žanrovima glazbe), blok sira ukrašen sa njihovim logotipom. To je pozdrav njihovim Nizozemskim korijenima.

Keep of Kalessin je black metal band iz Norveške formiran 1993. Ranija postava benda je bila Ghash na vokalu, Obsidian C. na gitari i klavijaturama, Warach na bas gitari i Vyl na bubnjevima. Izdali su dva albuma 1997 i 1999 a zatim se razilaze. Obsidian C. se udružio sa Satyriconom, ali 2003 je ponovno oživio Keep of Kalessin. 2006, s novim lineupom izdan je treći album “Armada”. Početkom 2008 odradili su turneju sa Behemothom i Dimmu Borgir. Njihov četvrti album “Kolossus” je objavljen 6. lipnja 2008. Ime su preuzeli iz “Earthsea” serijala knjiga, u kojem je Kalessin arhe-zmaj koji je nositelj Earthsea svijeta.
Keep of Kalessin je bio nominiran za “Spellemannprisen” u metal kategoriji 2008 godine.

Cijena ulaznica je 220 kn u predprodaji, 250 kn na dan. Ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mjestima: Boogaloo club, Caffe bar i Metal shop Runa, Planet Music, Integral/podhodnik i ostala prodajna mjesta u sustavu Eventim www.eventim.hr.

Objavljeno 20.03.2009.

Vremeplov

Još živimo u dosta divljoj varijanti kapitalizma, a potražnja za kulturom, bila ona popularna ili visoka, nije tolika niti će ikada biti kao za pivom i nogometom... Kulturnjaci vole da ih se tretira kao zaštićenu vrstu i ne žele shvatiti da je na kraju dana njihov izričaj, bez obzira na granu kulture, samo još jedan proizvod na tržištu, i potrebno je vraški se potruditi da bi svoju zamisao ili djelo podijelili sa svijetom.
Ivan Šarar, riječki menadžer i glazbenik (Let3)