Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Anthony Kiedis: Ožiljci - autobiografija pjevača Red Hot Chili Peppersa

Anthony Kiedis: Ožiljci - autobiografija pjevača Red Hot Chili Peppersa”Kad sam napustio Michigan s dvanaest godina, svim sam svojim prijateljima rekao da se selim u Kaliforniju kako bih postao filmska zvijezda. Ali čim sam se počeo voziti naokolo s tatom u njegovom healvju i pjevušiti pop pjesmice s radija (što mi nije išlo baš najbolje), ustanovio sam: ’Bit ću pjevač. To je ono što ću stvarno postati.’ Iako sam ga izrekao, nisam pomišljao na taj zavjet još godinama. (...) Kad sam počeo sve češće nestajati i postajao sve više očajan i izoliran, prestao sam se javljati na telefon. Tu i tamo provjerio bih imam li nove pošte, a uvijek bih zatekao razglednicu indijanskog ratnika. Na stražnjoj strani, Gloria bi napisala: ’Nikada se ne predaj. Ti si ratnik i pobijedit ćeš tu stvar kojoj se protiviš. Vjerujem u tebe. Nikada te neću zaboraviti, ne zaboravi ni ti sam na sebe.’ Pročitao bih razglednicu u kuhinji i pomislio: ’Postoji osoba koja zaista vjeruje da u ovoj bici ja mogu pobijediti...”
Anthony Kiedis

Kiedis je polovicu svog života proveo u grupi, koja je tako postala dio njegove svakodnevice, a njeni ostali članovi njegovi najbliži prijatelji. Kako RHCP još uvijek sviraju i, zapravo, još uvijek idu uzlaznom putanjom na ljestvici svoje platerne popularnosti, IBS predstavlja ovu izuzetnu knjigu kao šokantno svjedočanstvo o najpopularnijem živućem bendu na svijetu, koji i kod nas drži istovjetan status.

Kada netko u 42. godini objavi autobiografiju onda možete biti gotovo sasvim sigurni da se radi o jetinom marketinškom triku kojim menadžeri i agenti nastoje podići rejting nekoj posrnuloj zvijezdi. Ali u slučaja Anthony Kiedisa takva reklama nikada nije bila potrebna. Frontmen Red Hot Chili Peppersa, jednog od najvećih rock bendova današnjice, doista je vodio buran i razuzdan život u kojem krilatica ’sex, drugs & rock’n’roll’ nije bila samo otrcan kliše, već dugi niz godina jedini način života.

Kiedisu je u pripremi knjige za izdavanje pomogao novinar i pisac Larry Sloman, koji je, između drugih brojnih radova o američkoj rock sceni, napisao i knjigu o Bobu Dylanu.

Red Hot Chili Peppers su jedna od grupa najprepoznatljivijeg zvuka, koja objedinjuje najraznovrsnije glazbene stilove – rock, funk, punk, rap – a postoje već dvadeset i jednu godinu. Grupa je mijenjala nekoliko postava, a od samog početka članovi grupe su Michael Balzary, poznatiji kao Flea, na bas gitari te pjevač Anthony Kiedis, autor ove zanimljive i provokativne knjige, koja govori o njegovom odrastanju s ocem - krijumčarom i preprodavačem droga na razuzdanoj holivudskoj sceni sedamdesetih godina, o njegovim ljubavima te o prvim počecima RHCP-a i njihovom putu prema uspjehu, na kojem su izgubili originalnog gitaristu Hillela Slovaka, koji je umro od predoziranja heroinom, što je nekoliko puta zamalo stajalo života i samog Kiedisa. Knjiga obiluje pričama s turneja, susretima s drugim poznatim osobama te mnogim zanimljivim detaljima iz svijeta glazbene industrije, ispričanim iz prve ruke. Također, bitna strana Kiedisove priče jest njegovo odvikavanje od droge, koje je trajalo praktički koliko postoji i sama grupa, da bi, nakon konačnog otriježnjenja, napisao svoju intimnu ispovijest ‘Scar Tissue’, koja je u Americi objavljena u jesen 2004, povodom dvadesete godišnjice postojanja grupe Red Hot Chili Peppers.

Cijena: 159 kn
Broj stranica: 358
Uvez: meki
Godina izdanja: 2005
Izdavač: IBS - INFORMATOROV BIRO SUSTAV d.o.o., ZAGREB
Preveo: IVAN SRŠEN

Anton Cvijić - Artist info

Objavljeno 18.12.2005.

Vremeplov

Današnji čovjek, većina ljudi, više nije okrenuta kozmosu, prirodi, nego je uronjena u tehnologiju, a ona donosi ugodu i potiče nemir, nesigurnost. Živimo u gradovima gdje imamo sve, ali se gotovo više ni zvijezde ne vide, ni livada, ni priroda, i očigledno da je taj čovjek... ostao uskraćen.
Marijan Jurčević, riječki teolog, teološki antropolog i profesor