Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Arsen Dedić - Kantautor i pjesnik opće prakse

Arsen Dedić - Kantautor i pjesnik opće prakseOdavno zamutivši i prezrijevši sve kategorije u koje je mogao biti svrstan, od singer-songwritera do šansonjera, u međuvremenu izmislivši vlastitu kovanicu za svoje zanimanje - pjesmar, Arsen, iako već u oho-ho godinama, predstavlja nanovo samo odlične albume i pjesme. amalgam zrele distanciranosti naslage vlastitih godina, vječne mladosti i vrcavosti kakve samo Jadransko more može izroditi...

Arsen Dedić rođen je u Šibeniku 28. srpnja 1938. U rodnome gradu završio je gimnaziju i srednju glazbenu školu. Došavši u Zagreb, neko je vrijeme studirao na Pravnom fakultetu, a godine 1959. upisao se na Muzičku akademiju, na kojoj je diplomirao u veljači 1964. Kao flautist svirao je u nekoliko ansambala i orkestara te je vodio vlastiti kvartet pod imenom Kvartet flauta A. Dedića. Povremeno je objavljivao i stihove, za koje je prvi put nagrađen je u splitskom Vidiku. Objavljivao je u Poletu, Prisutnostima, Književnim novinama, Književniku i drugima.

Arsenovo je osnovno određenje glazba, ali spajajući dvije sklonosti - glazbenu i poetsku - prirodno je stigao do vlastitog kantautorskoga govora, koji ga je najviše i obilježio. Zbog stanovitih nedaća pri objavljivanju ranijih pjesama gotovo je sasvim prestao pisati. Na nagovor prijatelja i znanaca godine 1969. pokušao je još jednom i već 1971. objavio prvu knjigu - Brod u boci - u izdanju Croatia Concerta. Sastavljač je Zvonimir Golob, koji je osnovao biblioteku za poeziju takve vrste – Griot. Knjigu je poslije prihvatilo Znanje te je u osam izdanja rasprodana u oko šezdeset tisuća primjeraka. Slijede Narodne pjesme, Pjesnikov bratić (vlastita naklada), Zamišljeno pristanište (s Matijom Skurjenijem), Pjesnik opće prakse, Poesia e conto (Napulj), Čagalj, 101 pjesma (Sarajevo), Kiša – Rain (dvojezično; hrvatsko-engleski), Hladni rat, Zabranjena knjiga.

Arsen je pisao i za djecu, za dalmatinske klape, te stihove i glazbu za komercijalne poruke. Skladao je glazbu za televizijske drame i serijale, te sakralnu glazbu. Također je i snimao. Najveći dio njegova stvaralaštva vezan je uz kazalište i televiziju. Napisao je partiture za više od stotinu kazališnih predstava (Shakespeare, Bulgakov, Ostrovski, Šenoa, Marinković, Brešan, Mujičić-Senker-Škrabe, Turgenjev, Nehajev, Goldoni, Ö. von Horvath...). Radio je često u kazalištima lutaka. Uglazbio je i interpretirao velik broj pjesama naših pjesnika (I. G. Kovačić, Ujević, Ivanišević, Kaštelan, Paljetak, Krleža, Krklec, Šoljan, Sobol, Golob...). Prvi je počeo s ciklusom Pjevam pjesnike, koji i danas povremeno obnavlja. Skladao je glazbu za više igranih, kratkih animiranih i propagandnih filmova (Glembajevi, Živa istina, Donator, Vlak u snijegu, itd).

Najznačajniji albumi: Arsen 2, Homo volans, Porodično stablo, Provincija, Moje popevke, Kino Sloboda, Glazba za film i TV, Tihi obrt, Ministarstvo straha, Na zlu putu te izdanja izabranih pjesama: Arsenal, Najbolje od Arsena i Herbar, Na zlu putu... Uglazbio je i interpretirao mnogo hrvatskih pjesnika. Piše stihove i glazbu za mnoge pjevače, djeluje kao aranžer, dirigent te producent. Piše i sklada za dalmatinske klape: Zaludu me svitovala mati, Cvita moja, Dota, Ni u moru mire, Ko ovo more platit, Vratija se Šime, Veslaju, Maškare, Marenda, Kite, Da mi nije moje dice, itd. Za djecu: Arsen pjeva djeci, Pjesme sa šlagom, Carevo novo ruho, itd.

Desetljećima je koncertirao po Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi. Objavio je četrdesetak LP ploča za sebe i druge: kao skladatelj, pjesnik, aranžer, dirigent ili producent. Za svoj je rad primio mnoge prestižne glazbene nagrade u zemlji i inozemstvu poput prestižne diskografske nagrade Porin u više navrata. 2003. ovjenčan je Goranovim vijencem, najvećim hrvatskim pjesničkim priznanjem. Godine 2004. objavio je album Na zlu putu kojim je potvrdio svoj položaj na domaćoj glazbenoj sceni i pokazao kako je, više nego ikad, ipak na ’dobrom putu’. Još uvije kkoncertno nastupa, ima svoju vjernu publiku desetljećima koja ne zna za generacijske razlike - sve u svemu, Arsen Dedić je opće mjesto i kultna figura naše, kako glazbene, tako i sveukupne kulturne scene.

”Pišem poeziju pod utjecajem onoga što sam radio kao akademski muzičar, a to tzv. pjesništvo vršilo je utjecaj na ono što radim kao skladatelj. Pišem a modo suo ili a modo mio. Nitko nema pravo zatvarati vrata žanrovima ni drukčijim rukopisima. Pristajem na rukopis guslara i na Goranov. Ne razlikujem Brela od našeg milog Tadijanovića. To su različiti rukopisi, isti dosezi...”

Sebe zove pjesnikom opće prakse. Većina ostalih ga zna po imenu - ipak, samo je jedan Arsen.

Izbor diskografije Arsena Dedića:
- Čovjek kao ja (Jugoton,1969.)
- Arsen 2. (Jugoton, 1972.)
- Homo Volans (Jugoton, 1973.)
- Vraćam se (Jugoton, 1975.)
- Arsenal (Jugoton, 1976.)
- Porodično stablo (Jugoton, 1976.)
- Provincija (Jugoton, 1984.)
- Kino Sloboda (Jugoton, 1987.)
- Svjedoci priče (sa Z. Predinom) (Diskoton, 1989.)
- Muzika za film i TV (Jugoton, 1989.)
- Najbolje od Arsena (69. - 88.) (Croatia Records, 1993.)
- Tihi obrt (Orfej, 1993.)
- Ministarstvo (1997.)
- Herbar (1999.)
- Ministarstvo straha (Cantus, 2000.)
- Kinoteka (Cantus, 2002.)
- Na zlu putu (Cantus 2004.)

Mate Bogut, N/A

Objavljeno 21.04.2006.

Vremeplov

Umjetnik može utjecati na živote drugih. Može se potruditi i sam istražiti neke stvari i podijeliti ono što je saznao s drugima. Može jednostavno biti primjer drugima, a smatram da je to i najbolji način…
Moby