Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Atipični Talijan - Tko je taj Zucchero?

Atipični Talijan - Tko je taj Zucchero?Zucchero ili ti pravim imenom Adelmo Fornaciari je totalno atipičan talijanski pjevač. Zamislite samo - Talijan pa bluzer?! Vinko Peršić zna puno o njemu - pročitajte što...

Zucchero inspiraciju nalazi i u gospelu i rock glazbenom izričaju kojima ostaje vjeran u stvaranju zaista kvalitetne glazbe. Uz to taj vrsni glazbenik koji je svoju megauspješnu karijeru započeo 1970. godine jedan je od rijetkih talijanskih pjevača koji se nalazi na svjetskim top listama, a kontinuirano uspješnu karijeru dugu čak 37 godina imaju stvarno rijetki pjevači čak i u svjetskim razmjerima. Zucchera krasi još jedna posebnost.
Iznimni status koji je stekao u svjetskim glazbenim krugovima u posljednjih 15 godina doveo je do suradnji ili dueta sa najvećim svjetskim glazbenicima kao što su Sting, Eric Clapton (”Hey Man”), Luciano Pavarotti (”Miserere”), Andrea Bocelli, Joe Cocker (”With A Little Help From My Friends”), Tom Jones, Paul Young (”Senza una donna/Without a woman”), Dee Dee Bridgewater, Dolores O’ Riordan (”Pure Love”), Sheryl Crow, Solomon Burke (”Diavolo in me/A Devil In Me”), Ronan Keating (”Il volo/The Flight”), Brian May (”Madre Dolcissima”), John Lee Hooker (”Ali d’ oro”), B.B. King, Miles Davis (nezaboravna truba u ”Dune mosse”) i Ray Chearles, od kojih su mnogi nastupili s njim zajedno na megakoncertu ”ZU & Co.” održanom 6. svibnja 2004. u londonskom ”Royal Albert Hallu”. Ovako impresivnim popisom suradnji i dueta može se pohvaliti rijetko koja glazbena zvjezda, ne samo europska već i svjetska.

Spomenimo i podatak da je njegova pjesma ”Diamante” dio soundtracka čuvene televizijske serije ”Baywatch”. A ako navedemo da mu je najnoviji album ”Fly” koji je prodan u milijunskoj tiraži u Los Angelesu producirao Don Was koji je radio s Bob Dylanom i ”The Rolling Stonesima” onda vam je posve jasno koliko Zucchero kotira u svjetskim razmjerima. No, s ovim zanimljivosti oko Zucchera ne prestaju.

Posebnost aktualne Zuccherove turneje je što će Zuccheru na svim apeninskim i pojedinim koncertima izvan Italije ”pomagati” njegova 23-godišnja kćerka Irene. Zucchero je jedan od rijetkih talijanskih pjevača koji se javno suprotstavio svemoćnom Pippu Baudu. I to baš zbog Irene. Irene je nedavno izdala svoj prvi album ”Vertigini in fiore” pohvaljen od kritike, no poznatija je (zasad) po tome što je njena pjesma odbijena od strane ovogodišnjeg ”Sanrema” i što se tata Zucchero zbog toga na pasja kola posvađao s umjetničkim direktorom ”Sanrema” Pippom Baudom. Tipično talijanski, medijskim prostorom letjele su s obje strane teške riječi, ali su se na kraju opet javno i pomirili. Inače, zajedno sa sestrom Alice za očev album ”Bluesugar” Irene je potpisala pjesmu ”Puro amore”, a uspješno je nastupila i u jednoj od glavnih uloga u mjuziklu ”Deset zapovijedi”. Nažalost ma koliko god bila talentirana, kao i svi sinovi ili kćeri poznatih osoba koji se pokušaju ogledati u očevom ”zanatu”, ostat će vječno u sjeni svog oca.

Zucchera na aktualnoj turneji ”prati” ekipa sastavljena od sedamdeset ljudi. U pratećem bendu su Polo Jones (bass), Kat Dyson (gitara), Mario Schiliro (gitara), Adriano Molinari (bubnjevi), David Sancious (keyboards) i Sara Grimaldi (backvokal). Kat Dyson svirao je ritam gitaru u bendu ”New Power Generation” znamenitog Princea, a David Sancious svirao je u ”E-Street Band”u Bruce Springsteena, te sa Peterom Gabrielom, Santanom, Stingom i Ericom Claptonom. I, još jedan podatak na kraju - vjerovali ili ne, Zucchero ove godine ima 180 dogovorenih koncerata.

Link: www.zucchero.itVinko Peršić / obrada: RiRock.com

Objavljeno 11.08.2007.

Vremeplov

Problem svih malih bendova (nezavisnih, nekomercijalnih) je taj što sve moraju sami, jer nitko osim njih nema koristi od njihovih projekata.


Raul Jereb ([mandelbrot set]), intervju za RiRock.com