Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Biblioteka Brijačnica - Rock and roll knjige

Biblioteka Brijačnica - Rock and roll knjigeOdnedavno u pretprodaji, a ovih dana u redovnoj prodaji, možete kupiti bilo koju od pet knjiga nove biblioteke ’Brijačnica’ izdavačke kuće ’Mlinarec&Plavić’. Riječ je o prvoj seriji knjiga koje su isključivo posvećene glazbi koja bi se mogla podvesti pod pojam rock and rolla - ako je rock ’n’ roll sve ono što se u svijetu glazbe događalo u posljednjih pedesetak godina s trajnim posljedicama za sve nas.

Prva serija biblioteke ’Brijačnica’, nazvan jedostavno ’A’, predstavlja biografiju Toma Waitsa i on the road dnevnik Henryja Rollinsa, biografije bendova Metallica i R.E.M., te vrlo zabavno štivo, mješavinu ’El Mariachija’ i ’Perdite Durango’, knjigu ’Narcocorrido – putovanje u glazbu oružja, droge i gerile’.

Jay S. Jacobs:
’Tom Waits - Razuzdane godine; njegova glazba i mit’

Za svakoga tko je ikada slušao pjesme Toma Waitsa ova knjiga otkriva pozadinu stvaranja ’glazbe pijanih patuljaka, cirkuskih atrakcija i dezorijentiranih mornara’. Za one koji ga nikada nisu slušali, ali su čuli za Toma Waitsa, knjiga je urnebesno putovanje kroz povijest američke underground produkcije u kojem se glavni akter od večernjeg zabavljača u zadimljenom džez-klubu izdiže do statusa sive eminencije alternativne scene, da bi u posljednjoj fazi počeo pisati angažirane i antiratne pjesme. Za one koji za Toma Waitsa nisu nikada ni čuli, kada pročitaju ovu knjigu sigurno će se zapitati: ’Kako me je sve ovo mimoišlo?’ U tome leži tajna Toma Waitsa.
Tom Waits objavio je prvi album s dvadeset i četiri godine. Radilo se o laganoj mješavini jazza, bluesa i američke folk glazbe i svi su se čudili kako je tako mladi glazbenik mogao napraviti toliko zreo album. Bila je to 1973. godina.
Jay S. Jacobs napisao je fascinantnu biografiju. Naime, Tom Waits je vrlo osjetljiv kao javna osoba; ne voli se pojavljivati u medijima, izbjegava intervjue i živi povučenim obiteljskim životom sa ženom (za razliku od drugih popularnih pjevača ženio se samo jedanput) i troje djece u jednom malom kalifornijskom gradiću. Jacobs je poštivao Waitsovu intimu i knjigu je sastavio gotovo isključivo prema kazivanju samog Waitsa, koji je poznat po izvrtanju činjenica i sarkastičnom odnosu kako prema drugima tako i prema samom sebi.
U takvoj biografiji koja je sastavljena ’prema riječima Toma Waitsa’, mnoge očite neistine i maštarije postaju sastavnim dijelom njegove biografije. Waits je barun Münchausen suvremene glazbene scene i zbog toga je omiljen.

Henry Rollins:
Upadaj u kombi - Na putu s Black Flagom’

Zahvaljujući pisanju punk atrakcije osamdesetih, a još više ranih devedesetih, Henryju Rollinsu neki američki pisci poput Henryja Millera, Huberta Selbyja i Williama Burroughsa ponovno su postali popularni među mlađom publikom. Rollins je od 1981. – 1986. bio pjevač legendarne punk skupine Black Flag iz Los Angelesa. Black Flag je tih godina zapečatio sliku američke punk scene; radilo se o beskompromisnoj bici s etabliranim vrijednostima, kako u glazbi tako i u pogledu na život. Grupi koja je jedva skupljala za benzin ultimativni je cilj bio u jednoj turneji postići 100 koncerata u 100 dana. U dnevniku koji je pisao od svoje dvadesete do dvadeset i pete godine Henry Rollins do detalja je opisao stanje mladog čovjeka u potrazi za samim sobom.

Joel McIver:
’Metallica - Justice for All; istina o bendu’

Predstavljamo priču o Metallici, od najranijih dana u malim klubovima natopljenima alkoholom, preko beskrajnih turneja u godinama vrhunca njihove slave pa sve do svima poznate pravne borbe s Napsterom, otrježnjenja i potrage za novim glazbenim pravcima. Joel McIver intervjuirao je više od 70 istaknutih glazbenika, producenata, novinara, suradnika grupe i članova njihovih obitelji i tako zagrebao duboko ispod površine nedodirljivosti i suverenosti najvećeg metal benda današnjice.

Johnny Black:
’R.E.M. - Enciklopedija’

Michael Stipe, Peter Buck, Mike Mills i Bill Berry četvorka je koja je krenula iz Atlante u Sjedinjenim Državama i osvojila svijet. 01.06.1991. njihov album Out Of Time dobio je bitku s albumom Michaela Boltona Love And Tenderness i tako se učvrstio na prvome mjestu američke top ljestvice albuma, čime su ušli u povijest rock glazbe. Ali, to nije bila njihova zadnja epohalna ploča. U ovoj knjizi možete pronaći sve o R.E.M.-u; pročitajte priču o emotivnom bendu s američkog juga koji se nikada nije predao.

Elijah Wald:
’Narcocorrido - Putovanje u glazbu oružja, droge i gerile’

Znate li da Meksikanci s obje strane Rio Grandea (granice Meksika i SAD) u najvećem broju ne slušaju Jennifer Lopez ili Gloriju Estefan, nego Paulina Vargasa, Jefea de Jefesa i grupu Los Tigres del Norte? To su izvođači glazbenog žanra narcocorrida koji melodijom podsjeća na tugaljive mediteranske napjeve, dok tekstovi govore o surovoj borbi za preživljavanje u okruženju bezakonja gdje krijumčarenje opojnih droga predstavlja izvor zarade za prehranjivanje obitelji, vatreno je oružje potrebno svakome kao i automobil ili telefon, a paravojne snage u meksičkim brdima odolijevaju svakom pokušaju da ih se ukroti. Autor Elijah Wald živio je godinu dana u tom okruženju i, umjesto da je izgubio život, zavolio je tu glazbu koja je nepoznata ostatku svijeta, ali je itekako na njega utjecala.

Cijena svake knjige nabavljive u knjižarama i CD shopovima je 150 kuna, a naručite li knjigu izravno putem emaila brijacnica@yahoo.com koštat će vas 90 kuna (40% popusta) uz troškove poštarine od oko 22 kune.

Mate Bogut

Objavljeno 16.07.2006.

Vremeplov

Heroji su za klince, s godinama se to pretvara u poštovanje.
Andy Summers ( iz perioda rada sa The Police)