Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Calling Festival 2014 - Billy Idol donosi kišu

Calling Festival 2014 - Billy Idol donosi kišu Odgodivši koncert za jedan dan, zbog kiše, na zahtjev Billy Idola organizator je samo pomaknuo susret Billy Idola i publike za dan kasnije, točnije za 26.06. No samo što je počeo koncert Billy Idola, kiša je počela padati - podsjećanja radi i prethodni svoj nastup prije par godina Billy je u Beogradu održao pred publikom koja je stajala na kiši. Ali ...

Iako odgođen za jedan dan Calling Festival je donio komično-tužnu slike medija u Srbiji. Naime, pojedine novine točnije pisana štampa prenjele su sutradan, nakon prvotno planiranog dana koncerta, opširan prikaz Festivala gdje su citirani i izvođači što su tokom koncerta pričali publici, nabrojane su numere koje su izvedene - jako precizno i profesionalno - bilo bi istinito i lijepo da nije tužno i smiješno u isto vrijeme.

To nije promaklo Gobcu iz benda Psihomodo Pop koji je poslije odsviranih pjesama na opće oduševljenje prisutnih u publici ‘Nema je’’, ‘Kad Sam Imao 16’, dobacio: ‘Jeste li čitali danas kako smo jučer jako dobro svirali?’

Sami Psihomodo Pop ne treba da se obaziru na poraz tiska u ovom slučaju. Odličan prijem kod publike, koketiranje s publikom: ‘Hajmo rukice publikice’... Nije izostalo ni samo poštovanje pred zvijezdom večeri: ‘Znate, mi smo svirali sa Billyjem prije 4 godine ali u Makedoniji.’’ dovodili su koncert Psihomodo Popa do one točke usijanja pa je tako ‘Frida’ otpjevana zborski, najavljena kao hrvatska pjesma o filozofu humanisti ‘Ja Volim Samog Sebe’ išla je dalje u istom raspoloženju.

‘Supstance’, numera je s novog albuma koja je propraćena pljeskom. ‘Dona’ kao novi hit je zaista hit (ako se gleda reakcija publike). Onda je uslijedila ‘Ramona’, ‘Sexy Magazin’… Gobac koji, neumoran na bini, skakanjem, valjanjem, povicima, podtiče publiku - pjevalo se ”iz sveg glasa”…

I nakon 55 minuta nastupa ostaje rečenica s bine: ‘Beograde doći ćemo opet, bilo nam je krasno.’ Gromki aplauz bi ih izveo na bis ali čekao se Billy Idol.

I onda zvijezda večeri Billy Idol (i kiša). Numerom ‘Postcards’ okupljeni na festival, po riječima srpskih novena između 15 000 i 18 000, prijete poored jakog ozvučenja da budu glasniji od benda.

‘Cradle of Love’, ‘Dancin ’With My Self’ i Steve Stevens dolazi u prvi plan svirajući gitaru iza glave (kao nekada Jimi Hendrix), ‘Flash For Fantasy’… Je li potrebno napisati da je i publika pjevala iz sveg glasa.

Povici ženskog dijela publike uslijedili su u jednom momentu , jeli tome doprinjelo presvlačenje tj. skidanje gornjeg dijela odjeće Billyja na bini ili sama pojava Billyja, ali koncert je tekao dalje numerama ‘Love And Glory’ i ‘One Breath Away’.

Steve Stevens je ponovno došao do izražaja solom u pjesmi Ready Steady Go dokazavši da je majstor distorzion tona na gitari - pored umijeća koje posjeduje.

Akustic verzija’ Sweet Little 16’ je pomalo gurnula Billyja u stranu jer neumorna publika je pjevala na kiši jako glasno. Nastavak koncerta je donio pjesmu ‘Whiskey And Pills’. ‘Eyes Without a Face’ je uplovila odmah u ‘LA Woman’ gdje je pored pjevanja Billy bio i gitarista. Refren za ovu priliku bio je: ‘Serbian Woman, Belgrade Woman’ vidno je bilo da i publika i bend uživaju. Nisu se krili osmjesi između glazbenika na bini.

Kraći predah za bend da bi Steve Stevens predstavio sebe kao flamenco gitarista improvizacijom je došao do harmonskog rješenja da pred publikom u Beogradu uđe u sam početak pjesme ‘Stairway To Heaven’ (Led Zeppelin). Aplauzom nagrađen nije čekao da se atmosfera stiša već je rifovima donio nastavak koncerta numerom ‘King Rocker’. Uslijedila je ‘Love Like Fire’, potom ‘Blue Highway’. Najavljena s bine kao: ‘Reći ću vam samo dvije riječi: Rebell Yell’ - u publici je atmosfera bila do savršenstva, do ”ludila” tj.. vrištalo se, povici, zviždanja, a onda pored svega publika s Billyjem peva. Da bi se spustila atmosfera ‘White Wedding’ je krenula akustično, samo Billy i Steve i tek na polovini tj. poslije refrena pjesma je prešla u dobro znanu električnu verziju. Naravno i ona je otpjevana gromoglasno. ‘Mony Mony’ je donijela i Fender gitaru kao pojačanje,Billy ju je svirao i pjevao.

I za malo pa da bude 120 minuta koncerta. Tko je gledao do sada Billyja u Srbiji može sa sigurnošću reći da je ovo bio njegov najjači, najbolji, najemotivniji nastup. Tko se prvi put upoznao s njim u živo ne može žaliti, Billy je ovogodišnji Calling Festival predstavio u punom svjetlu, kao što su se za to potrudili i Psihomodo Pop. A Avalon Produkcija ima težak zadatak da za sljedeću godinu nađe nekog izvođača koji će pružiti jači uglođaj od ovogodišnjeg - (samo da ne bude kiše)!

Ivica Stanković

Objavljeno 30.06.2014.

Vremeplov

Možda i jesam živa legenda, no to ne pomaže puno kod mijenjanja prazne automobilske gume.
Roy Orbison