Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Calling Festival – dan za pamćenje

Calling Festival – dan za pamćenjeGreen Day, Hladno Pivo, Atheist Rap i Superhiks napravili su odličnu zabavu na Kalemegdanu za 10.000 ljudi. Ljepše je reći festival za pamćenje. Bendovi Atheist Rep i Superhiks su ”zagrijavali” manji broj posjetitelja (nego što će ih biti na kraju) za bend koji je najavljen (s punim pravom) ”zvijezde festivala”. A onda su na scenu izašli Hladno Pivo.

‘’Kaži stari što nam fali’’ - Hladno Pivo je otvorilo svoj šou koji se pretvorio u best of izdanje. Kako je i Mile Kekin s bine poručio: ”Pozvani smo ovdje da bi uveličali ovaj festival. Pjevati ćemo samo najveće hitove jer su nam rekli da skratimo malo. Evo zato jedne pjesme o tome kakvi smo zapravo ”. ‘’Pjevajte nešto ljubavno’’,’’Pravo ja’’, moćno izvedena ‘’Biološki sat’’, ‘’Šamar’’,’’ Pitala si me’’, ‘’Ezoterija ‘’su dopunjene izvodjenjem nove pjesme: ‘’Na ovim prostorima’’.

Publika je zaista član benda jer se orilo tijekom svih pjesama a nova kompozija je pozdravljena podjednako kao i stare. Međutim, Mile je kao pravi džentlmen ipak podsjetio publiku da su oni tu ispred glavnih zvijezdi večeri. U skoro 80 minuta Hladno Pivo je još jednom potvrdilo svojom kvalitetom zašto imaju iskren ali i preveliki broj fanova. Dva dana poslije slavljeničkog koncerta u rodnom gradu povodom 25 godina postojanja, po tko zna koji već put, Hladno Pivo je zablistalo u Beogradu. A onda ...

U satnici kako je i najavljeno, ružičasti zec, maskota s kojom Green Day otvaraju sve koncerte na ovoj turneji iu Beogradu se pojavio na bini uz zvuke hita Ramonnesa ‘’Blitzkrieg Bop’’. Čuveni klasik Ennia Morriconea ‘’The Good, The Bad, and The Ugly’’ iz istoimenog filma Sergia Leonea iz 1966. godine doveo je do usijanja publiku kao je gromoglasno pozdravila Green Day koji su otpočeli koncert sa ‘’99 Revolutions’’.

‘’99 Revolutions’’ je inače pjesma kojom Green Day otvaraju koncerte pa tako nije bilo iznenađenja ni u Beogradu. Ali je možda za nekog bilo iznenađenje gdje se Billy Joe Armstrong od samog starta koncerta ”predao” publici i uz povike ”We love You Belgrade” i ”Belgrade let ’go crazy”,. ”Oh my Good, Beograde, I love you”, ostao u tom intervalu komunikacije s publikom. Naravno ni publika nije ostala ravnodušna - uzvraćala je da je pripojeni član benda.

Slijedila je ‘’Know Your Enemy’’ i izvođenje djevojke iz publike da pjeva s bendom na pozornici. Poslije ‘’Boulevard of Broken Dreams’’ i ‘’Letterbomb’’ publici je ponuđeno veliko iznenađenje. ”Večeras ćemo učiniti nešto što nikada do sada nismo učinili. Svirati ćemo ‘’Dookie’’ od početka do kraja ”, najavio je Bille.

I zaista s: ‘’Burnout’’, ‘’Basket Case’’, ‘’When I Come Around’’, Green Day vratili su i sebe i publiku u daleku 1994. Presedan ili poklon publici ili profesionalnost gdje se odužuju fanovima za strpljivo čekanje - sve u svemu taj čin pokazuje Green Day kao velike profesionalce koji s pravom imaju mjesto na kome su u glazbenom svijetu. Kuriozitet je da pjesmu ‘’Having’’ a eksplozije (odsvirana u Beogradu) ne mozete naći ni na jednoj set listi benda poslije 1994. godine. Beogradu je poklonjena i ‘’Emenius Sleepus’’ isto nezastupljene u repertoaru benda.

Od obrada Green Day su izveli ‘’Shout’’ (The Isley Brothers), ‘’Can’ta Get No Satisfaction’’ (The Rolling Stones) , ‘’Hey Jude’’ (The Beatles). Pjesmom ‘’Minority’’ završen je nastup benda ali je bis donio još nekih 20-ak minuta svirke: ‘’American Idiot’’, ‘’Jesus of Suburbia’’ i ‘’Brutal Love’’.

Definitivno iskren koncert od ljudi o kojima se priča da su MTV zvijezde ili teenage punk. Kada na bini dobijete četvorku pojačanu klavijaturama i backing vokalom a sve to traje preko 120 minuta i nije kao što čujete preko youtube-a tj.. dvd-a - shvatite da ste počašćeni što ste bili dio takvog hepeninga. Calling festival može se ponosi što je odabrao najveće - poslije koncerta tko god je bio skeptik trebao bi se složiti s ovom konstatacijom. Na kraju: sve pohvale Calling Festivalu tj.. izvođačima i Avalon Produkciji.

Ivica Stanković

Objavljeno 31.05.2013.

Vremeplov

Za sedamnaesti rođendan dobio sam nešto love i dozvolu od staraca da si kupim prvu bas gitaru i pojačalo. Činjenica da sam tek par mjeseci kasnije otkrio kako je taj isti bas imao prije toga slomljen vrat, govori dovoljno o tome koliko sam se u bas razumio i kako me tip koji mi ga je prodao dobro procijenio kao totalnog debila... Nema veze. Bio je potpuno sjeban, ali je proizvodio mrak zvuk... Godinama.
Damir Urban