Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

CD-DVD recenzije 2.2006.

CD-DVD recenzije 2.2006.Franz Ferdinand - Live & Tour De Franz

[Domino 2005]

Nakon što su se probili među prvih deset albuma na gotovo svim europskim top listama osvojivši pritom i hrvatsku publiku, Franz Ferdinand su u jednakom ritmu krenuli i na sjevernoameričku avanturu. Naime, već u prvom tjednu prodaje, njihov album ”You Could Have It So Much Better” osvanuo je na osmom mjestu Billboardove ljestvice. Vrijedni statističari pritom su zbrojili da je to najveći uspjeh jednog britanskog indie benda.

I sada kada je i ta prepreka preskočena, kada su Franz Ferdinand potvrdili da nisu, toliko puta spominjan termin, bend od jednog albuma, njihova će nam izdavačka kuća Domino, 28. studenog servirati prvo, k tome i dvostruko DVD izdanje koje se kompletno oslanja na koncertne promocije debuta ˝Franz Ferdinand˝.

Na prvi disk uvrštene su pjesme koje je bend odsvirao po raznim krajevima svijeta, prošlogodišnji nastupi iz Glasgowa i Los Angelesa, te film sa snimkama karaoka za pjesme ˝Matinee˝ i ˝Take Me Out˝, te backstage snimke ˝Tour De Franz˝.

Na drugi disk upakirani su prošlogodišniji nastupi iz San Francisca i londonskog Brixton Academyja, opširni intervjui održani u njihovom tour-busu, te tri live izvedbe: ˝Take Me Out˝,˝Can’t Stop Feeling˝ i ˝Matinee˝, snimljene tijekom australsko-novozelandske turneje.

Osim svojim uspjehom, grupa je nakon nedavnog bliskog susreta, ostala očarana i Davidom Bowiejem Naime, kada su se susreli sa svojim idolom, gitarist Nick ga je upitao: ˝Da li ste ikada posjetili Harlem?˝, na što mu je Bowie odgovorio: ˝Jesam, prvi puta kada sam bio Ziggy!˝. Mnoštvo dobrih live verzija pjesama, štoseva, intervjua i svega onoga što čini jedan (u ovom slućaju dva DVD diska) čini vrijednim ovu izdanje. Ri-rock.com diže prst gore!

Special Features:
Tour De Franz - A Tour Documentary
Karaoke track 1 - Matinee
Karoke track 2 - Take Me Out
Interactive feature - Back of the bus interviews
Take Me Out - Live at Byron Bay Australia
Matinee - Live in Auckland
Can’t Stop Feeling - Live in Auckland
From the Back Cover

DISC 1:
FRANZ FERDINAND LIVE
1. Michael (Brixton Academy London)
2. Tell Her Tonight (Pianos New York)
3. 40ft (The Regency Grand San Francisco)
4. Take Me Out (T in the Park Scotland)
5. Cheating on You (Rock Wercheter Belgium)
6. Love & Destroy (The Avalon Los Angeles)
7. The Dark Of The Matinee (T in the Park Scotland)
8. Van Tango (The Regency Grand San Francisco)
9. Auf Asche (Brixton Academy London)
10. Come On Home (Barrowlands Glasgow)
11. Darts Of Pleasure (The Regency Grand San Francisco)
12. Shopping For Blood (Rock Wercheter Belgium)
13. Jacqueline (Barrowlands Glasgow)
14. This Fire (The Avalon Los Angeles
DISC 2:
FRANZ FERDINAND LIVE AT BRIXTON ACADEMY
FRANZ FERDINAND LIVE AT SAN FRANCISCO

Anton Cvijić


Johnny Cash - Ring Of Fire/The Legend
Walk the Line - Movie Soundtrack

[UMTV 2006/Wind Up 2005]

Glazbeni opusi velikih izvođača često se prepoznaju po razdobljima koja su proveli pod okriljem pojedinih diskografskih kuća. Country legenda Johnny Cash nije izuzetak. Prvi singl „Hey Porter“/“Cry!Cry!Cry!“ (1955.) uveo ga je u obitelj glasovite etikete Sun iz Memphisa, u kojoj se (uz Elvisa, Jerryja Lee Lewisa i Carla Perkinsa) afirmirao kao protagonist rockabillyja. Godine 1958. potpisuje za kompaniju Columbia i ostaje joj vjeran gotovo tri desetljeća, tijekom kojih se njegov status velikana country glazbe uzdigao do planetarnih razmjera (klasične snimke „Ring Of Fire“, „Jackson“, „A Boy Named Sue“...). Nakon 7-godišnjeg ugovora s Mercuryjem (1986.-1993.), posljednju i podjednako impresivnu epizodu karijere Johnnyja Casha obilježila su četiri American Recordings albuma s producentom Rickom Rubinom na kojima se obratio i tako nekonvencionalnom materijalu kao što su pjesme „Rusty Cage“ Soundgardena, „Hurt“ Nine Inch Nailsa i mnogim drugima.

Kad se već učinilo da će posthumne antologije stvaralaštva Johnnyja Casha ostati podijeljene po diskografskim poglavljima njegove snimljene zaostavštine, kompilacija „Ring Of Fire – The Legend Of Johnny Cash“ prvi ih put ujedinjuje na jednom CD-u. Njezin dolazak koincidira sa svjetskom distribucijom biografskog filma „Walk the Line“ („Hod po rubu“), čime se glazba jednoga od najistaknutijih likova američke glazbe 20. stoljeća ponovno aktualizira.

Umjetnost Johnnyja Casha uvijek je prožimala svijest o tradiciji, od korijena gospela, folka i countryja do suradnje s rock ikonama poput Boba Dylana, Joea Strummera i U2. „Ring Of Fire – The Legend Of Johnny Cash“ još je jedan dokaz tog kontinuiteta kroz 21 snimku od 1955. do 2002.

Od 09. veljače u hrvatskim kinima počinje se prikazivati biografski film o Johnnyju Cashu, “Walk The Line”. Film (koji će kod nas biti prikazivan pod nazivom “Hod po rubu”) u kojemu Joaquin Phoenix i Reese Witherspoon glume Johnnyja Casha i njegovu suprugu June Carter Cash, nominiran je za nekoliko Zlatnih globusa, a vjerojatno će biti nominiran i za Oscara.

Glumci Joaquin Phoenix i Reese Witherspoon uhvatili su se mikrofona za potrebe albuma sa glazbom iz filma kojeg je u Hrvatskoj izdao Menart. Phoenix je otpjevao Cashove standarde “Ring of Fire“, “I Walk the Line“ i “Folsom Prison Blues“, a pridružio se i kolegici glumici u nekim duetima. ”Kupio sam sve Cashove albume i detaljno ih preslušao. Zanimljivo je pratiti ga od ranih snimaka i slušati kako se razvijao i on, a tako i njegova glazba. Toliko toga se sazna o njemu kroz riječi njegovih pjesama. Činilo mi se kao da kroz pjevanje govori o sebi – izjavio je Pheonix koji je naučio svirati gitaru Cashovim ‘agresivnim’ stilom.

Witherspoonica nikada ranije nije javno pjevala, ali je savladala vokalni i scenski izričaj June Carter Cash. “Bilo je teže nego što sam očekivala. Misliš da dobro pjevaš dok pjevaš u autu ili pod tušem, dok se ne čuješ na snimci. Tek tada shvatiš koliko si nesposoban za tako nešto i koliko je čudesno posjedovati takav talent“ - pojašnjava Reese.

Ako niste nabavili prošlogodišnji peterstruki box set “Unearthed“, ovo je prava prilika da upotpunite vašu audio kolekciju, mada je po nama “Unearthed“ ipak best buy izdanje legendarnog kauboja Johnnyja, u kojem je sadržana sva esencija njegovog glazbenog rada.

Soundtrack tracklisting:
1. Get Rhythm - Joaquin Phoenix
2. I Walk the Line - Joaquin Phoenix
3. Wildwood Flower - Reese Witherspoon
4. Lewis Boogie - Waylon Malloy Payne
5. Ring of Fire - Joaquin Phoenix
6. You’re My Baby – Jonathan Rice
7. Cry Cry Cry - Joaquin Phoenix
8. Folsom Prison Blues - Joaquin Phoenix
9. That’s All Right - Tyler Hilton
10. Juke Box Blues - Reese Witherspoon
11. It Ain’t Me Babe - Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon
12. Home of the Blues - Joaquin Phoenix
13. Milk Cow Blues - Joaquin Phoenix
14. I’m a Long Way from Home - Shooter Jennings
15. Cocaine Blues - Joaquin Phoenix
16. Jackson - Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon
17. Rock N’ Roll Ruby - Joaquin Phoenix
18. Jackson - Joaquin Phoenix.

Mate Bogut


Amadou & Mariam with Manu Chao - ”Dimanche A Bamako”

[All Other / Radio Bemba 2005]

Amadou Bagayoko je slijepi zapadnoafrički gitarist i pjevač koji je gotovo igrom slučaja, sa svojom također slijepom ženom Mariam, sreo world beat maga Manu Chaoa nakon što ih je ovaj već zamijetio na Putumayo Collection CD kompilaciji 2000. godine.

Zajednička suradnja je četiri godine kasnije ostvarena, ponajviše u pariškom studiju Manu Chaoa, a produkt ”Dimanche A Bamako” je album koji zaslužuje pažnju svojom jednostavnom i univerzalnom (mada ponekad jezički vrlo nesavladivom) porukom o ljubavi, sreći i slobodi na mediteransko-afrički način, kao krunom njihovog bračno-glazbenog tridesetogodišnjeg zajedničkog puta. CD je prvotno objavljen krajem 2004. godine, a malo kasnije je izašao i za zapadno tržište.

U svih petnaest numera, koliko broji ovaj album, prepoznatljiv Manuov glazbeni potpis se savršeno uklopio kao, u najmanju ruku, dostojna pratnja za vanserijske vokale Amadoua & Mariam, a njegova vokalna uključivanja ”iz sjene” nimalo ne smetaju, dapače čine album raznovrsnijim i bogatijim. Lagano politički kontekst karakterizira sve na što Amadoua & Mariam, kao i Manu Chao stave svoj potpis, dok se već poznati hit ”La Réalité”, ”Sénégal Fast Food”, ”Djanfa”, ”Beaux Dimanches” te skulirana downtempo ”Politic Amagni” ipak pomalo izdvajaju iz ove tematske cjeline kao favoriti mnogih slušatelja.

Sve u svemu, dok Manuovi fanovi čekaju njegov novi uradak ovo izdanje je kao stvoreno za ”popunjavanje rupe”, a nudi i pristojnu količinu glazbenog šarma i za one koji s world music izvođačima nemaju previše dodirnih točaka. Čista petica.

Tracklisting:
M’ Bifé
M’ Bifé balafon
Coulibaly
La Réalité
Sénégal Fast Food
Artistiya
La Fete au Village
Camions Sauvages
Beaux Dimanches
La Paix
Djanfa
Taxi Bamako
Politic Amagni
Gnidjougouya
M’ Bifé Blues.

Robert Paulić


Sinéad O’Connor – ”Throw Down Your Arms”

[TWTCAV 2006]

Nakon duže diskografske stanke jedan od najljepših ženskih vokala današnjice Sinéad O’Connor je izdala svoj novi album ’Throw Down Your Arms’, koji je njen prvi službeni album nakon njenog ’povlačenja’ tri godine ranije. Album je kolekcija klasičnih reggae covera, a snimljen je u legendarnim Tuff Gong i Anchor Studios u Kingstonu na Jamaici. Kaže da je pronašla smisao u jamajčanskoj glazbi te u rastafarijanskoj vjeri nakon što je snimila svoj prvi reggae album na Karibima. ’Nisam snimila reggae album, snimila sam rasta album’, kazala je O’Connorova na partyju u Kingstonu u povodu svog novog albuma.

Producenti su također legendarni Sly & Robbie, koji su i glavna ritam sekcija na albumu. Burning Spear, Peter Tosh’, Lee Perry samo su neka imena koje je Sinead obradila, a dupli CD sadrži i dub verziju numera. Izdanje uključuje klasike prosvjednih reggae stvari poput Burning Spearsove ’Throw Down Your Arms’, Peter Tosheve ’Downpressor Man’ te Bob Marleyjeve ’War’. 38-godišnja O’Connor zaključuje da je otkrila korijene reggaea još dok je živjela u Londonu ’80-tih godina prošlog stoljeća. Rasta! Osvježenje maaaan...

Tracklisting:
1. Jah Nuh Dead
2. Marcus Garvey
3. Door Peep
4. He Prayed
5. Curly Locks
6. Vampire
7. Y Mas Gan
8. Prophet Has Arise
9. Downpressor Man
10. Throw Down Your Arms
11. Untold Stories
12. War.

Mate Bogut

Objavljeno 09.02.2006.

Vremeplov

Moram imati vremena za vježbanje, za skladanje, i vremena za sebe. Također moram naći vremena za život... Nije to tako lako, brate. Ali pokušavam pronaći sreću, i biti sretan iznutra, jer je to veoma važno.
Tommy Emmanuel