Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

CD-DVD recenzije 3.2006.

CD-DVD recenzije 3.2006.Placebo - ”Meds”[Astralwerks / EMD 2006]

Vjerna publika i glazbena kritika album pozdravljaju kao povratak Placeba zvuku koji ih je proslavio i pretvorio u jedan od najuspješnijih britanskih bendova (do sada su prodali više od šest milijuna nosača zvuka), kao i u jednu od najboljih koncertnih atrakcija koja bez problema puni sportske dvorane i arene u cijelom svijetu.

Album je producirao manje poznati francuski producent Dimitri Tikovoi, koji je bend ponovo usmjerio u ono u čemu su najbolji, a to je prije svega pisanje dobrih pjesama. ’Dopustili smo našoj skladateljskoj strani da se razmaše, za razliku od nekih ranijih izdanja, kada smo samo dokazivali kako smo veliki bend postali i kako se dobro snalazimo u studiju’, objašnjava Brian Molko.

Na novom albumu Placebo su ugostili Alison ’VV’ Mosshart iz grupe the Kills u naslovnoj pjesmi ’Meds’, kao i Michaela Stipea iz grupe R.E.M., koji gostuje u pjesmi ’Broken Promise’.

O suradnji sa skupinom Placebo Michael Stipe kaže: ’Nakon što smo snimili ”Broken Promise” imao sam prilike čuti neke od pjesama za novi album na kojima su momci radili u studiju. Već nakon prve tri znao sam da se radi o velikom albumu. Odlično smo se zabavljali u studiju, svi su bili za vrijeme sessiona, stalno smo razmjenjivali ideje, a Brian i ja smo pjevali jedan pored drugog. Takve se stvari ne događaju često i zbog toga iz pjesme izbija cool energija. Stvarno sam počašćen što su me zvali da gostujem na ovom albumu.’

Tracklisting:
1. Meds
2. Infra-red
3. Drag
4. Space Monkey
5. Follow The Cops Back Home
6. Post Blue
7. Because I Want You
8. Blind
9. Pierrot The Clown
10. Broken Promise
11. One Of A Kind
12. In The Cold Light Of Morning
13. Song To Say Goodbye.

Osim u regularnom izdanju, CD će se moći nabaviti i u limitiranoj verziji koja uz CD donosi i drugi disk sljedećeg sadržaja:
1. Documentary, 2. Lyrics in virtual booklet, 3. Twenty Years - Live From Wembley (video), 4. If Only Tonight We Could Sleep - The Cure and Placebo (video), 5. Backstage at Live 8 (video), 6. Long Division (audio), 7. In The Cold Light Of Morning - demo (audio), 8. I Do - demo (audio) i 9. Pierrot The Clown - demo (audio).

Nikola Cvjetović


She Wants Revenge - SWR

[Flawless/Geffen 2006]

She Wants Revenge je u osnovi dvojac iz Los Angelesa, koji sačinjavaju Justin Warfield i Adam 12. Uzori su im Bauhaus, Joy Division, The Smiths i Prince, a glazbeni kritičari im predviđaju velik uspjeh u 2006. godini. 32-godišnji Justin Warfield je 90-ih bio reper a 36-godišnji Adam Bravin bio je producent i DJ koji je radio na zabavama NBA zvijezda i P. Diddyja. Našli su se 2003. s namjerom da rade bliski im mainstream hip-hop, što nije mogla biti neočekivano obzirom na njihov reperski background, no kad je album nakon višemjesečnog kemijanja izašao dobili smo, uvjetno rečeno - Joy Division!?

Čudan, mada zanimljiv rezultat... i trendi, jer retro rock je ipak ovih dana jako, jako trendi. No, kako god stvari (neobično) stajale dobili smo baš fini komadić plastike koji možda neće odjeknuti kao jedni Franz Ferdinand, mada bi mogao nastaviti tamo gdje su put raskrčili Interpol. Mračno, mračno, tamno, tamno, a ipak pop. Ritam mašine, synth basevi i gitare - Ian Curtis i dark-pop ranih The Cure i Bauhaus vire iz gotovo svakog tona, no na neku simpa foru. Ne smeta uopće. Ne bi nikad pomislili da ovi momci dolaze iz Los Angelesa, prije iz, recimo, Wales, Londona ili Manchestera. Globalnog li sela ljudi moji, kad se Ameri sa sunčanih zapadnih obala furaju na neosunčane british darkere. Sasvim pristojan album dečkiju koji su očigledno snimili album posvećenim svojim idolima iz mladosti, prije nego li su uletjeli u posve drugačije glazbene vode.

Tracklisting:

1. Red Flags And Long Nights
2. These Things
3. I Don’t Want To Fall In Love
4. Out Of Control
5. Monologue
6. Broken Promises For Broken Hearts
7. Sister
8. Disconnect
9. Us
10. Someone Must Get Hurt
11. Tear You Apart
12. She Loves Me, She Loves Me Not.

Robert Paulić

Ryan Adams - 29
[Universal 2005]

Na izmaku prošle i početku ove godine Ryan Adams ispunio je obećanje kako će u 2005. objaviti čak tri albuma. Nakon „Cold Roses“, prvoga iz trilogije, te izrazitog country CD-a „Jacksonville City Nights“, bivši vođa Whiskeytowna oglasio se posljednjim prošlogodišnjim albumom „29“, ovaj put bez prateće grupe Cardinals.
Naziv albuma odnosi se na činjenicu da je Adamsa, kad ga je snimao u kolovozu 2004., samo nekoliko mjeseci dijelilo od ulaska u treće desetljeće života, što je dodatno nadahnulo naglašeno kantautorski, komorni ugođaj kojemu pripada ravno dvije trećine od devet uvrštenih pjesama.

Premda uvodna i naslovna skladba podsjeća na roots-rock usmjerenje CD-a „Cold Roses“, materijalom prevladavaju akustične i klavirističke autobiografske balade („Strawberry Wine“, „Starlite Diner“) koje „29“ čine bitno drukčijim od ostatka obilne Adamsove produkcije u prošloj godini.

Mate Bogut


Bob Dylan - No Direction Home
[Paramount 2005]

Martin Scorsese potpisuje po mnogima najbolji glazbeni DVD 2005. godine, odnosno dokumentarac “No Direction Home”, kojim se do kosti ogoljuje uspon Boba Dylana od srednjoškolca zakačenog na country, 50’s rock’n’roll i blues pa sve do sredine 60-ih godina i motociklističke nesreće.

Tri i pol sata dug film s mnogo koncertnih i backstage snimki prikazuje Dylana kao štovatelja američke pučke glazbe, pozornog učenika koji je u New Yorku upijao finte, akorde, način pjevanja i scensku komunikaciju folk prethodnika i kolega, te kao kantautora koji je od samih početaka mijenjao stil, zaokretao smjer karijere i na osoben se način nosio sa slavom, medijima i ulogom glasnogovornika generacije koja mu je bila nametnuta.

U recentnim intervjuima, snimljenima za potrebe ovog izvrsnog dokumentarca, Dylan se pokazao ne kao mrzovoljan cinik, nego kao šarmantna, duhovita i jednostavna osoba koja nenametljivo želi raščistiti svu maglu koja se tijekom godina nataložila oko njegova lika i djela. Pogledajte prije nego li se Dylan (možda!?) ukaže ovog ljeta u Hrvatskoj na varaždinskom Špancirfestu.

Nikola Cvjetović

Natalie Merchant - Retrospective 1990-2005
[Elektra 2005]

Njujorška kantautorica Natalie Merchant je s pomoću izdavačke kuće Elektra pred sam kraj 2005. objavila dvostruku limitiranu kompilaciju ˝Retrospective 1990-2005˝. Natalie je na taj način sa 28 pjesama, popraćenih sa 28 tekstova, zaokružila 15 godina samostalnog rada.

Na dva CD-a su osim studijskih snimki, uvršteni neobjavljeni materijali, akustične verzije, pjesme rađene za filomve, B-strane singlova, te kolaboracije sa izvođačima kao što su R.E.M., Billy Bragg, The Chieftains, Dr. John, Susan McKeown, te grupom Booker T. & The MG’s.

Natalie je karijeru započela u 17. godini kao pjevačica i kreativna jezgra folk-rock grupe 10.000 Maniacs. Nakon šest zajedničkih albuma, Natalie je napustila grupu 1993., te se dvije godine kasnije prvijencem ˝Tigerlily˝ zaputila u uspješnu, mada samozatajnu solo karijeru, čime je vremenom došla i do prve retrospektive. Sasvim solidno izdanje.

Diskografija:
Tigerlily (1995), Ophelia (1998), Live in Concert (1999), Motherland (2001)
The House Carpenter’s Daughter (2003), Retrospective 1990-2005 (2005).

Tracklistiing:Disc 1
1. Wonder
2. Carnival
3. Jealousy
4. San Andreas Fault
5. Kind & Generous
6. Break Your Heart
7. Life is Sweet
8. Living
9. Build A Levee
10. Not In This Life
11. Motherland
12. Owensboro
13. Sally Ann
Disc 2
1. She Devil
2. Cowboy Romance
3. Children Go Where I Send Thee
4. Birds and Ships
5. Lowlands of Holland
6. One Fine Day
7. Photograph
8. Party of God
9. Thick As Thieves
10. Bread and Circuses
11. Because I Could Not Stop...
12. Tell Yourself
13. But Not For Me
14. I Know How To Do It
15. Come Take A Trip in My Airship.

Anton Cvijić


Nick Cave & The Bad Seeds - The Road To God Knows Where / Live In Paradiso

[Mute 2006]

Ovih dana u prodaji se napokon pojavio dokumentarni i live DVD Nick Cave & The Bad Seeds koji uključuje sjajan kultni tour film ’The Road to God Knows Where’ i koncertnu snimku naslova ’Live at The Paradiso’. Oba naslova sada se po prvi puta pojavljuju na DVD formatu (bili su dostupni samo na VHS-u).

Opisan kao ’definitivan dokumentarac i najizravniji pogled na glazbeni biznis u svoj njegovoj blještavilosti i monotonoj stvarnosti’, film ’The Road to God Knows Where’ intiman je prikaz banda na turneji i svih detalja koji istu prate. Pri prvom objavljiivnju još na VHS-u zauzima kultni status, kako među fanovima, tako i kod, često sklone im, kritike.

’Live at the Paradiso’ snimljen je pak 1990. u kultnom Amsterdamskom klubu, te uključuje gotovo sve Caveove live favorite kao što su ’The Mercy Seat’, ’The Ship Song’, ’Tupelo’ i ’Deanna’ u izvedbi možda i najbolje postave Seedsa koju su tada uz Cavea činili Mick Harvey, Blixa Bargeld, Conway Savage, Thomas Wydler i Martyn P Casey.
Ovo izuzetno DVD izdanje također kao extra materijale sadrži i dva kratka filma, ’The Song’ i ’I’ll Love You Till The End Of The World’ koji je rađen i za popularni Wendersov film. Uz koncertni DVD ’God Is In The House’ ovo je nezaobilazno video izdanje Nick Cavea.

Anton Cvijić

Objavljeno 10.03.2006.

Vremeplov

Možda vam je poznato da neki antropolozi smatraju glazbu prvim od svih umjetničkih načina izražavanja ljudske rase, koji je uobličen još u vremenima davno prije naprednih civilizacija Maya, Egipta, Sumera... još tamo u pećinama, dok su ljudska bića mumljala i žvakala meso životinja i pripadnika suparničkih plemena.
Luda Furlan Zaborac (The Bambi Molesters)