Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

CD-DVD recenzije 6.2006.

CD-DVD recenzije 6.2006.David Gray - ”Live In Slow Motion” DVD

[Atlantic 2006]

Svoj prvi koncertni DVD Gray je snimio tamo gdje je uvijek bio najpopularniji – u Dublinu, Irska. No, posljednjim studijskim albumom ’Life In Slow Motion’ napokon je zapečatio zasluženi ugled najboljeg suvremenog britanskog kantautora i u ostatku globusa.

Na ovom je DVD-u i uistinu kratak dokumentarni film o snimanju albuma (uz par promotivnih videobrojeva), no glavno je jelo na meniju dvosatni nastup održan prošloga mjeseca u londonskoj dvorani Hammersmith Apollo.

U set od dvanaest pjesama ubačeni su i stari koncertni favoriti poput ’Babylon’, ’Sail Away’ i ’This Year’s Love’, no okosnicu nastupa ipak čine recentnije stvari. Uostalom, s ’Alibi’ (singlom s posljednje ploče) i otvoren je nastup u kojem je za kraj odsvirana i zabavna obrada ’Friday I’m In Love’ grupe The Cure. Zanimljiv DVD koncertno uvijek dobro raspoloženog Davida Graya.

Ana Varljen


Hard Fi - ”In Operation” DVD/CD

U svibnju Hard Fi su objavili najnoviji paket DVD/CD ˝Hard Fi In Operation˝. DVD je nosioc njihova koncerta održanog u prosincu 2005. u legendarnoj londonskoj dvorani Astoria, dokumetarca, photo galerija, te svih video spotova. Na CD izdanje smještene su dub verzije pjesama s recentnog albuma, kao i B-strane singlova.
”Ljudi misle da smo mi uspjeli preko noći, ali iza toga stoji godina frustracije i razočaranja, poput traženja distributera. A cijelo vrijeme sam i dalje pisao pjesme”, rekao je nedavno njihov vrli pjevač Richard Archer. Hard Fi britanski je četverac i vlasnik jednoga od najuspješnijih, najtraženijih i od kritičara najhvaljnijih albuma 2005. Taj album nazvan ˝Stars of CCTV˝ snimili su krajem 2004. i objavili ga u svega brzinom-svjetlosti-razgrabljenih kopija. Na glazbenu površinu probili su se singlovima ˝Hard To Beat˝, ˝Cash Machine˝, ˝Living for the Weekend˝ i ˝Tied Up To Tight˝.

DVD Tracklisting - Live at the Astoria:
Middle Eastern Holiday, Gotta Reason, Unecessary Trouble, Better Do Better, Tied Up Too Tight, Feltham Is Singing Out, You And Me, Seven Nation Army, Cash Machine, Hard To Beat, Move On Now, Stars of CCTV, Living For The Weekend.

Bonus sadržaj - The CCTV Videos:
Cash Machine (2 verziije), Tied up Too Tight, Hard To Beat, Living For The Weekend, Better Do Better. CCTV Foto. Dokumentarac: In Operation.

Sadržaj audio CD - Dubs of CCTV:
Cash Machine (Roots Manuva), Cash Converter (Dub machine pt 2), Better Dub Better, Middle Eastern Holiday (Wrongtom meets Rockers), Living For The Weekend (Dub mix), Seven Nation Army. Stars of CCTV (Dub mix), Better Do Better (Wrongtom Wild 81), Dubbed Up Too Tight, Move On Dub.

Mate Bogut


Mark Knopfler & Emmylou Harris - ”All the Roadrunning”

Marku Knopfleru, bivšem gitaristu i vođi Dire Straitsa i već tri desetljeća vodećoj country pjevačici Emmylou Harris trebalo je nekoliko godina da okončaju zajednički projekt pod nazivom ”All the Roadrunning”. Ne zbog njegove zahtjevnosti, nego zbog ležernog tempa kojim su mu pristupili, snimajući u stankama i predasima brojnih drugih obaveza. No, nedajte se zavarati - u ovom slučaju ta ležernost je dodatni plus finalnoj zvučnoj slici oplemenjenoj ”mirisom” Nashvillea - na koji se ”navukao” i riječki supergitarerro Damir Halilić - Hal čiji trostruki ”nashvillski” album možemo očekivati u prodaji do kraja tekuće godine.

Knopfler, čiji je posljednji studijski album ”Shangri-La” objavljen 2004. već je godinama stanovnik Nashvillea, dok karijera Emmylou Harris datira od prvih dueta s amričkim kozmičkim kaubojem Gramom Parsonsom, početkom 70-ih. Oboje zreli, poznati i višekratno nagrađivani izvođači, udružili su snage s glazbenicima koji čine okosnicu Knopflerove prateće grupe u studiju i na koncertima, u 12 pretežno Knopflerovih autorskih pjesama. Zaključna ”If This Is Goodbye” i također zapažena ”This Is Us” nadahnute su oproštajnim pozivima iz njujorških Twinsa žrtava kobnog 11. rujna 2001. I tako redom - sjetno i razigrano. Njihov laidback country drive u 2006. godini zvuči podosta uvjerljivo i ne kaska previše za nekim trade mark radovima iz ”zlatnih dana” Nashvillea. Ruku na srce, nama u redakciji Ri-rock.coma su ipak češći gosti u CD playeru novi Calexico s albumom ”Garden Ruin” i Bruce Springsteen & The Seeger Sessions Band sa ”We Shall Overcome”. Vanvremenskog Parsonsa da ne spominjem.

Tracklisting:

Beachcombing
I Dug Up a Diamond
This Is Us
Red Staggerwing
Rollin’ On
Love and Happiness
Right Now
Donkey Town
Belle Starr
Beyond My Wildest Dreams
All the Roadrunning
If This Is Goodbye.

Robert Paulić


Gregorian - ”Masters Of Chant Chpt. V”

Između mnogih autora koje su Gregorian na novom albumu obradili, ističu se David Bowie, Green Day, Metallica, Brian Eno, Pink Floyd i The Rolling Stones. U Njemačkoj primjerice, album je emitiran na gotovo svim postajama, a na ukupnoj ljestvici albuma nakon tjedan dana prodaje, nalazio se na 18. mjestu. Prva naklada albuma, za tržište EU, iznosi respektabilnih i pomalo iznenađujućih 100.000 primjeraka albuma.
Upravo je krenula medijska kampanja u većini zemalja, a poseban fokus bit će u Njemačkoj, Danskoj, Švicarskoj, Austriji, Finskoj i Italiji.
U sklopu njihove velike europske turneje Gregorian 9. lipnja nastupaju u Zagrebu, za što je ovaj ”sakralni” tracklisting poznatih numera sasvim solidno, mada, za one nešto sofisticiranijeg ukusa možda donekle pretenciozno zagrijavanje. Ugodan CD ako ste ljubitelj književnosti Umberta Eca ili pak light radova ”oh-tako-kontroverznog” Dana Browna.

Tracklisting:

1.Heroes
2.Comfortably numb
3.Send me an angel
4.Silent lucidity
5.Lady in black
6.The forest
7.A weakened soul
8.Lucky man
9.Stop crying your heart out
10.We love you
11.Boulevard of broken dreams
12.The unforgiven
13.I feel free.

Mate Bogut


Tim Ries - ”The Rolling Stones Project”

Neke od najpoznatijih pjesama iz repertoara Rolling Stonesa („Satistaction“, „Street Fighting Man“, „Paint It Black“, „Gomme Shelter“) doživljavaju nadahnute jazzy obrade zahvaljujući odluci saksofonista Tima Riesa, pridruženog člana grupe od 1999. i „No Security“ turneje, da se upusti u odličan „Rolling Stones Project“.

Na njemu surađuju Keith Richards, Ron Wood i Charlie Watts, koji sa Sheryl Crow sudjeluju u verziji „Honky Tonk Women“ (Mick Jagger također je dao blagoslov Riesovoj ideji), dok su Norah Jones i jazz gitarist Bill Frisell zvijezde nove verzije skladbe „Wild Horses“.

U izboru pjesama koji uključuje „Slippin’ Away“, „Waiting On A Friend“, „Ruby Tuesday“ i „As Tears Go By“ nastupaju i poznati jazzisti John Scoffield, Larry Goldings i John Patitucci, a među pjevačicama Lisa Fischer i Luciana Souza. Jedna od najkreativnijih posveta glazbi Rolling Stonesa - slažu se kritičari i publika jednoglasno.

Tracklisting:

1. (I Can’t Get No) Satisfaction
2. Honky Tonk Women
3. Slippin’ Away
4. Street Fighting Man
5. Wild Horses
6. Waiting On A Friend
7. Paint It black
8. Honky Tonk Women (Keith’s Version)
9. Ruby Tuesday
10. Gimmie Shelter
11. Bellei

Ana Varljen

Objavljeno 08.06.2006.

Vremeplov

Ne trebam drogu da bi učinio svoj život tragičnim.
Eddie Wedder (Pearl Jam)