Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

CD-DVD recenzije 9.2005.

CD-DVD recenzije 9.2005.Tracy Chapman - ”Where You live”

[Elektra/Atlantic 2005]

U ponedjeljak 12. rujna Tracy Chapman je objavila sedmi studijski album ”Where You Live”.

Album su producirali Chapman i Tchad Blake, koji je do sad surađivao sa mnogim poznatim imenima kao što su Tom Waits, Peter Gabriel, Elvis Costello, Pearl Jam i drugi.

”Where You live” je sniman u San Franciscu, u unikatnom ”one-room” studiju, a miksan u Los Angelesu. U studiju su im se pridružili gitarist Joe Gore (Tom Waits, PJ Harvey, Eels), bubnjar Quinn (Paula Cole, Belinda Carlisle, Patti LaBelle, Vesta Williams), gost Mitchell Froom, te na basu Flea (Red Hot Chili Peppers) koji je svirao na prvom singlu ”Change.”

Tracy Chapman je iznimna pjevačica i prije svega autorica. Nikada nije robovala instant slavi i uvijek je ostala dosljedna sama sebi. Njezine pjesme su istovremeno intimne i univerzalne priče.

Tijekom godina stvorila je reputaciju koja je karakterizira kao iskrenu autoricu koja ne radi kompromise. Pjesme na novom albumu Tracy opisuje kao odraz stanja u privatnom životu. To su pjesme o domu, ljubavi i sjećanjima.

Ovo izdanje je nastavak glazbenog dnevnika, koji je Tracy započela sa prvim albumom ”Tracy Chapman”, objavljenim 1988. Multiplatinasti prvijenac je zaradio tri Grammya, a osim Grammy nagrada, Tracy je osvojila i American Music Award, BRIT Award, SKC Boston Music Awards, i iBammy Awards. Tracy će promotivnu turneju započeti ove jeseni.

Tracklisting:

Change
Talk to You
3000 Miles
Going Back
Don’t Dwell
Never Yours
America
Love’s Proof
Before Easter
Taken
Be and Be Not Afraid.

Anamarija Simčić


THE ROLLING STONES - ”A Bigger Bang”

[Virgin 2005]

Osam je godina prošlo od zadnjeg studijskog izdanja ”Bridges To Babylon” - i što smo dobili? Da li se isplati potrošiti lovu na nove Stonese? Čini da je odgovor potvrdan, jer već prvo slušanje otkriva da su u 16 novih pjesama Stonesi upregnuli sve svoje resurse, kako autorske tako i one sviračke.

Stonesi danas više ne furaju promašeni image r’n’r buntovnika, već opipljivih i suštinski izvanvremenih čuvara esencijalnih vrijednosti rock and rolla.

Album je sniman lani u Parizu a miksan ovoga proljeća u L.A.-u uz produkcijsku asistenciju ”s potipom” redovnog suradnika Dona Wasa. Odmah se čuje da ovaj put Stonesi nisu krenuli u bezglavu potragu za hitom koji će prodati nadolazeću turneju već su jednostavno ušli u studio i otprašili svoje - po tko zna koji put do sada.

Tako je, između ostalih, i George Bush dobio po tintari u pjesmi ”Sweet Neo Con”, pjesmi o ”neokonzervativcu” koji, pjeva Jagger, nije nikakav kršćanin - za kojega se izdaje - već običan licemjer. Mi ostali smo dobili po ušima dobro znanim stiliziranim riffovima Keitha i Ronnieja poprilično usklađenu, mada raznoliku pjesmaricu iz koje ”za glavu” strše pjesme ”Biggest Mistake”, ”She Saw Me Coming”, ”Streets Of Love”, ”Let Me Down Slow” i ”Rough Justice”.

S potrebnom dozom spontanosti i energije i bez suvišnih produkcijskih ukrasa, ”A Bigger Bang” je pripremio teren za put oko svijeta s vrećom punom dolara - što im odavno njihova vjerna i mnogobrojna publika ne zamjera. Pa, ipak su to samo r’n’r dedice koji su odlučili odje8ati sve stupove Mirovinskih fondova i umrijeti na stageu - sviđalo se to nekome ili ne.

Već gotovo u cijelosti rasprodana sjevernoamerička turneja Rolling Stonesa počela je koncertom u Bostonu 21. kolovoza, a završit će nastupom u Little Rocku 9. ožujka iduće godine. Unatoč prepunom koncertnom kalendaru, Stonesi su u malom klubu u Ottavi netom nakon početka turneje snimili i videospot za aktualni - u mnogim europskim zemljama visoko rangiran - hit singl ”Streets Of Love”. Stonesi - apsolutni rekorderi kada je u pitanju posjet i zarada na američkim turnejama, nakon čak 35 nastupa u Sjedinjenim Državama i Kanadi odlaze najprije u Meksiko, a zatim u Južnu Ameriku. Daleki istok, Novi Zeland i Australija na red će doći u proljeće, dok je ljeto - već po običaju - rezervirano za europske koncerte. Na službenim stranicama Rolling Stonesa i službenom web siteu njihovih fanova europski datumi još nisu potvrđeni, no kao moguće lokacije spominju se londonski stadion Wembley (svibanj ili lipanj 2006.), berlinski i münchenski Olympiastadion, 7. i 8. srpnja Arena u Amsterdamu te beogradski hipodrom, uz München - hrvatskoj publici najbliže mjesto održavanja koncerta (izvor: Slobodna Dalmacija).

Tracklisting:

1. Rough Justice
2. Let Me Down Slow
3. It Wonxt Take Long
4. Rain Fall Do
5. Streets Of Love
6. Back Of My Hand
7. She Saw Me Coming
8. Biggest Mistake
9. This Place Is Empty
10. Oh Nox Not You Again
11. Dangerous Beauty
12. Laughx I Nearly Died
13. Sweet Neo Con
14. Look What The Cat Dragged In
15. Driving Too Fast
16. Infamy.

Nikola Cvjetović

Objavljeno 16.09.2005.

Vremeplov

O boemima odavno postoji toliko uopćena predodžba da više gotovo nitko ne zna podrijetlo i bit pravih boema.
Ervin Dubrović, riječki povjesničar umjetnosti i publicist