Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

CD - Iako je precijenjen, traje već 25 godina

CD - Iako je precijenjen, traje već 25 godinaPrije točno 25 godina, ljubitelji gramofonska ploča još nisu niti izdaleka slutili što im se sprema u bliskoj budućnosti. Naime, 17. kolovoza zavrtio se na improviziranom uređaju prvi proizvedeni CD. Dogodilo se to u njemačkom gradu Hanoveru, a svirala je glazba poznatog skladatelja Richarda Straussa. Prvi Sonyjev CD player prodan je samo par mjeseci kasnije, 1. listopada 1982., u Japanu, a uz njega poklanjan je album ”52nd Street” Billyja Joela, koji je ujedno bio prvi pop album izdan na CD formatu.

CD kao proizvod razvili su zajedno Philips i Sony, Philips je osmislio proizvodni proces (idejno baziran na Laserdiscu, koji se nije proslavio s medijima promjera 18-30 cm), a Sony je usavršio korekciju grešaka pri čitanju CD medija, čime je proizvod bio spreman za tržište. CD je napravljen iz 1.2mm debela diska čiste poli-karbonske plastike, a tanak sloj super čistog aluminija (ili rjeđe zlata – kod potrebe za dužim vjekom trajanja) nanesen je na površinu da bude reflektivna i zaštićena tankim slojem laka, kaže sveznajuća Wikipedia.

Počelo je 1979. godine kada su Philips i Sony udružili snage svojih inženjera čija je misija bila da dizajniraju novi digitalni audio disk. Istaknuti članovi tima bili su Kees Immink i Toshitada Doi. Nakon godine dana pokusa i diskusije, izradili su tzv. “Crvenu knjigu” - audio standard kompaktnog diska. Philips je doprinio procesu proizvodnje i EFM (Eight – to – Fourteen Modulation). Taj način modulacije omogućio je dugo korištenje i otpornost na površinska oštećenja, Sonyjev doprinos bila je CIRC (Cross-Interleaved Reed-Solomon Coding)– metoda popravljanja greški.

Compact Disc je u početku bio zamišljen kao zamjena za gramofonsku ploču, a ne kao medij za spremanje podataka, što je postao tek kasnije, 1985. standardom “Žuta knjiga” kojeg su donjeli Sony i Philips. U lipnju, 1985, predstavljen je CD-ROM (read-only memory) a 1990 CD-R (za snimanje), razvijen također od strane tvrtki Sony i Philips.

Kao i u svijetu, u našoj zemlji CD je standard, ploče se odavno više ne proizvode jer je pogon Croatia Recordsa (bivšeg Jugotona) zatvoren prije 13 godina. Danas, kada uz internet prevlast u distribuciji glazbe ’opasno’ preuzimaju razni prijenosni hard diskovi i playeri budućnost CD-a je više nego nevesela. Počelo je s popularnim ’pržilicama’, no glavni razlog je ipak - mp3 format. Razne statistike o padu prodaju glazbe putem ovog medija nauštrb iTunesa i drugih alternativnih načina ’zadovoljavanja potreba tržišta’ tome govore u prilog. Primjer radi - prodaja CD-a u SAD-u u prošloj je godini pala za 22 posto u odnosu na 2001., a situacija je gotovo identična i u drugim zemljama svijeta, pogotovo kada se uzme u obzir i utjecaj piratizacije sadržaja CD-a, nevezano samo za glazbu (filmovi na DVD formatu, igrice, programi...).

Koliko će još opstati CD? Sudeći prema posljednjim trendovima, CD ima još samo par godina izgledne budućnosti, a onda definitivno odlazi u povijest. Glazba je područje gdje će se ta promjena formata neminovno najprije dogoditi, pogotovo kada znamo koliko je cijena jednog CD albuma pretjerano napuhana od strane diskografskih kuća. CD je jednostavno precijenjen.

Metallica - St. AngerRobert Paulić

Objavljeno 21.08.2007.

Vremeplov

Bez hrvatskog glazbenog mainstreama manje bismo se smijali. Ovako, u nedostatku humora osim sporadičnih provala Knjaza ili Pervana, imamo festivale i playback nastupe koji na lice umorne nacije mogu izmamiti osmjeh.
Mirela Proselac Remi (Elemental)