Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Četiri akorda i gotov hit!

Četiri akorda i gotov hit!U povijesti rock glazbe oduvijek se težilo naći nekoliko ’’famoznih’’ akorda. Onih koji će zagarantirati autoru glazbenu besmrtnost i brdo love na tekućem računu. Ako je baš tolikiiiii hit možda ga netko i obradi, pa će lagano autorska prava ’’kapati’’ na račun, a autor će lagodno živjeti u socijalnom i financijskom spokoju.

Bez obzira radi li se o pop glazbi, rocku ili pak nekoj drugoj podvrsti uvijek se raspravlja o tome koliko su bitni tekst, harme, aranžmani, energija i ostale popratne stvari (sise, tange, brnjice, gitare, bedževi, ruže, back vokali, zakovice, dim ili pak sjekire). Punkeri i rockeri, objašnjavati će danima o tri akorda s kratkim solom, blues-rock fanatici pričat će o savršenom rifu i mudima (”žice na gitari najmanje ti trebaju biti 12-ice, tek tad ima ’’šuga’’, a te je žice koristio Stevie Ray Vaughan”), dok će metalci raspravljati o beskonačnim solažama, tapinzima, zurkama i inim drugim tehničkim čudesima.

Nekom nije dosta 7 žica na gitari dok Slim (legendarni basista Yarsa, op.a.) tvrdi da se sve što u glazbi vrijedi može odsvirati na dvije žice na basu. No, bilo kako bilo bez obzira o kojem se glazbenom žanru radilo, kad se pjesma ogoli ostane samo nekoliko harmi ili akorda. I to po primjeru U2-a u pjesmi ’’Staring at the sun’’ koju na koncertu izvode samo s gitarom kao akustični duet, dok je na ploči snimljena s ’’brdo’’ elektronike.

To je ta pop - rock klasika: D dur, H mol, G dur, A dur. Pa čovječe, s ovim akordima možeš sve odsvirati, samo malo bolje poslušaj stvar, makni gudače, klavijature i kreni. Akustičnu u ruke i kreni. I tako je krenulo i završilo na Youtube-u. Različiti, na uho nespojivi glazbenici utopili su se u jednom miksu od četiri akorda.

Jeste li se ikad zapitali koje su sličnosti između Jamesa Blunta i njegove pjesme ’’You’re beautiful’’ i Richarda Marxa te negove pjesme ’’Right here waiting’’. A tek kad ovom popisu dodamo i slijedeće izvođače: Alciia Keys - ’’No one’’, Mika – ’’Happy ending’’, Black Eyed Peas – ’’Where is the love?’’, The Calling – ’’Wherever you will go’’, U2 – ’’With or without you’’, Lighthouse familiy – ’’High’’, Red Hot Chili Peppers – ’’Soul to squeeze’’ te ’’Under the bridge’’, Maroon 5 – ’’She will be loved’’, Beatles – ’’Let it be’’, A-ha – ’’Take on me’’, Eagle Eye Cherry – ’’Save tonight’’, Blink 182, The Offspring ili pak neslužbenu himnu Australije – pjesmu ’’Waltzing Matilda’’.

Eto, recepta nekog posebnog nema, svi glazbenici tvrde da je najteže napisati jednostavnu pjesmu, a u slučaju da ne vjerujete pogledajte slijedeći video clip.

Akustare u ruke, slijed je poznat. Napišite tekst, a glazbeni kostur za potencijalni hit imate.

The Axis of Awesome - 4 Chords

Nikola Cvjetović

Objavljeno 29.01.2009.

Vremeplov

Ako ne vježbam jedan dan to osjećam ja. Ako ne vježbam dva dana to osjeća moj instrument. Ako ne vježbam tri dana to osjeća moja publika.
Mstislav Rostropovich