Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Četiri akorda i gotov hit!

Četiri akorda i gotov hit!U povijesti rock glazbe oduvijek se težilo naći nekoliko ’’famoznih’’ akorda. Onih koji će zagarantirati autoru glazbenu besmrtnost i brdo love na tekućem računu. Ako je baš tolikiiiii hit možda ga netko i obradi, pa će lagano autorska prava ’’kapati’’ na račun, a autor će lagodno živjeti u socijalnom i financijskom spokoju.

Bez obzira radi li se o pop glazbi, rocku ili pak nekoj drugoj podvrsti uvijek se raspravlja o tome koliko su bitni tekst, harme, aranžmani, energija i ostale popratne stvari (sise, tange, brnjice, gitare, bedževi, ruže, back vokali, zakovice, dim ili pak sjekire). Punkeri i rockeri, objašnjavati će danima o tri akorda s kratkim solom, blues-rock fanatici pričat će o savršenom rifu i mudima (”žice na gitari najmanje ti trebaju biti 12-ice, tek tad ima ’’šuga’’, a te je žice koristio Stevie Ray Vaughan”), dok će metalci raspravljati o beskonačnim solažama, tapinzima, zurkama i inim drugim tehničkim čudesima.

Nekom nije dosta 7 žica na gitari dok Slim (legendarni basista Yarsa, op.a.) tvrdi da se sve što u glazbi vrijedi može odsvirati na dvije žice na basu. No, bilo kako bilo bez obzira o kojem se glazbenom žanru radilo, kad se pjesma ogoli ostane samo nekoliko harmi ili akorda. I to po primjeru U2-a u pjesmi ’’Staring at the sun’’ koju na koncertu izvode samo s gitarom kao akustični duet, dok je na ploči snimljena s ’’brdo’’ elektronike.

To je ta pop - rock klasika: D dur, H mol, G dur, A dur. Pa čovječe, s ovim akordima možeš sve odsvirati, samo malo bolje poslušaj stvar, makni gudače, klavijature i kreni. Akustičnu u ruke i kreni. I tako je krenulo i završilo na Youtube-u. Različiti, na uho nespojivi glazbenici utopili su se u jednom miksu od četiri akorda.

Jeste li se ikad zapitali koje su sličnosti između Jamesa Blunta i njegove pjesme ’’You’re beautiful’’ i Richarda Marxa te negove pjesme ’’Right here waiting’’. A tek kad ovom popisu dodamo i slijedeće izvođače: Alciia Keys - ’’No one’’, Mika – ’’Happy ending’’, Black Eyed Peas – ’’Where is the love?’’, The Calling – ’’Wherever you will go’’, U2 – ’’With or without you’’, Lighthouse familiy – ’’High’’, Red Hot Chili Peppers – ’’Soul to squeeze’’ te ’’Under the bridge’’, Maroon 5 – ’’She will be loved’’, Beatles – ’’Let it be’’, A-ha – ’’Take on me’’, Eagle Eye Cherry – ’’Save tonight’’, Blink 182, The Offspring ili pak neslužbenu himnu Australije – pjesmu ’’Waltzing Matilda’’.

Eto, recepta nekog posebnog nema, svi glazbenici tvrde da je najteže napisati jednostavnu pjesmu, a u slučaju da ne vjerujete pogledajte slijedeći video clip.

Akustare u ruke, slijed je poznat. Napišite tekst, a glazbeni kostur za potencijalni hit imate.

The Axis of Awesome - 4 Chords

Nikola Cvjetović

Objavljeno 29.01.2009.

Vremeplov

Mašta je važnija od znanja.
Albert Einstein