Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Charles Cross: Jimi Hendrix - Soba ogledala

Charles Cross: Jimi Hendrix - Soba ogledalaKnjiga Charlesa Crossa ’Soba ogledala’, potresna je biografija najvećeg rock gitarista svih vremena Jimija Hendrixa. Taj prvi hrvatski prijevod jedne Hendrixove biografije treća je knjiga u biblioteci ’Knjigafon’ izdavačke kuće IBS, koja vam donosi iscrpnu priču o odrastanju, slavi i tragičnom završetku čovjeka koji je čitav život posvetio glazbi i svojoj gitari.

Jimi Hendrix rodio se 27. studenog 1942. u Seattleu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao najstariji sin siromašne crnačke obitelji nije imao sretno djetinjstvo. Otac mu je bio teški fizički radnik, a majka alkoholičarka. Država je oduzela Jimijevim roditeljima pravo na skrb o njegovih petero braće i sestara, jer oni jednostavno nisu bili u stanju brinuti za svoju djecu. Nasilje u obitelji, alkoholizam, besparica i općenito beznađe vladali su tih poratnih godina u čitavoj ’crnoj Americi’. Jimi nije poznavao nekoga tko bi mu predstavljao autoritet. Otac ga je svakodnevno tukao, a jedina svijetla točka njegovog djetinjstva bila je prijateljica obitelji Ernestine Benson, koja mu je kao dečku puštala stare R&B i blues ploče te nagovorila Jimijevog oca da mu kupi prvu električnu gitaru.

Knjiga ’Soba ogledala’ autora Charlesa Crossa najveću pažnju pridaje upravo Jimijevom djetinjstvu i odrastanju te svim posljedicama tog turobnog perioda njegovog života za njegovu veliku ali kratku glazbenu karijeru. Charles Cross, poznat našoj publici po bestseleru ’Kosa anđela’, biografiji Kurta Cobaina, ponovno se upustio u istraživanje pozadine jedne velike rock-zvijezde. Ovaj puta, za razliku od posla na knjizi ’Kosa anđela’, Cross je morao otvarati zaboravljene pretince općinskih ureda, kucati na vrata osamdesetogodišnjaka i obilaziti škole u čijim klupama je učenik Hendrix sjedio prije dobrih pedeset godina. Knjiga odiše atmosferom Amerike i Engleske pedesetih i šezdesetih godina čemu su doprinijeli još uvijek živi svjedoci tih događanja. Cross nam, na svojem vlastitom primjeru, uspijeva objasniti da rock glazba ne pripada samo jednoj generaciji, nego svima, a Jimi Hendrix je roker koji je na tu svevremenost udario pečat. Charles Cross, koji je u trenutku Jimijeve smrti imao 13 godina, u predgovoru kaže: ’Albumi Jimija Hendrixa bili su soundtrackovi moje mladosti, a to je vrijedilo za čitavu moju generaciju. Moj otac je kroz zidove stana u kojem smo stanovali dok sam bio mali dovoljno puta čuo album Electric Ladyland pa je točno znao kada treba snažno pokucati na moja vrata – prije nego Jimi kresne prvi akord kroz distorziju!’

Knjiga ’Soba ogledala’ otkriva mnoge, do sada potpuno nepoznate, dijelove Jimijeva života. S osamnaest godina otišao je u vojsku i nije se vraćao kući sve do trenutka kad je osvojio svjetsku slavu. Tada ga je nekoć okrutni tata dočekao raširenih ruku. Sve je u kratkoj povijesti Jimijevog uspjeha upućivalo na prebrzi razvoj događaja i Jimijevu neprilagođenost. Svi prijatelji sjećaju ga se kao dobrog i nenasilnog momka, dobričine koji bi se na ulici objašnjavao s ratnim veteranima zašto iz štosa nosi vojničku uniformu. Ali njegove djevojke, kojih je imao toliko da u nekim trenucima ni sam nije mogao točno izbrojiti koliko, pričaju drugu priču. Priču o ranjivom i nestabilnom mladiću, koji je iz anonimnosti u Americi (u kojoj mu je i njegova boja kože predstavljala problem u pokušaju da uspije) preko noći postao slavan u Engleskoj, točnije u Londonu, po čijim su mu noćnim klubovima stiskali ruku i odavali priznanje svi najslavniji rokeri s kraja šezdesetih – Paul McCartney, John Lennon, Mick Jagger, Eric Clapton, Jimmy Page i drugi. London je bio Jimijevo prijestolje, ali i njegov nadgrobni spomenik. U London je stigao 1966. s pedeset dolara u džepu i bez snimljenog samostalnog albuma. Umro je, također u Londonu, 1970., svjetski slavan nakon ogromnog uspjeha sa svojom grupom The Experience (Jimi Hendrix – gitara, Noel Redding – bas, Mitch Mitchell – bubnjevi), s nekoliko snimljenih albuma i plejadom pjesama koje nikada neće biti zaboravljene. Umro je u 27. godini od posljedica dišnih poteškoća prouzrokovanih uzimanjem prevelike doze tableta za spavanje.

Danas ne postoji rock glazbenik koji u nekom periodu svoga stvaranja nije pronašao uzor u Jimiju Hendrixu. Hey Joe, Manic Depression, All Along the Watchtower (pjesma Boba Dylana koja je puno poznatija u Hendrixovoj izvedbi) , Voodoo Chile, samo su neke od pjesama koje svi znaju, ali ne samo to, one se i dalje sviraju.

Promoviranje biografije Jimija Hendrixa podržala je diskografska kuća Aquarius Records, koja će knjigu prodavati u svojoj mreži CD shopova, uz mogućnost kupnje knjige u kompletu s CD-om ’Jimi Hendrix Experience – Smash Hits’ po pristupačnoj cijeni.

Mate Bogut

Objavljeno 18.11.2005.

Vremeplov

Još živimo u dosta divljoj varijanti kapitalizma, a potražnja za kulturom, bila ona popularna ili visoka, nije tolika niti će ikada biti kao za pivom i nogometom... Kulturnjaci vole da ih se tretira kao zaštićenu vrstu i ne žele shvatiti da je na kraju dana njihov izričaj, bez obzira na granu kulture, samo još jedan proizvod na tržištu, i potrebno je vraški se potruditi da bi svoju zamisao ili djelo podijelili sa svijetom.
Ivan Šarar, riječki menadžer i glazbenik (Let3)